Aanbouw plaatsen

Man sjouwt hout in houtwinkel. Verantwoord hout kiezen en aanbouw plaatsen.
Ga je je huis uitbreiden met een aanbouw? Daar komt heel wat bij kijken. Houd in je verbouwplan rekening met het verdwijnen van de cv-ketel op aardgas. Zo voorkom je dubbel werk en onnodige kosten.

Een aanbouw is een ingrijpende verbouwing, die kansen biedt om de isolatie van je woning te verbeteren en je verwarming geschikt te maken voor wonen zonder aardgas. Het is slim je eigen wensen goed op een rijtje te hebben, voordat je met je aannemer of architect in gesprek gaat. Milieu Centraal helpt je op weg.

8 tips voor een duurzame aanbouw

01

Bekijk of je in het ontwerp van de aanbouw een ketelruimte kan creëren voor een (toekomstige) warmtepomp.

02

Ga je tegelijk met de aanbouw ook de keuken veranderen? Neem geen gaskookplaat, maar kies een inductiekookplaat.

03

Neem in het verbouwplan ook energiezuinige ventilatie mee. Goede ventilatie is noodzakelijk voor een gezonde lucht in huis.

04

Kies voor zeer goede isolatie van dak en gevel van de aanbouw. Je wint aan comfort in je aanbouw, en het bespaart energie.

05

Ga voor triple glas in isolerende kozijnen. Dat isoleert 25 procent beter dan HR++ glas in gewone kozijnen.

06

Leg in de aanbouw vloerverwarming aan, en isoleer de vloer zeer goed (Rc = 5). Overweeg om dit ook in de rest van de woonkamer te doen. Vloerverwarming is ideaal voor een warmtepomp.

07

Zorg met ramen en koepels voor genoeg daglicht. Daglicht is prettig en je hebt dan minder lampen nodig, dat scheelt stroom. Koop armaturen die geschikt zijn voor ledlampen.

08

Denk bij het ontwerp van het dak van de aanbouw na of je op een mooie manier zonnepanelen of een zonneboiler kan inpassen.

Wil je de tips nog eens rustig nalezen? Download de pdf.

Zeer goede isolatie

De isolatie van de aanbouw moet voldoen aan de normen voor nieuwbouw. Deze zijn:

  • Gevelisolatie: een Rc van minimaal 4,5 (m2K/W);
  • Dakisolatie: een Rc van minimaal 6,0;
  • Vloerisolatie: een Rc van minimaal 3,5 (in geval van vloerverwarming adviseert Milieu Centraal Rc = 5).

Vraag je architect of aannemer om in het ontwerp van de aanbouw uit te gaan van isolerende kozijnen met triple glas, en isolerende deuren. Lees meer op kozijnen vervangen.

Vloerverwarming voor warmtepomp

Het maken van een aanbouw is een goede aanleiding om je huis geschikt te maken voor verwarmen met een warmtepomp. Met vloer- en/of wandverwarming werkt een warmtepomp efficiënt. Je zou kunnen overwegen om de hele vloer van de woonkamer opnieuw te maken, met vloerverwarming. Voordelen: de vloer in de aanbouw en in de woonkamer vormen één geheel, vloerverwarming is comfortabel, en het ontbreken van radiatoren scheelt ruimte en stof. Maar het kost natuurlijk wel meer geld. Lees meer op lage temperatuur verwarming.

Energiezuinige ventilatie

Zorg ervoor dat de ramen van de uitbouw ventilatieroosters bevatten. Goede ventilatie is belangrijk voor gezonde lucht in huis.

Overweeg om in de aanbouw ventilatie met warmteterugwinning toe te passen. Hierbij wordt de ‘nieuwe’, frisse lucht voorverwarmd door de ‘oude’ lucht die naar buiten gaat. Dat scheelt energie, maar voelt ook prettiger aan: je hebt hierdoor geen koude luchtstroom in huis hebt door de ventilatie. Zo’n ventilatiesysteem werkt per kamer (‘decentrale ventilatie met warmteterugwinning’). Lees meer op balansventilatie.

Genoeg daglicht is prettig

Bespreek met je architect of aannemer hoe je met een aanbouw voldoende daglicht krijgt in je woonkamer. Hoe meer natuurlijk licht je van buiten kunt laten komen, hoe minder lampen je hoeft aan te brengen. Staat de aanbouw op het zuiden, plaats dan grote ramen in de aanbouw. Daarmee profiteer je het meest van de zonne-energie en van invallend licht. Ligt de aanbouw op het noorden, dan zijn kleinere ramen meer geschikt, zodat je niet teveel warmte verliest via de ramen.

Met een lichtkoepel of lichtstraat in het dak heb je de hele dag prettig licht in je aanbouw. Kies voor triple glas of kunststof en een goed geïsoleerde aansluiting op het dak: dan verlies je niet te veel warmte en voorkom je condensproblemen.

Kies voor ledlampen in je aanbouw. Je hebt ze in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Een ledlamp is 85 procent zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75 procent minder stroom dan een halogeenlamp. Lees alles over ledlampen.

Het ontwerp van het dak

Vraag de architect of aannemer of in het ontwerp van het dak zonnepanelen of de collector van een zonneboiler kunnen worden ingepast.

Je kunt kiezen uit een plat en een schuin (hellend) dak. Omdat op een plat dak langer regenwater blijft staan, is zo'n dak onderhoudsgevoeliger dan een schuin dak. Bovendien gaan de materialen die geschikt zijn voor een schuin dak vele malen langer mee dan de materialen voor een plat dak. Voor platte daken zijn EPDM en PVC met hergebruikgarantie de eerste keus voor het milieu. Een dakoverstek van 75 centimeter beschermt de onderliggende gevel en kozijnen. Dit bespaart onderhoud aan gevel en kozijnen.

Pas bij voorkeur buiten de gevel hangende goten toe. Met dit type dakgoot is het risico van schade door lekkage en warmteverlies door koudebruggen het kleinst. Gebruik voor dakgoten en regenpijpen materialen die weinig of geen metalen afgeven aan het regenwater. Voorbeelden hiervan zijn kunststoffen, aluminium of metalen die behandeld zijn met een coating.

Recycle je materialen

Gun gebruikte bouwmaterialen een tweede leven. Door zorgvuldig te slopen kun je veel materialen hergebruiken.

Bouw- en sloopafval bestaat vaak uit verschillende afvalstoffen: hout, kunststof, steen, keramiek (dakpannen, bakstenen), beton, zand, metaal en chemisch afval. Probeer deze stoffen zoveel mogelijk gescheiden te houden en breng ze naar de gemeentelijke milieustraat. Bij grotere hoeveelheden is het vaak handiger om een afvalzak bij een doe-het-zelfzaak te huren of, bij een grote verbouwing, een speciale container bij een afvaltransporteur in te huren.

Check op asbest

Ga je klussen of verbouwen in een huis dat voor 1994 is gebouwd? Pas dan op voor asbest. Als je asbesthoudend materiaal beschadigt (bijvoorbeeld door breken, boren of zagen), kunnen er asbestvezels vrijkomen. Inademen van die vezels kan slecht zijn voor je gezondheid. Op asbest lees je wat de risico's zijn. Of kijk op asbest in en om het huis om te zie waar asbest allemaal kan zitten.