Vloeren en vloerbedekking

Interieur bank kleed. Vloeren en vloerbedekking.
Van alle milieubelasting die een huishouden veroorzaakt, komt maar een klein deel voort uit vloerbedekking. Maar alle beetjes helpen: om teleurstelling, extra kosten en onnodige milieubelasting te voorkomen, geeft Milieu Centraal tips om lang te genieten van jouw vloer.

Voordat het bij je thuis ligt is de meeste milieubelasting van vloerbedekking al ontstaan, namelijk tijdens het winnen en het bewerken van de grondstoffen, en tijdens het vervoer. De productie en het vervoer vereisen energie uit fossiele brandstoffen, en dat zorgt voor uitstoot van vervuilende stoffen en klimaatverandering. Afhankelijk van de grondstof (en dus van het materiaal van de vloer) kunnen er aanvullende milieugevolgen zijn, zoals aantasting van het landschap, bedreiging van de natuur, bodem- en luchtvervuiling. Houten vloeren zorgen tijdens onderhoud nog voor wat milieubelasting, als ze worden onderhouden met een middel dat oplosmiddelen bevat (vluchtige organische stoffen, of VOS): die dragen bij aan smogvorming.

Het is niet mogelijk om één vloerbedekking aan te wijzen als de milieuvriendelijkste soort. De laagste milieubelasting ontstaat als de levensduur benut wordt, en dat gebeurt als er een vloerbedekking komt met de juiste eigenschappen voor die plek, bijvoorbeeld vochtbestendigheid in de keuken.

Tips voor vloerbedekking

01

Zet op een rij aan welke eigenschappen de vloer moet voldoen en zoek daar een geschikte vloer bij. Vloerverwarming combineert bijvoorbeeld goed met laminaat maar niet met tapijt; en parket is gevoelig voor vocht, maar zeil niet.

02

Heb je een geschikte vloersoort op het oog, let dan in de winkel op keurmerken, zoals FSC op hout - dat garandeert minder milieubelasting.

03

Tweedehands is zeker mogelijk voor houtdelen en sommige andere vloerbekleding en doet het milieu een plezier.

04

Pleeg onderhoud, zodat je onnodig snelle slijtage voorkomt.

05

Lever afgedankte vloerbedekking in bij de milieustraat van de gemeente, zodat het eventueel hergebruikt of gescheiden verwerkt kan worden.

Milieuvriendelijk: vloer levensduur gebruiken

De grootste winst voor het milieu ontstaat als je een vloerbedekking net zo lang gebruikt als de levensduur toestaat. Vervang je voor die tijd, dan vergt dat onnodig snel weer materiaal en de bijbehorende milieubelasting van grondstofwinning, -bewerking en transport.

Geschikte vloer

Let bij de keuze uit verschillende soorten vloeren, er dus vooral op dat een vloermateriaal geschikt is voor de plek waar je die wilt leggen. Kijk in Vloereigenschappen (pdf) voor een helder overzicht.

Goede ondervloer: halve werk

Zorg verder voor een goede ondervloer: de extra milieubelasting hiervan is laag en het voordeel groot omdat het de levensduur van de vloerbekleding verlengt. Neem je een houten vloer, laat deze dan zonder lijm ('zwevend') leggen; dan kun je deze bij verhuizing meenemen, of een tweede leven geven.

Let op keurmerken

Weet je welk soort vloerbekleding je wilt, vergelijk dan verschillende varianten: keurmerken die eisen stellen op gebied van milieu bijvoorbeeld. Voor elke vloersoort komen hieronder milieutips aan bod.

Man legt laminaatvloer. Vloeren en vloerbedekking waaronder laminaat en hout.

Houten vloer en laminaat

Van de vloeren op basis van hout, heeft een vloer van massief hout de meeste milieuvoordelen. Hij gaat langer mee dan laminaat of lamelparket (lamelparket kan je maar enkele keren schuren, massief hout veel vaker). Verder vergt de productie van een massief houten vloer weinig bewerking: het kost dus weinig productie-energie ten opzicht van lamelparket en laminaat. Massief hout is ook beter tweedehands te gebruiken en te recyclen dan de andere vloeren op basis van hout, aangezien in laminaat en lamelparket lijm zit.

Keurmerken houten vloer

Ga je voor een massief houten vloer, let dan op keurmerken: FSC en PEFC garanderen dat het hout komt uit goed beheerd bos.

Het DUBO-keur garandeert verminderde milieubelasting.

Kies voor de afwerking het liefst een watergedragen olie, was of lak. Varianten met oplosmiddel (vluchtige organische stoffen, VOS) dragen bij aan smog en hebben nadelen voor je gezondheid.

Bij gebruik van middelen met VOS moet je een maand lang extra ventileren (zie ook ventilatie).

Tapijt

Een wollen tapijt klinkt heel natuurlijk en milieuvriendelijk maar dat is niet helemaal terecht. Wat betreft het gebruik is een tapijt van wol vergelijkbaar met die van plantaardige vezels en kunstvezels, maar wolproductie zorgt voor meer milieubelasting dan kunstvezel- en plantaardige vezeltapijten. De schapenhouderij zorgt voor broeikasgasuitstoot (methaan), veroorzaakt vermesting van oppervlaktewater, vereist veel ruimte en zorgt voor aantasting van (natuur)landschap.

Informatie in symbolen

Kijk in de winkel naar informatiesymbolen op de rug van het tapijt: die helpen je het tapijt te vinden met de juiste eigenschappen. Let bijvoorbeeld op Product Informatie Tapijt, dat objectieve productinformatie geeft over tapijt voor de Nederlandse markt. Hiernaast het symbool voor tapijt geschikt bij vloerverwarming.

Keurmerken tapijt

Op tapijten van kunstvezels kan het OEKO-tex keurmerk staan; dat stelt eisen op het gebied van milieuschadelijke stoffen. Meer hierover op OEKO-tex Standard.

Linoleum en zeil

Het verschil tussen linoleum en zeil is de grondstof: linoleum wordt gemaakt van plantaardig materiaal, en zeil (viny) van kunststof. De gevolgen voor het milieu van deze grondstoffen verschillen, waardoor niet valt te zeggen welke van de twee milieuvriendelijker is.

Voor het telen van plantaardig materiaal is veel ruimte nodig en spelen andere milieugevolgen van landbouw een rol; kunststof wordt gemaakt van aardolie, dat een keer opraakt en energie kost om te verwerken.

Milieukeur voor linoleum

Wil je graag een linoleumvloer, let dan op het keurmerk Milieukeur, dan heb je een garantie dat de fabrikant voldoet aan milieu-eisen op gebied van bijvoorbeeld energiebesparing, die er niet is voor linoleumvloeren zonder dit keurmerk.

Tegels

Heb je vloerverwarming, dan is een stenen vloerbedekking voor jouw woning waarschijnlijk erg geschikt. Beton (gegoten of met cementgebonden tegels) heeft milieuvoordelen boven de alternatieven van natuursteen (zoals graniet, marmer, of leisteen uit Zuid-Europa en Afrika) en keramiek (gebakken uit klei). Beton gaat allereerst enorm lang mee; verder kost het minder energie om een vloer van beton te maken, dan van keramiek of natuursteen.

Tegels met Europees Ecolabel en C2C

Kies je voor tegels, van beton, natuursteen of keramisch, kies dan liefst een variant met Europees Ecolabel, dan weet je zeker dat er bij de productie gelet is op energiebesparing.

Voor keramische tegels bestaat nog een keurmerk, C2C (cradle to cradle). Zit dit keurmerk op keramische tegels, dan weet je zeker dat bij productie is gelet op energie- en grondstoffengebruik en dat afval goed wordt verwerkt.

Wegdoen: apart inleveren of tweede leven

Je doet het milieu een plezier als je houten vloerdelen niet inlevert bij de milieustraat maar ze - als de kwaliteit het nog toelaat - tweedehands aanbiedt. Ook andere materialen zoals tapijt, zeil en laminaat zijn soms geschikt voor hergebruik.

Apart inleveren voor recycling of verbranding

Kan dat niet, lever de vloerbedekking dan in bij de milieustraat van de gemeente. Houten vloerdelen zijn recyclebaar, maar de meeste andere vloermaterialen niet, omdat er bijvoorbeeld lijm en kunststof in verwerkt is. die gaan naar de afval-energiecentrale; eventuele schadelijke stoffen die dan vrijkomen, worden doorgaans gefilterd.

Meer informatie