Buitenmuur isoleren aan de buitenkant

Meisje bewondert muur met muurtekeningen. Buitenmuur isoleren.

Isolatie-zelfscan

Advies op maat Zijn de buitenmuren al geïsoleerd? Met de praktische uitleg van de zelfscan, een aansteker en meetlint ontdek je zelf welke isolatie jouw huis al heeft. Aan de slag!
Isolatie tegen de buitenkant van de muren zorgt voor een prettig warm huis en een lage energierekening. Je huis houdt de warmte veel beter vast, want er zit een dikke jas omheen. Isoleren aan de buitenkant is duurder dan spouwmuurisolatie, maar heeft veel voordelen: je kunt een veel dikkere laag isolatie aanbrengen, en je buitenmuren zijn weer zo goed als nieuw.

Een huis zonder buitenmuurisolatie verliest veel warmte. Daardoor gaat de verwarming vaker aan en is je energierekening onnodig hoog. Als je bij een gemiddelde hoekwoning de hele gevel vanaf de buitenkant laat isoleren, bespaar je elk jaar zo'n 530 m3 gas. Dat scheelt jaarlijks zo'n € 650 aan energiekosten bij een gasprijs van € 1,20 (de gasprijs op lange - hoeveel jij nu gaat besparen, hangt af van welke gasprijs je betaalt). Bovendien is het goed voor het klimaat. Het kost je eenmalig ongeveer € 20.000. Maar je huis ziet er weer uit als nieuw en is daardoor waarschijnlijk ook meer waard.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn een gasprijs van 1,20 euro per kuub (m3) gas. Deze langetermijnprijs is gebaseerd op de verwachting voor 2030.

Op dit moment is voor veel mensen de gasprijs ongeveer 1,30 euro (september 2023).

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Buitenkant van een huis. Isoleer buitenmuur aan buitenkant.
Huis met buitenmuurisolatie, afgewerkt met steenstrips. © Ons Huis Verdient Het

Hoe werkt isoleren aan de buitenkant?

Bij deze manier van buitengevelisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant tegen de muren 'geplakt'. Je huis wordt dus iets dikker. Vervolgens laat je dit afwerken met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten. Je nieuwe buitenmuren lijken hierdoor weer op de oude.

Isolatie met resol isolatieplaten. Het wordt afgewerkt met kunststof planken.

Isolatieplaten tegen de hele buitengevel. Hier tegenaan komt nog de afwerking.

Tips buitenkant muren isoleren

 1. 01

  Er is een landelijke subsidie voor isolatie. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Het bedrag is hoger als je de buitenmuurisolatie combineert met een andere isolatiemaatregel (dak, spouwmuur, vloer of ramen) óf met een warmte-maatregel (warmtepomp, zonneboiler of aansluiting warmtenet). Kijk voor alle voorwaarden op Subsidie voor isolatie.

 2. 02

  Je kunt kiezen uit 3 soorten afwerking: steenstrips, stucwerk (sierpleister) of gevelbekleding (hout, kunststof, cementplaten). Steenstrips zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. Zoek op internet eens naar afbeeldingen ‘steenstrips buitengevel’.

 3. 03

  De kozijnen kunnen meestal blijven zitten. Er zijn speciale dunnere strips om de isolatie goed op de kozijnen of dakrand te laten aansluiten. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Dan is dit een goed moment om isolerende kozijnen en triple glas te nemen.

 4. 04

  Door buitengevelisolatie gaat je woning er iets anders uitzien. Daarom heb je een vergunning nodig van je gemeente. Vraag die op tijd aan via het Omgevingsloket. Bij rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten is buitengevelisolatie niet altijd toegestaan.

 5. 05

  Misschien mag je van de gemeente de voorkant van je woning niet veranderen, maar de achterkant en zijkant wel. Vraag dit na bij de gemeente. Je kunt de zij- en achtergevel dan aan de buitenkant isoleren, en de voorgevel isoleren met een voorzetwand.

 6. 06

  Is het lastig of onmogelijk om de buitenmuren van buitenaf te isoleren? Overweeg spouwmuurisolatie plus een isolerende voorzetwand aan de binnenkant. Als je handig bent, kun je een voorzetwand met isolatie zelf plaatsen.

 7. 07

  Weet je niet of je buitenmuren al geïsoleerd zijn? In de Isolatiecheck staan handige tips, foto's en video's waarmee je het kunt checken.

Buitenmuur of spouw isoleren?

Heb je een spouwmuur? Dan is spouwmuurisolatie een goede keuze. Spouwmuurisolatie is namelijk véél goedkoper dan buitengevelisolatie. De isolatielaag is wel minder dik (ongeveer 5 cm), maar dat is goed genoeg als je in de rest van het huis goede isolatie aanbrengt en HR++ glas in de ramen.

Waarom toch de buitengevel isoleren?

Toch kunnen er goede redenen zijn om voor gevelisolatie aan de buitenkant te kiezen:

 • Je huis heeft geen spouw (de ruimte tussen binnenmuur en buitenmuur). Dit is het geval als je woning vóór 1920 is gebouwd.
 • Je hebt wel een spouw, maar die is niet geschikt voor isolatie, omdat hij smaller is dan 4 cm of er teveel cementresten inzitten.
 • De buitenmuur heeft groot onderhoud nodig. De stenen zijn bijvoorbeeld poreus of het voegwerk is niet goed meer. Groot onderhoud en buitengevelisolatie is een slimme combinatie.
 • Je wilt je huis energieneutraal maken. Daarvoor heb je zeer goede gevelisolatie nodig die je niet kunt bereiken met spouwmuurisolatie. Ter vergelijking: bij gevelisolatie aan de buitenkant kun je 13 cm isolatiemateriaal laten plaatsen (Rd=3,5). De gevel krijgt daarmee een totale isolatiewaarde van Rc=4. Met spouwmuurisolatie kun je slechts 4 tot 7 cm isolatiemateriaal kwijt, waarmee de gevel een totale isolatiewaarde heeft van Rc=1,4 tot 2: een stuk lager dus!
 • Je kunt isolatie aan de buitenkant ook combineren met spouwmuurisolatie.

De kosten en de subsidie zijn een schatting. Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren. Het aantal vierkante meter gevel, dak, vloer en glas verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest. Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte.

De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van 1 maart 2023. Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger uitvallen.

De kosten zijn exclusief de kosten voor een quick scan of mogelijk ecologisch onderzoek dat nodig is in verband met de Wet Natuurbescherming. Dat is nodig bij spouwmuurisolatie en dakisolatie aan de buitenkant.

Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft.

De gasbesparing is berekend voor een huis met een hr-combiketel als verwarming. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van hoe je huis nu al geïsoleerd is. Als je nu nog helemaal geen isolatie hebt, dan ga je meer besparen dan wanneer je huis al een beetje geïsoleerd is.

Hoeveel je gaat besparen, hangt ook af van hoe veel je je huis verwarmt. Als je bijna nooit thuis bent en de verwarming nauwelijks aan hebt, merk je minder verschil dan wanneer je elke dag thuis bent en de verwarming altijd hoog zet.

We gaan uit van de volgende isolatiewaardes (Rc-waarde): dakisolatie Rc 4, vloerisolatie Rc 3,5, spouwmuurisolatie Rc 1,7. Voor HR++ glas is de U-waarde 1,2.

De besparingen in euro zijn berekend met 2 gasprijzen: 1,20 euro en 3 euro. De gasprijs van 1,20 euro geldt voor de lange termijn, en is gebaseerd op een prognose voor 2030. De hoge prijs is gebaseerd op de prijs van de gascrisis in het najaar van 2022. Op dit moment is voor veel mensen de gasprijs ongeveer 1,30 euro (september 2023). Milieu Centraal laat zowel de hoge als de lage gasprijs voorlopig nog zien, omdat de prijzen de komende winter weer zouden kunnen gaan stijgen. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Kosten en besparing

Buitengevelisolatie kost behoorlijk veel geld, maar levert je ook veel op:

 • Je huis ziet er weer jaren goed uit.
 • Je energierekening is veel lager. In de tabel zie je hoeveel je elk jaar bespaart.
 • Je huis verliest veel minder warmte, dus het blijft makkelijker warm in huis.
 • Je woning wordt meer waard.
 • Je stoot minder van het broeikasgas CO2 uit, wat goed is voor het klimaat.

Kosten isoleren buitenkant

Wat kost het om isolatie te laten aanbrengen tegen de buitenkant van je huis?

Soort woning Kosten Subsidie Je betaalt netto
Tussenwoning € 9.000 € 1.500 € 7.500
Hoekwoning € 20.000 € 3.300 € 16.700
2 onder 1 kap € 20.500 € 3.400 € 17.100
Vrijstaande woning € 29.000 € 5.000 € 24.000

Besparing isoleren buitenkant

En wat bespaar je met het isoleren vanaf de buitenkant? Je ziet het hier voor een woning met een spouwmuur. Let op: in een woning met enkelsteens muren (bouwjaar vóór 1920) bespaar je zo'n 40 procent meer!

Soort woning Besparing in m3 gas per jaar Besparing per jaar bij gasprijs 3 euro/m3 Besparing per jaar bij gasprijs 1,20 euro/m3
Tussenwoning 240 m3 € 850 € 280
Hoekwoning 530 m3 € 1.600 € 650
2 onder 1 kap 550 m3 € 1.650 € 660
Vrijstaande woning 800 m3 € 2.400 € 950

De kosten en de subsidie zijn een schatting. Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren. Het aantal vierkante meter gevel, dak, vloer en glas verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest. Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte.

De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van 1 maart 2023. Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger uitvallen.

De kosten zijn exclusief de kosten voor een quick scan of mogelijk ecologisch onderzoek dat nodig is in verband met de Wet Natuurbescherming. Dat is nodig bij spouwmuurisolatie en dakisolatie aan de buitenkant.

Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft.

De gasbesparing is berekend voor een huis met een hr-combiketel als verwarming. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van hoe je huis nu al geïsoleerd is. Als je nu nog helemaal geen isolatie hebt, dan ga je meer besparen dan wanneer je huis al een beetje geïsoleerd is.

Hoeveel je gaat besparen, hangt ook af van hoe veel je je huis verwarmt. Als je bijna nooit thuis bent en de verwarming nauwelijks aan hebt, merk je minder verschil dan wanneer je elke dag thuis bent en de verwarming altijd hoog zet.

We gaan uit van de volgende isolatiewaardes (Rc-waarde): dakisolatie Rc 4, vloerisolatie Rc 3,5, spouwmuurisolatie Rc 1,7. Voor HR++ glas is de U-waarde 1,2.

De besparingen in euro zijn berekend met 2 gasprijzen: 1,20 euro en 3 euro. De gasprijs van 1,20 euro geldt voor de lange termijn, en is gebaseerd op een prognose voor 2030. De hoge prijs is gebaseerd op de prijs van de gascrisis in het najaar van 2022. Op dit moment is voor veel mensen de gasprijs ongeveer 1,30 euro (september 2023). Milieu Centraal laat zowel de hoge als de lage gasprijs voorlopig nog zien, omdat de prijzen de komende winter weer zouden kunnen gaan stijgen. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Gevelisolatie in beeld: voor en na

Allebei isoleren: buitengevel én spouw

Nieuwe ontwikkelingen wandisolatie

Je kunt buitengevelisolatie ook combineren met spouwmuurisolatie. Je hebt dan voor dezelfde isolatiewaarde een minder dikke laag aan de buitenkant nodig: de buitenmuur wordt maar 10 cm dikker, in plaats van 16 cm. Aanpassingen bij kozijnen en dakranden zijn dan eenvoudiger. En bij een rijtjeswoning is het verschil met de buren kleiner. Je kunt ook kiezen voor een betere isolatiewaarde en spouwmuurisolatie combineren met een dikke laag van 16 cm.

Een hele nieuwe buitengevel

Een andere moderne techniek is het bouwen van een vrijwel nieuwe gevel. De buitenlaag van de spouwmuur wordt gesloopt (de binnenlaag blijft staan, binnen gebeurt er niets), het isolatiemateriaal wordt geplaatst tegen de binnenlaag en afgewerkt met materiaal naar keuze. Een voordeel van deze methode is dat de buitenmuur niet veel dikker wordt. Deze techniek is vooral te gebruiken bij vrijstaande huizen of als een hele rij woningen tegelijk aangepast wordt.

Aandachtspunten buitenmuur isoleren

1. Klus voor professionals

Het isoleren van de buitenzijde van de gevel kun je niet zelf doen; het is een klus voor een gespecialiseerd isolatiebedrijf.

2. Vochtdoorslag? Laat het je isolatiebedrijf weten

Heb je nu vochtdoorslag via de gevel, dan gaat dit waarschijnlijk over als je de gevel aan de buitenkant laat isoleren. Maar het probleem kan ook een heel andere oorzaak hebben: bijvoorbeeld lekkende goten, optrekkend vocht of gebrek aan ventilatie. Die oorzaak moet je laten verhelpen voordat je gevelisolatie laat aanbrengen, anders kan het zelfs erger worden. Breng daarom eventuele vochtproblemen altijd onder de aandacht bij het isolatiebedrijf dat jouw offerte opstelt.

3. Onderhoud gevel

Sommige soorten afwerking van de gevel hebben meer onderhoud nodig dan andere. Een houten gevelbekleding moet je regelmatig (laten) schilderen, tenzij je kiest voor een houtsoort die onbehandeld kan blijven. Kunststof planken of platen kunnen eruit zien als hout, maar hebben nauwelijks onderhoud nodig. Laat je de buitenkant stuken (pleisterwerk), dan moet je eventuele scheuren of beschadigingen repareren, zodat de onderliggende isolatielaag intact blijft. Steenstrips hebben nauwelijks onderhoud nodig, net als een standaard buitenmuur van bakstenen.

4. Let op beschermde dieren

In de spouwmuren van jouw huis kunnen vleermuizen wonen en vogels nestelen. Vleermuizen, maar ook gierzwaluwen en huismussen, zijn beschermde diersoorten. Je mag een gevel waar deze dieren kunnen nestelen daarom niet zomaar isoleren vanuit de buitenkant of met spouwmuurisolatie. In de Wet Natuurbescherming staat dat er onderzoek nodig is door een deskundige en dat je een ontheffing nodig hebt. Die kan je aanvragen bij de provincie of je gemeente. In sommige gemeenten kan dit via een verkorte procedure, vraag dit na bij je gemeente. Is gevelisolatie vanuit de buitenkant of spouwmuurisolatie vanwege de verplichte ontheffing voor jouw huis geen optie, dan is het alternatief om de binnenzijde van de buitenmuur te isoleren met een voorzetwand.

Goed isolatiebedrijf vinden

Gevelisolatie kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Het is aan te raden om bij ten minste 2 bedrijven een offerte te vragen. Via de volgende websites vind je snel en makkelijk goede bedrijven voor buitengevelisolatie:

Isolatiebedrijven vind je op Verbeterjehuis - Vind een bedrijf. Je kunt onder andere filteren op kwaliteitsscore en reviews.

Op Verbeterjehuis.nl vind je ook een overzicht van energieloketten per gemeente. Vul je woonplaats in en je krijgt meer informatie over het loket in jouw gemeente. Zij brengen je in contact met isolatiebedrijven bij jou in de buurt en kunnen je helpen met vragen over offertes.

Meer informatie

Kijk voor subsidieregelingen op de Energiesubsidiewijzer.