Subsidie zonneboiler

Verbeter je huis

Hoeveel bespaar je met een zonneboiler, en wat kost het? Bekijk wat jij nog kunt doen om je huis te verbeteren. Doe de check
Je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt. Het bedrag hangt af van de grootte en het soort zonneboiler. Met deze ISDE-subsidie wordt warm water van de zon nog aantrekkelijker.
 • Een zonneboiler voor 3 kost ongeveer € 3.800 inclusief installeren. De subsidie voor zo'n boiler is ongeveer € 1.200.
 • Vanaf 1 januari 2024 is de subsidie voor grotere zonneboilers (met een oppervlakte van 5 m2 of meer) omlaag gegaan. Je krijgt hiervoor 40 tot 50 procent minder subsidie dan in 2023.
 • De precieze bedragen voor elk merk en type zonneboiler vind je in de Meldcodelijst op rvo.nl.

Een zonneboiler verwarmt water met behulp van zonlicht. Hierdoor kun je bijna de helft op je energieverbruik voor warm water besparen.

Goed om te weten: als de aankoop van een zonneboiler combineert met een isolatiemaatregel, krijg je het hogere subsidiebedrag voor de isolatie. Check de voorwaarden voor de isolatiesubsidie

Met een collector van 2,5 m2 en een voorraadvat van 120 liter.

Voorwaarden subsidie zonneboiler

 1. 01

  De zonneboiler (merk en type) staat in de Meldcodelijst zonneboilers van RVO.

 2. 02

  De zonneboiler is nieuw (dus niet tweedehands). Alle onderdelen moeten nieuw zijn: collectoren, buffervat en pomp. Vervang je een zonneboiler, maar blijft je oude onderdelen gebruiken (bijvoorbeeld het oude buffervat)? Dan krijg je geen subsidie.

 3. 03

  De zonneboiler is geïnstalleerd door een bedrijf (je hebt hem dus niet zelf geplaatst). Hij staat in een huis in Nederland.

 4. 04

  Je vraagt de subsidie aan nadat de zonneboiler is geplaatst en betaald. Je hebt een factuur en betaalbewijs dat op jouw naam staat.

 5. 05

  Je vraagt de subsidie binnen 24 maanden na de installatiedatum aan.

 6. 06

  Je laat de zonneboiler plaatsen in een woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd vóór 1 juli 2018. Lees meer op de website van RVO.

 7. 07

  Laat je binnen 24 maanden ook een isolatiemaatregel uitvoeren? Dan krijg je voor de isolatiemaatregel het hogere subsidiebedrag. Lees meer op Subsidie voor isolatie.

 8. 08

  Je kunt de subsidie aanvragen bij rvo.nl. Rvo heeft daarvoor een handig stappenplan. Je hebt een DigiD nodig.

 9. 09

  Ga voor de officiële voorwaarden naar www.rvo.nl. Die voorwaarden zijn geldig.

Milieu Centraal noemt op deze pagina alleen de belangrijkste voorwaarden en probeert die zo actueel mogelijk te houden. Maar soms verandert er iets; je kunt hier dus geen rechten aan ontlenen. Check altijd de volledige en meest actuele voorwaarden op de website van RVO.

Wist je dat Met een zonneboiler bespaar je ongeveer 40 procent op je energieverbruik voor warm water.

Alles over zonneboilers

Milieu Centraal heeft alles over zonneboilers overzichtelijk op een rij gezet. Bijvoorbeeld:

 • Wat kost een zonneboiler en hoeveel bespaar je ermee?
 • Hoe ziet een zonneboiler eruit?
 • Welk formaat zonnecollector en voorraadvat heb je nodig?
 • Kan je beter kiezen voor zonnepanelen of een zonneboiler?

Lees meer over de voordelen van zonneboilers.

Meer subsidies en leningen

Wist je dat je ook subsidie kan krijgen voor een warmtepomp of isolatie? Lees meer over de voordelen, kosten en besparing van verschillende soorten warmtepompen. Of bekijk wat goede isolatie je kan opleveren.

Ook zonnepanelen zijn goed voor het klimaat. Check of jouw dak geschikt is en hoeveel je er kwijt kan. Er is geen subsidie op zonnepanelen, maar je betaalt geen over de aanschaf en installatie.

Subsidies en leningen

Welke subsidies en leningen voor energiebesparing zijn er in jouw woonplaats? Bekijk het overzicht. Check de subsidiewijzer