Ventilatiewarmtepomp

Klaar voor een warmtepomp?

Onafhankelijk advies Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp? Ontdek welke warmtepomp past bij jouw huis en hoeveel het kost en oplevert. Krijg gratis advies op maat.
Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Hij gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen. Daarmee bespaar je energie en gaat je energierekening omlaag. Bovendien kun je nu subsidie krijgen als je er een koopt.

Veel huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd, hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Dat systeem zuigt warme binnenlucht af naar buiten, en door roosters en raampjes komt (koude) buitenlucht naar binnen. Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen warme lucht en gebruikt die voor de centrale verwarming. De hoeveelheid warmte die zo'n warmtepomp levert, wordt beperkt door de hoeveelheid lucht die moet worden ververst. Daardoor werkt een ventilatiewarmtepomp meestal samen met je cv-ketel. Dit noemen we een hybride systeem. De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van je ventilatorbox.

Er zijn ook andere soorten warmtepompen: een hybride warmtepomp (die warmte uit de buitenlucht haalt) en een volledig elektrische warmtepomp. Bekijk alle soorten warmtepompen.

Infographic Hoe werkt verwarmen met een ventilatiewarmtepomp? Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de afbeelding.
Vergroot afbeelding

Laat je inspireren en adviseren

Maak van jouw huis een duurzaam thuis en breng een bezoek aan het Milieu Centraal Adviesplein op de vt wonen&design beurs van 1 t/m 6 oktober in de Expo Greater Amsterdam in Vijfhuizen. Met onze kortingscode MilieuCentraal1624 koop je een voordelig kaartje met korting.

Tips ventilatiewarmtepomp

 1. 01

  Heb je nog een ventilatorbox op wisselstroom (in plaats van gelijkstroom)? Deze verbruikt veel energie. Als je hem vervangt door een ventilatiewarmtepomp, bespaar je extra veel op je energierekening.

 2. 02

  Heeft jouw huis balansventilatie? Dan wordt de warmte uit de ventilatielucht al gebruikt om de binnenkomende lucht op te warmen. De warmte die overblijft kan gebruikt worden voor verwarming of warm water, maar hiervoor heb je een specifiek ventilatiewarmtepompsysteem nodig.

 3. 03

  Het heeft geen zin om extra hard te gaan ventileren om zo meer warme lucht naar je warmtepomp te sturen. Dit kost alleen maar extra stroom en er komt meer koude lucht je huis in – die je ook weer moet opwarmen!

 4. 04

  In grotere en minder goed geïsoleerde woningen neemt de cv-ketel een groter deel van de verwarming voor zijn rekening. Dat komt doordat de hoeveelheid warmte die de ventilatiewarmtepomp kan leveren, beperkt wordt door de hoeveelheid ventilatielucht.

Wat kost een ventilatiewarmtepomp?

Warmtepomp Prijs Subsidie
Ventilatiewarmtepomp bij bestaande cv-ketel € 6.500 € 2.250

Uitleg

 • De prijs en subsidie gelden voor een ventilatiewarmtepomp met een vermogen van 1 tot 2 kW.
 • De prijs is inclusief btw en het plaatsen van de warmtepomp.
 • De subsidie gaat er nog vanaf. Het getoonde subsidiebedrag geldt voor een warmtepomp met energielabel A++.

Subsidies en leningen warmtepomp

Je kunt subsidie krijgen als je een ventilatiewarmtepomp koopt. Benieuwd naar de voorwaarden en hoe je de subsidie aanvraagt? Kijk op subsidie warmtepompen.

Tip: combineer je de warmtepomp met isolatie van je dak, gevel, vloer of ramen, dan kan je ook subsidie voor de isolatiemaatregel aanvragen. Lees meer op Subsidie voor isolatie.

Op Hoe betaal je de maatregelen lees je meer over leningen en gunstige hypotheken.

Goed voor het klimaat! Met een ventilatiewarmtepomp bespaar je zo'n 16 procent op je CO2-uitstoot voor verwarming

Hoeveel bespaar je?

Met een ventilatiewarmtepomp bespaar je in een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 personen zo'n 340 euro per jaar op je energierekening (met de gemiddelde gas- en stroomprijs voor de jaren ). We zetten het verbruik van een hr-ketel en een ketel plus warmtepomp naast elkaar.

Apparaat Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water Energiekosten per jaar bij 1,45 euro/m3 en 0,25 euro/kWh Energiekosten per jaar bij 1,45 euro/m3 en 0,37 euro/kWh
Hr-ketel 1.450 m3 gas + 240 kWh stroom € 2.165 € 2.195
Ventilatie-warmtepomp met hr-ketel 1.100 m3 gas + 900 kWh stroom € 1.825 € 1.930
Je bespaart per jaar   € 340 € 265

Milieu Centraal rekent voor de jaren 2025-2040 met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas, en 25 cent voor een kilowattuur stroom. Dit is de gemiddelde gas- en stroomprijs die voor deze jaren wordt verwacht. Dit doen we omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gasprijs toevallig hetzelfde, maar de stroomprijs is hoger: 37 cent. Daarom rekenen we in de tabellen ook uit wat in 2024 de besparing wordt met deze hogere stroomprijs. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw gas- en stroomprijs.

Zie ook: Energieprijzen voor besparingen.

Milieu Centraal rekent voor de jaren 2025-2040 met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas, en 25 cent voor een kilowattuur stroom. Dit is de gemiddelde gas- en stroomprijs die voor deze jaren wordt verwacht. Dit doen we omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gasprijs toevallig hetzelfde, maar de stroomprijs is hoger: 37 cent. Daarom rekenen we in de tabellen ook uit wat in 2024 de besparing wordt met deze hogere stroomprijs. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw gas- en stroomprijs.

Zie ook: Energieprijzen voor besparingen.

Video: Michel over zijn warmtepomp

Michel kende warmtepompen vanuit zijn werk bij een woningcorporatie en werd enthousiast. Hij besloot zelf een ventilatiewarmtepomp te nemen.

Video: de ervaring van Michel

Temperatuur per kamer kunnen regelen

Laat je een ventilatiewarmtepomp installeren? Dan moet je óók de temperatuur voor iedere kamer afzonderlijk kunnen regelen. Dat kan eenvoudig met thermostaatkranen op iedere radiator of convector. Heb je nog niet overal thermostaatknoppen? De installateur van de warmtepomp kan dit meteen voor je in orde maken. Lees meer over de mogelijkheden en de kosten op Klokthermostaat en radiatorkranen.

Kan je van het gas af met een ventilatiewarmtepomp?

Meestal kun je met een ventilatiewarmtepomp niet helemaal van het gas af. Een ventilatiewarmtepomp werkt namelijk in de meeste gevallen samen met de cv-ketel, net als een hybride warmtepomp met buitenunit. De cv-ketel springt dan bij als er veel warmte nodig is, en verzorgt het warme water voor je keuken en douche.

Maar er zijn uitzonderingen.

Een volledige warmtepomp die óók ventilatielucht gebruikt

Er zijn ook warmtepompen die de bodem of buitenlucht, én ventilatielucht als warmtebron combineren. Zo’n gecombineerd systeem kan het hele huis van warmte en warm water voorzien. Doordat ook de warmte uit de ventilatielucht gebruikt wordt, is dit systeem extra energiezuinig.

Een warmtenet en ventilatiewarmtepompboiler

Een ventilatiewarmtepomp kan ook de warmte leveren aan een boiler voor warm water, in plaats van aan de verwarming. Dit kan interessant zijn als jouw woning is aangesloten op een warmtenet (stadsverwarming). Je hergebruikt warmte uit ventilatielucht voor warm water. Lees meer over de warmtepompboiler.

Een ventilatiewarmtepomp in een zeer zuinig huis én een zonneboiler

Is jouw (nieuwbouw)huis zeer goed geïsoleerd? Dan kun je je huis volledig verwarmen met een ventilatiewarmtepomp met elektrische naverwarmer. De naverwarmer gaat alleen aan als de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren, bijvoorbeeld als het heel erg koud is. Voor warm water heb je een andere systeem nodig, bijvoorbeeld een zonneboiler met elektrische naverwarming, eventueel aangevuld met een douche-WTW. Je kunt je hr-ketel op gas dan de deur uit doen.

Vind een vakkundig bedrijf

Er zijn steeds meer bedrijven die warmtepompen installeren. Je kunt ze vinden via Verbeterjehuis | Vind een bedrijf of op centraalregistertechniek.nl. Let erop dat het bedrijf de juiste certificaten heeft, welke dat zijn lees je op Warmtepomp kopen en installeren.

Door de ontwikkelingen van de afgelopen tijd is de vraag naar warmtepompen in korte tijd enorm gestegen. Hierdoor zijn bij bedrijven in Nederland helaas wachtlijsten ontstaan van een paar maanden tot een jaar. Laat je daardoor niet ontmoedigen en zoek uit welk soort warmtepomp, merk en type bij je wensen past. Zo kun je gericht zoeken naar een aanbieder. Kan je niet direct terecht bij een bedrijf? Vraag dan of je op een wachtlijst kan komen, zodat je als eerste aan de beurt bent wanneer de achterstand is ingelopen. Aanbieders en branches zijn hard bezig om een inhaalslag te maken en beter aan de grote vraag te kunnen voldoen. Zo worden er extra installatiemonteurs opgeleid en komen er extra fabrieken waar warmtepompen worden gemaakt.

Heb (of krijg) jij een warmtepomp?

Om de prestatie van warmtepompen te bestuderen, doen RVO, Techniek Nederland en Netbeheer Nederland een onderzoek: de Installatiemonitor. Iedereen met een warmtepomp en slimme meter kan meedoen. Deelnemen is heel makkelijk: je geeft toestemming om je slimme meter uit te lezen, waarna deze gegevens geanonimiseerd verzameld en geanalyseerd worden. Het onderzoek loopt tot eind juni 2026. Als je wilt, kun je jaarlijks een rapport ontvangen over het energieverbruik van jouw eigen warmtepomp.

Meer weten? Kijk op Installatiemonitor.nl

Warmtepomp kopen en installeren

Wil jij je huis verwarmen met een warmtepomp? Lees op deze pagina waar je op moet letten bij het aanschaffen van een warmtepomp: van wat je vooraf moet controleren tot de vragen die je kunt stellen aan je leverancier. Ontdek het hier

Tips om zuinig te verwarmen met een warmtepomp

Ook met een warmtepomp wil je energie besparen. Met deze tips verwarm jij je huis zo zuinig mogelijk.

 1. 01

  Verwarm alleen de ruimtes waar je bent. Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht. Tip: met een deurveer gaan deuren automatisch dicht. En met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.

 2. 02

  Zet de thermostaat laag: als je thuis bent op maximaal 19 graden. Heb je het fris? Met extra kleding of een (elektrisch) dekentje op de bank houd je jezelf toch warm. Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan.

 3. 03

  Zet de thermostaat 's nachts of als je weg bent maximaal 2 graden lager. Ga je slapen, of ben je overdag afwezig? Zet de temperatuur dan maximaal 2 graden lager. Anders kost het opwarmen van het huis in de ochtend of avond meer energie dan je bespaart. Tip: gebruik een klok- of slimme thermostaat om de temperatuur automatisch te verlagen.

  Gebruik jij je ventilatiewarmtepomp als hybride warmtepomp, en heb je slechte tot redelijke isolatie? Dan kan het soms wél zuiniger zijn om de temperatuur 3-5 graden te verlagen, omdat je meer warmte verliest.

 4. 04

  Monitor het stroomverbruik. Houd bij hoeveel stroom je warmtepomp verbruikt en check op veranderingen of storingen. Tip: gebruik een energiemeter, slimme stekker of energieverbruiksmanager met slimme tussenstekkers.

 5. 05

  Stel een hybride ventilatiewarmtepomp zuinig in: kies bij voor een omschakeltemperatuur waarmee je de minste CO2 uitstoot. De omschakeltemperatuur is de temperatuur waarop de warmtepomp stopt en de cv-ketel start. Hoe lager die temperatuur, hoe meer gas je bespaart, maar het rendement van de warmtepomp gaat dan ook omlaag. Een installateur kan helpen om de juiste instelling te vinden.