Ventilatiewarmtepomp

Klaar voor een warmtepomp?

Onafhankelijk advies Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp? Ontdek welke warmtepomp past bij jouw huis en hoeveel het kost en oplevert. Krijg gratis advies op maat.
Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Hij gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen. Daarmee bespaar je energie en gaat je energierekening omlaag. Bovendien kun je nu subsidie krijgen als je er een koopt.

Veel huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd, hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Dat systeem zuigt warme binnenlucht af naar buiten, en door roosters en raampjes komt (koude) buitenlucht naar binnen. Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen warme lucht en gebruikt die voor de centrale verwarming. De hoeveelheid warmte die zo'n warmtepomp levert, wordt beperkt door de hoeveelheid lucht die moet worden ververst. Daardoor werkt een ventilatiewarmtepomp meestal samen met je cv-ketel. Dit noemen we een hybride systeem. De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van je ventilatorbox.

Er zijn ook andere soorten warmtepompen: een hybride warmtepomp (die warmte uit de buitenlucht haalt) en een volledig elektrische warmtepomp. Bekijk alle soorten warmtepompen.

Tips ventilatiewarmtepomp

 1. 01

  Heb je nog een ventilatorbox op wisselstroom (in plaats van gelijkstroom)? Deze verbruikt veel energie. Als je hem vervangt door een ventilatiewarmtepomp, bespaar je extra veel op je energierekening.

 2. 02

  Heeft jouw huis balansventilatie? Dan wordt de warmte uit de ventilatielucht al gebruikt om de binnenkomende lucht op te warmen. De warmte die overblijft kan gebruikt worden voor verwarming of warm water, maar hiervoor heb je een specifiek ventilatiewarmtepompsysteem nodig.

 3. 03

  Het heeft geen zin om extra hard te gaan ventileren om zo meer warme lucht naar je warmtepomp te sturen. Dit kost alleen maar extra stroom en er komt meer koude lucht je huis in – die je ook weer moet opwarmen!

 4. 04

  In grotere en minder goed geïsoleerde woningen neemt de cv-ketel een groter deel van de verwarming voor zijn rekening. Dat komt doordat de hoeveelheid warmte die de ventilatiewarmtepomp kan leveren, beperkt wordt door de hoeveelheid ventilatielucht.

Wat kost een ventilatiewarmtepomp?

Warmtepomp Prijs Subsidie
Ventilatiewarmtepomp bij bestaande cv-ketel € 4.500 € 2.250

Uitleg

 • De prijs en subsidie gelden voor een ventilatiewarmtepomp met een vermogen van 1 tot 2 kW.
 • De prijs is inclusief btw en het plaatsen van de warmtepomp.
 • De subsidie gaat er nog vanaf. Het getoonde subsidiebedrag geldt voor een warmtepomp met energielabel A++.

Subsidies en leningen warmtepomp

Je kunt subsidie krijgen als je een ventilatiewarmtepomp koopt. Benieuwd naar de voorwaarden en hoe je de subsidie aanvraagt? Kijk op subsidie warmtepompen.

Tip: combineer je de warmtepomp met isolatie van je dak, gevel, vloer of ramen, dan kan je ook subsidie voor de isolatiemaatregel aanvragen. Lees meer op Subsidie voor isolatie.

Op Hoe betaal je de maatregelen lees je meer over leningen en gunstige hypotheken.

Goed voor het klimaat! Met een ventilatiewarmtepomp bespaar je zo'n 15 procent op je CO2-uitstoot voor verwarming

Hoeveel bespaar je?

Met een ventilatiewarmtepomp bespaar je in een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 personen zo'n 250 tot 600 euro per jaar op je energierekening. We zetten het verbruik van een hr-ketel en een ketel plus warmtepomp naast elkaar. 

Apparaat Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water Energiekosten per jaar bij 3 euro/m3 en 0,70 euro/kWh Energiekosten per jaar bij 1,20 euro/m3 en 0,25 euro/kWh
Hr-ketel 1.450 m3 gas + 240 kWh stroom € 4.500 € 1.800
Ventilatie-warmtepomp met hr-ketel 1.100 m3 gas + 900 kWh stroom € 3.900 € 1.550
Je bespaart per jaar   € 600 € 250

Bij de besparing op de energiekosten gaat Milieu Centraal uit van 2 energieprijzen: 3 euro/m3 en 70 cent/kWh voor de korte termijn (denk: komend jaar) en 1,20 euro/m3 gas en 25 cent/kWh voor de lange termijn.

Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar) gaat Milieu Centraal uit van de volgende energieprijzen:
- 1,20 euro voor een kuub (m3) gas
- 25 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom
Dit zijn de energieprijzen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2030 verwacht. Je leest hierover meer op Energieprijzen voor besparingen.

Er zijn op dit moment grote verschillen tussen de energieprijzen die consumenten betalen. Jouw huidige gas- en stroomprijs kan dus een stuk hoger zijn dan waarmee Milieu Centraal voor de lange termijn rekent. Bij een hogere energieprijs is de besparing in dat jaar uiteraard ook hoger.

Besparing in 2023 met prijsplafond energie

Vanaf 1 januari 2023 stelt het kabinet voor energieprijzen een tijdelijk prijsplafond van een jaar in: maximaal 1,45 euro voor gas tot een verbruik van 1200 m3 gas, en 0,40 euro voor stroom tot een verbruik van 2900 kWh stroom. Dit verbruiksplafond is opgedeeld in twee periodes: de periode in 2023 tot je jaarafrekening, en de periode in 2023 na je jaarafrekening. Wanneer deze jaarafrekening is, is afhankelijk van de startdatum van je energiecontract en is dus voor iedereen anders. Op de pagina Energierekening ontdek je hoe dit precies werkt en hoe hoog jouw verbruiksplafond per periode is.

Kijken we naar het hele jaar 2023, dan zal door het prijsplafond je besparing met een ventilatiewarmtepomp iets lager zijn. Je verbruikt met een ventilatiewarmtepomp minder gas en meer stroom dan met een hr-ketel. Het extra stroomverbruik valt voor een deel boven de 2900 kWh, je betaalt dan voor de extra stroom de volledige marktprijs. Toch ga je in 2023 met een ventilatiewarmtepomp alsnog besparen op je energierekening.

Video: Michel over zijn warmtepomp

Michel kende warmtepompen vanuit zijn werk bij een woningcorporatie en werd enthousiast. Hij besloot zelf een ventilatiewarmtepomp te nemen.

Video: de ervaring van Michel

Temperatuur per kamer kunnen regelen

Laat je een ventilatiewarmtepomp installeren? Dan moet je óók de temperatuur voor iedere kamer afzonderlijk kunnen regelen. Dat kan eenvoudig met thermostaatkranen op iedere radiator of convector. Heb je nog niet overal thermostaatknoppen? De installateur van de warmtepomp kan dit meteen voor je in orde maken. Lees meer over de mogelijkheden en de kosten op Klokthermostaat en radiatorkranen.

Kan je van het gas af met een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is vergelijkbaar met een hybride warmtepomp die samenwerkt met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als er meer warmte nodig is, en verzorgt het warme water voor je keuken en douche. In principe kan je dus niet van het gas af met een ventilatiewarmtepomp. Maar er zijn uitzonderingen.

Met een volledige warmtepomp die óók ventilatielucht gebruikt

Er zijn ook warmtepompen die de bodem of buitenlucht, én ventilatielucht als warmtebron combineren. Zo’n gecombineerd systeem kan het hele huis van warmte en warm water voorzien. Doordat ook de warmte uit de ventilatielucht gebruikt wordt, is dit systeem extra energiezuinig.

Met een warmtenet en ventilatiewarmtepompboiler

Een ventilatiewarmtepomp kan ook de warmte leveren aan een boiler voor warm water, in plaats van aan de verwarming. Dit kan interessant zijn als jouw woning is aangesloten op een warmtenet (stadsverwarming). Je hergebruikt warmte uit ventilatielucht voor warm water.

Met een ventilatiewarmtepomp in een zeer zuinig huis én een zonneboiler

Is jouw (nieuwbouw)huis zeer goed geïsoleerd? Dan kun je je huis volledig verwarmen met een ventilatiewarmtepomp met elektrische naverwarmer. De naverwarmer gaat alleen aan als de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren, bijvoorbeeld als het heel erg koud is. Voor warm water heb je een andere systeem nodig, bijvoorbeeld een zonneboiler met elektrische naverwarming, eventueel aangevuld met een douche-WTW. Je kunt je hr-ketel op gas dan de deur uit doen.

Vind een vakkundig bedrijf

Er zijn steeds meer bedrijven die warmtepompen installeren. Je kunt ze vinden via Verbeterjehuis | Vind een bedrijf of op centraalregistertechniek.nl. Let erop dat het bedrijf de juiste certificaten heeft, welke dat zijn lees je op Warmtepomp kopen en installeren.

Door de ontwikkelingen van de afgelopen tijd is de vraag naar warmtepompen in korte tijd enorm gestegen. Hierdoor zijn bij bedrijven in Nederland helaas wachtlijsten ontstaan van een paar maanden tot een jaar. Laat je daardoor niet ontmoedigen en zoek uit welk soort warmtepomp, merk en type bij je wensen past. Zo kun je gericht zoeken naar een aanbieder. Kan je niet direct terecht bij een bedrijf? Vraag dan of je op een wachtlijst kan komen, zodat je als eerste aan de beurt bent wanneer de achterstand is ingelopen. Aanbieders en branches zijn hard bezig om een inhaalslag te maken en beter aan de grote vraag te kunnen voldoen. Zo worden er extra installatiemonteurs opgeleid en komen er extra fabrieken waar warmtepompen worden gemaakt.

Warmtepomp kopen en installeren

Wil jij je huis verwarmen met een warmtepomp? Lees op deze pagina waar je op moet letten bij het aanschaffen van een warmtepomp: van wat je vooraf moet controleren tot de vragen die je kunt stellen aan je leverancier. Ontdek het hier