Ventilatiewarmtepomp

Klaar voor een warmtepomp?

Onafhankelijk advies Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp? Ontdek welke warmtepomp past bij jouw huis en hoeveel het kost en oplevert. Krijg gratis advies op maat.
Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Hij gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen. Daarmee bespaar je energie en gaat je energierekening omlaag. Bovendien kun je nu subsidie krijgen als je er een koopt.

Veel huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd, hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Dat systeem zuigt warme binnenlucht af naar buiten, en door roosters en raampjes komt (koude) buitenlucht naar binnen. Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen warme lucht en gebruikt die voor de centrale verwarming. De hoeveelheid warmte die zo'n warmtepomp levert, wordt beperkt door de hoeveelheid lucht die moet worden ververst. Daardoor werkt een ventilatiewarmtepomp meestal samen met je cv-ketel. Dit noemen we een hybride systeem. De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van je ventilatorbox.

Er zijn ook andere soorten warmtepomp: een hybride warmtepomp (die warmte uit de buitenlucht haalt) en een volledig elektrische warmtepomp.

Tips ventilatiewarmtepomp

 1. 01

  Heb je nog een ventilatorbox op wisselstroom (in plaats van gelijkstroom)? Deze verbruikt veel energie. Als je hem vervangt door een ventilatiewarmtepomp, bespaar je extra veel op je energierekening.

 2. 02

  Heeft jouw huis balansventilatie? Dan kun je géén warmtepomp op ventilatielucht nemen. De warmte uit de ventilatielucht wordt namelijk al gebruikt om de binnenkomende lucht op te warmen.

 3. 03

  Het heeft geen zin om extra hard te gaan ventileren om zo meer warme lucht naar je warmtepomp te sturen. Dit kost alleen maar extra stroom en er komt meer koude lucht je huis in – die je ook weer moet opwarmen!

 4. 04

  In grotere huizen neemt de cv-ketel een groter deel van de verwarming voor zijn rekening. Dat komt doordat de hoeveelheid warmte die de ventilatiewarmtepomp kan leveren, beperkt wordt door de hoeveelheid ventilatielucht.

Wat kost een ventilatiewarmtepomp?

Warmtepomp Prijs Subsidie
Ventilatiewarmtepomp bij bestaande cv-ketel € 4.500 € 1.800

Uitleg

 • De prijs en subsidie gelden voor een ventilatiewarmtepomp met een vermogen van 1 tot 2 kW.
 • De prijs is inclusief btw en het plaatsen van de warmtepomp.
 • De subsidie gaat er nog vanaf. Het getoonde subsidiebedrag geldt voor een warmtepomp met energielabel A++ die je in 2022 laat plaatsen.

Subsidies en leningen warmtepomp

Je kunt subsidie krijgen als je een ventilatiewarmtepomp koopt. Benieuwd naar de voorwaarden en hoe je de subsidie aanvraagt? Kijk op subsidie warmtepompen.

Tip: combineer je de warmtepomp met isolatie van je dak, gevel, vloer of ramen, dan kan je ook subsidie voor de isolatiemaatregel aanvragen. Lees meer op Subsidie voor isolatie.

Op Hoe betaal je de maatregelen lees je meer over leningen en gunstige hypotheken.

Goed voor het klimaat! Met een ventilatiewarmtepomp bespaar je zo'n 25 procent op je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water

Hoeveel bespaar je?

Met een ventilatiewarmtepomp bespaar je in een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 personen zo'n 350 tot 800 euro per jaar op je energierekening. We zetten het verbruik van een hr-ketel en een ketel plus warmtepomp naast elkaar. 

Apparaat Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water Energiekosten per jaar bij 3 euro/m3 en 0,70 euro/kWh Energiekosten per jaar bij 1,20 euro/m3 en 0,22 euro/kWh
Hr-ketel 1.500 m3 gas € 4.400 € 1.750
Ventilatie-warmtepomp met hr-ketel 1.100 m3 gas + 1.000 kWh stroom € 3.900 € 1.500
Je bespaart per jaar   € 500 € 250

Bij de besparing op de energiekosten gaat Milieu Centraal uit van 2 energieprijzen: 3 euro/m3 en 70 cent/kWh voor de korte termijn (denk: komend jaar) en 1,20 euro/m3 gas en 22 cent/kWh voor de lange termijn.

Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar) gaat Milieu Centraal uit van de volgende energieprijzen:
- 1 euro voor een kuub (m3) gas
- 22 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom
Dit zijn de energieprijzen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2030 verwacht. Je leest hierover meer op Energieprijzen voor besparingen.

Er zijn op dit moment grote verschillen tussen de energieprijzen die consumenten betalen. Jouw huidige gas- en stroomprijs kan dus een stuk hoger zijn dan waarmee Milieu Centraal voor de lange termijn rekent. Bij een hogere energieprijs is de besparing in dat jaar uiteraard ook hoger.

Video: Michel over zijn warmtepomp

Michel kende warmtepompen vanuit zijn werk bij een woningcorporatie en werd enthousiast. Hij besloot zelf een ventilatiewarmtepomp te nemen.

Video: de ervaring van Michel

Temperatuur per kamer kunnen regelen

Laat je een ventilatiewarmtepomp installeren? Dan moet je óók de temperatuur voor iedere kamer afzonderlijk kunnen regelen. Dat kan eenvoudig met thermostaatkranen op iedere radiator of convector. Heb je nog niet overal thermostaatknoppen? De installateur van de warmtepomp kan dit meteen voor je in orde maken. Lees meer over de mogelijkheden en de kosten op Klokthermostaat en radiatorkranen.

Andere soorten ventilatiewarmtepompen

Hierboven gaat het over een hybride warmtepomp die samenwerkt met je cv-ketel. Maar er zijn ook andere soorten ventilatiewarmtepomp.

Volledige warmtepomp die ook ventilatielucht gebruikt

Er zijn ook warmtepompen die de bodem of buitenlucht, én ventilatielucht als warmtebron combineren. Zo’n gecombineerd systeem kan het hele huis van warmte en warm water voorzien. Doordat ook de warmte uit de ventilatielucht gebruikt wordt, is dit systeem extra energiezuinig.

Ventilatie-warmtepompboiler

Een ventilatiewarmtepomp kan ook de warmte leveren aan een boiler voor warm water, in plaats van aan de verwarming. Dit kan interessant zijn als jouw woning is aangesloten op een warmtenet (stadsverwarming). Je hergebruikt warmte uit ventilatielucht voor warm water.

Ventilatiewarmtepomp in een zeer zuinig huis

Is jouw (nieuwbouw)huis zeer goed geïsoleerd? Dan kun je je huis volledig verwarmen met een ventilatiewarmtepomp met elektrische naverwarmer. De naverwarmer gaat alleen aan als de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren, bijvoorbeeld als het heel erg koud is. Voor warm water heb je een andere systeem nodig, bijvoorbeeld een zonneboiler met elektrische naverwarming. Je kunt je hr-ketel op gas dan de deur uit doen.

Vind een vakkundig bedrijf

Er zijn steeds meer bedrijven die warmtepompen installeren. Je kunt ze vinden via Verbeterjehuis | Vind een bedrijf of op centraalregistertechniek.nl.

Door de ontwikkelingen van de afgelopen tijd is de vraag naar warmtepompen in korte tijd enorm gestegen. Hierdoor zijn bij bedrijven in Nederland helaas wachtlijsten ontstaan van een paar maanden tot een jaar. Laat je daardoor niet ontmoedigen en zoek uit welk soort warmtepomp, merk en type bij je wensen past. Zo kun je gericht zoeken naar een aanbieder. Kan je niet direct terecht bij een bedrijf? Vraag dan of je op een wachtlijst kan komen, zodat je als eerste aan de beurt bent wanneer de achterstand is ingelopen. Aanbieders en branches zijn hard bezig om een inhaalslag te maken en beter aan de grote vraag te kunnen voldoen. Zo worden er extra installatiemonteurs opgeleid en komen er extra fabrieken waar warmtepompen worden gemaakt.

Checklist offerte warmtepomp

Welke vragen stel je aan het installatiebedrijf? Bekijk het handige overzicht. Download de checklist