Subsidie zonnepanelen

Twee mannen installeren zonnepanelen op dak en poseren voor foto.
Energiesubsidiewijzer Nieuwsgierig of jouw gemeente subsidie geeft voor de aankoop van zonnepanelen? Of hoe je goedkoop geld kunt lenen voor zonnepanelen? Check het hier
Er is géén landelijke subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen, maar er zijn nog wel een paar gemeenten die hier subsidie voor geven. Bovendien zijn er meer regelingen die het kopen van zonnepanelen aantrekkelijker maken. Milieu Centraal zet het op een rijtje.

Geen subsidie, wel voordelen

Kan je geen gebruik maken van subsidies? Kijk ook eens naar andere regelingen.

  • Je kunt de btw op de aankoopprijs en installatie terugvragen bij de Belastingdienst.
  • Dankzij de salderingsregeling krijg je een goed tarief voor de stroom die je aan het net levert (net zoveel als voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf). Vanaf 2025 wordt die regeling waarschijnlijk afgebouwd, maar tot 2031 kun je er nog gebruik van maken. Vanaf 2025 mag je wel elk jaar wat minder stroom salderen. Check wat het voor jou betekent als je in 2023 of 2025 zonnepanelen koopt.
  • Je kunt ook geld lenen om zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld met een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening. Kijk voor de mogelijkheden op de Energiesubsidiewijzer.

Wist je trouwens dat het geld dat je in zonnepanelen steekt net zo veel oplevert als een rente van 3,7 procent op een spaarrekening (ervan uitgaande dat je de zonnepanelen in 2023 koopt)? Zonnepanelen zijn dus al zo winstgevend dat je geen subsidie meer nodig hebt!

Advies op maat Zonnepanelen Wil je meer weten over de aankoop van zonnepanelen? En dan vooral over de kosten en wat het jou kan opleveren? Doe de check

Of lees verder op de pagina Kosten en opbrengsten zonnepanelen.