Subsidie zonnepanelen

Twee mannen installeren zonnepanelen op dak en poseren voor foto.

Energiesubsidiewijzer

Nieuwsgierig of jouw gemeente subsidie geeft voor de aankoop van zonnepanelen? Of hoe je goedkoop geld kunt lenen voor zonnepanelen? Check het hier
Er is géén landelijke subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen, maar er zijn nog wel een paar gemeenten die hier subsidie voor geven. Bovendien zijn er meer regelingen die het kopen van zonnepanelen aantrekkelijker maken. Milieu Centraal zet het op een rijtje.

Geen subsidie, wel voordelen

Kan je geen gebruik maken van subsidies? Kijk ook eens naar andere regelingen.

  • Vanaf 2023 betaal je als particulier geen btw meer over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Dat scheelt 21 procent van de kosten!
  • Dankzij de salderingsregeling krijg je een goede prijs voor de stroom die je aan het net levert. Maar deze regeling gaat de komende jaren waarschijnlijk veranderen. Lees hierover meer op Salderingsregeling
  • Je kunt ook geld lenen om zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld met een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening. Kijk voor de mogelijkheden op de Energiesubsidiewijzer.

Wist je trouwens dat het geld dat je in zonnepanelen steekt net zo veel oplevert als een rente van 6 procent op een spaarrekening (ervan uitgaande dat je de zonnepanelen in 2024 koopt)? Zonnepanelen zijn dus al zo winstgevend dat je geen subsidie meer nodig hebt!

Ontdek wat zonnepanelen kosten en wat ze je opleveren.

Wat levert de salderingsregeling op?