Afwassen

Gebruik ook geen (of weinig) warm water om de vaat voor- of na te spoelen. Verder maakt het uit hoe het water voor de afwas opgewarmd wordt: door een hr-ketel of een elektrische boiler. Vaatwasser of handwas? Bekijk de vergelijking op de pagina vaatwasser.
Tips voor een schone vaat
-
01
Eén theelepel afwasmiddel is genoeg voor een gemiddelde handafwas.
-
02
Was je met hand af, gebruik dan een teiltje. Dan gebruik je meestal minder warm water.
-
03
Als je de vaat voorspoelt, doe dat dan met koud water.
-
04
Bij een vaatwasser is voorspoelen niet nodig. Haal restjes eten wel weg, anders raakt het filter verstopt.
-
05
Gebruik het ecoprogramma van de vaatwasser, daarmee krijg je de meeste vaat goed schoon.
Een theelepeltje afwasmiddel
Gebruik niet teveel afwasmiddel. Je hebt voor één vaat meestal maar een theelepel nodig. Ook als het sop niet meer schuimt, werken de wasactieve stoffen in het water nog wel. Je hoeft pas extra afwasmiddel toe te voegen als het vuil moeilijk loslaat van de vaat.
Geconcentreerd is beter
Geconcentreerd afwasmiddel is beter voor het milieu: er zit minder water in én de verpakking is kleiner. Kijk op de fles voor de juiste dosering. Als je er te veel van gebruikt, is je milieuwinst weg.
Gooi je sopje niet buiten weg
In afwasmiddelen zitten stoffen die giftig zijn voor vissen en waterinsecten. Deze stoffen worden afgebroken in een rioolzuiveringsinstallatie. Gooi daarom je sopje nooit op straat, in open water (ook niet vanaf een boot) of in de tuin.
Geen vaatwastabletten met fosfaten meer
Fosfaten in wasmiddelen zijn al langer verboden, maar sinds 2017 mogen ze ook niet meer in vaatwastabletten zitten. Deze stoffen veroorzaken algengroei in oppervlaktewateren zoals sloten en meren.
Zacht water? Gebruik liever poeder
Belandt jouw afwas in de vaatwasser en woon je in een gebied met zacht water? Gebruik dan poeder in plaats van vaatwastabletten. Poeder kun je zelf doseren; in een tablet zit al snel te veel.
Let op keurmerken
Het Europees Ecolabel bijvoorbeeld op vaatwastabletten en afwasmiddelen garandeert dat de producent watervervuiling, energieverbruik en afval beperkt. Ook zitten er minder (of geen) schadelijke stoffen in. Zie voor meer keurmerken op schoonmaakmiddelen onze Keurmerkenwijzer.