Afwassen

Jongetje wast bordje af in gootsteen. Afwassen met de hand is meestal beter voor het milieu dan het gebruiken van de vaatwasser.
Afwassen met de hand is meestal beter voor het milieu dan de vaat in de vaatwasser doen. Voorwaarde is wel dat je weinig warm water gebruikt: doe de vaat in een teiltje en draai de warme kraan dicht tijdens het afwassen.

Gebruik ook geen (of weinig) warm water om de vaat voor- of na te spoelen. Verder maakt het uit hoe het water voor de afwas opgewarmd wordt: door een hr-ketel of een elektrische boiler. Vaatwasser of handwas? Bekijk de vergelijking op vaatwasser of handafwas.

Tips voor een schone vaat

 1. 01

  Eén theelepel afwasmiddel is genoeg voor een gemiddelde handafwas.

 2. 02

  Was je met hand af, gebruik dan een teiltje. Dan gebruik je meestal minder warm water.

 3. 03

  Vermijd producten met onnodige ingrediënten. Geur, kleur en conserveringsmiddelen hebben geen hygiënische functie.

 4. 04

  Als je de vaat voorspoelt, doe dat dan met koud water.

 5. 05

  Bij een vaatwasser is voorspoelen niet nodig. Haal restjes eten wel weg, anders raakt het filter verstopt.

 6. 06

  Gebruik het ecoprogramma van de vaatwasser, daarmee krijg je de meeste vaat goed schoon.

Een theelepeltje afwasmiddel

Gebruik niet teveel afwasmiddel. Je hebt voor één vaat meestal maar een theelepel nodig. Ook als het sop niet meer schuimt, werken de wasactieve stoffen in het water nog wel. Je hoeft pas extra afwasmiddel toe te voegen als het vuil moeilijk loslaat van de vaat.

Geconcentreerd is beter

Geconcentreerd afwasmiddel is beter voor het milieu: er zit minder water in waardoor de verpakking kleiner is. Kijk op de fles voor de juiste dosering. Als je er te veel van gebruikt, is je milieuwinst weg.

Gooi je sopje niet buiten weg

In afwasmiddelen zitten stoffen die giftig kunnen zijn voor vissen en waterinsecten. Deze stoffen worden afgebroken in een rioolzuiveringsinstallatie. Gooi daarom je sopje nooit op straat, in open water (ook niet vanaf een boot) of in de tuin.

De juiste dosering voor een kleine vaat

Gebruik bij de handafwas geconcentreerd afwasmiddel alleen als je de hele vaat doet. Als je één of enkele dingen wilt afwassen (of eventueel voorspoelen) dan kan dit het beste met een trigger spray waarin geconcentreerd (navul)middel met kraanwater is gemengd. Zo spuit je de juiste hoeveelheid op je vaat en voorkom je overdosering. Kies dan voor een middel dat ook bij koud water werkt.

Let op keurmerken

Het Europees Ecolabel bijvoorbeeld op vaatwastabletten en afwasmiddelen garandeert dat de producent watervervuiling, energieverbruik en afval beperkt. Ook zitten er minder (of geen) schadelijke stoffen in. Zie voor meer keurmerken op schoonmaakmiddelen onze Keurmerkenwijzer.