Fiets

Elektrische fiets

Sneller op de fiets Moet je iets verder fietsen en wil je toch snel op je bestemming zijn? Dan is een elektrische fiets misschien een uitkomst voor jou! Elektrische fiets
Nederland staat bekend als hét fietsland bij uitstek. Toch pakken we bijna de helft van de ritjes onder de 7,5 kilometer nog vaak de auto. Zonde! Fietsen is gezond, beter voor het milieu en goedkoop.

Voor die kortere ritten is de fiets een goed alternatief. Je reistijd is misschien iets langer, maar je bespaart geld en benzine. De besparing kan al snel oplopen tot een paar tientjes per maand. En al dat fietsen is natuurlijk ook goed voor je gezondheid!

Infographic waarin een rit van 4 kilometer met de auto of fiets wordt vergeleken. Met de fiets reizen is per maand zo'n 30 euro goedkoper, scheelt 18 kilo CO2 en is beter voor je gezondheid.
Vergroot afbeelding
Deze infographic laat zien hoeveel verschil het maakt wanneer je 4 kilometer aflegt met de fiets in plaats van de auto.

Tips voor op de fiets

  1. 01

    Plan je route vooruit. Gebruik de routeplanner van de Fietsersbond om je op weg te helpen. Neem je liever de toeristische route? Fiets dan over één van Nederlands mooiste fietsroutes

  2. 02

    Extra duurzaam (en kostenbesparend) is het kopen van een tweedehands fiets. De meeste fietswinkels hebben tweedehands aanbod, maar online is vaak ook veel aanbod te vinden.

  3. 03

    Kijk of je via fietssnelwegen kunt rijden. Dit zijn ruime fietspaden waar je geen stoplichten of ingewikkelde kruispunten tegenkomt. Op Fietssnelwegen.nl vind je een overzicht.

  4. 04

    Bang voor een nat pak tijdens de fietstocht? In de praktijk valt het aantal keer dat je natregent tijdens het fietsen reuze mee. Gebruik weerapps om vooraf te kijken of er regen aankomt en investeer in een goed regenpak voor die enkele keer dat je pech hebt.

  5. 05

    Heb je de smaak te pakken? Ga op fietsvakantie! Op de fiets is de reis echt onderdeel van je vakantie. Maar wat neem je mee en hoe vervoer je het handig? De Fietsersbond vertelt je alles over hoe je een fietsvakantie plant. 

  6. 06

    Maak van je fietstochten een uitdaging. Er zijn verschillende apps en sites die je fietsritjes vastleggen en uitdagingen geven, bijvoorbeeld IkFiets.nl, Strava of Love to Ride. Je kunt je fietskilometers met vrienden en familie vergelijken: wie maakt er de meeste per jaar?

Fiets of auto: wat kies jij?

Fiets of auto: wat kies jij?

Snelfietsroutes: sneller en veiliger

Steeds meer mensen fietsen van hun woonplaats naar hun werk. Tussen steden en plaatsen waar veel forenzen wonen, komen daarom steeds meer snelfietsroutes. Dat zijn fietsroutes die breder zijn, altijd voorrang hebben en geen stoplichten hebben. Zo kom je sneller, veiliger en makkelijker op je werk en weer thuis. De Fietsersbond heeft een routeplanner waar je kunt kiezen voor autoluwe of racefietsroutes.

Spullen vervoeren? Pak de bakfiets

Een tweedehands kastje ophalen, de kinderen naar de opvang brengen of spullen naar de stort brengen? Met een bakfiets kun je dat prima op de fiets doen. Met elektrische ondersteuning kom je ook zwaar beladen soepel vooruit. De Consumentenbond geeft tips waar je op moet letten als je een (tweedehands) bakfiets wilt kopen.

Deelbakfiets

Met name in grote steden kom je steeds vaker deelbakfietsen tegen. Net als deelauto’s staan ze op een vaste plek in de buurt. Je kunt ze via een app reserveren en gebruiken. Je betaalt voor het gebruik. Ideaal als je maar een enkele keer de ruimte van een bakfiets nodig hebt.

Elektrische fiets

Lange afstand Is jouw rit toch iets te lang voor een gewone fiets? Overweeg een elektrische fiets; elektrisch ondersteund fiets je makkelijk grotere afstanden. Elektrische fiets

Meer informatie

  • De website van De Fietsersbond staat vol handige informatie voor fietsers, zoals een Stappenplan Fiets kopen en een routeplanner.
  • Ook de ANWB heeft een dossier met tips voor het kopen van een fiets, plannen van je reis en fietsvakanties.