Alles over autodelen en huren

Duurzame alternatieven

Overweeg je een auto te kopen? Autodelen is een duurzaam alternatief, waarmee je niet alleen jouw bankrekening maar ook de planeet spaart. Met de adviestool kom je razendsnel achter de duurzame opties.
Een eigen auto voor de deur geeft gemak, maar kost ook veel geld. Als je niet veel rijdt is een auto delen of huren goedkoper én beter voor het milieu. Staat jouw auto een groot deel van de tijd stil? Dan is een deelauto waarschijnlijk goed te doen. Je kan een auto delen met buurtgenoten of kiezen tussen aanbieders.

Autodelen is in opkomst en raakt steeds verder ingeburgerd. Het aantal deelauto's is het laatste jaar met 23% gegroeid. Je kan een auto delen met buurtgenoten, familie of vrienden. Veel deelauto’s worden door particulieren aangeboden via een autodeelplatform zoals SnappCar.

Of maak gebruik van het groeiende aanbod van deelauto’s van andere aanbieders. Auto's van bedrijven, zoals Greenwheels en MyWheels zijn op steeds meer plekken te vinden. Ongeveer de helft daarvan is een elektrische auto. Het aandeel elektrisch is bij deelauto’s daarmee meer dan 10 keer hoger dan in vergelijking met het totale Nederlandse wagenpark.

Een deelauto kun je goed combineren met de (elektrische) fiets of elektrische scooter voor korte ritten, de trein en ov-fiets voor langere afstanden, en eventueel een huurauto voor de vakantie.

Voordelen van autodelen

 1. 01

  Autodelen scheelt geld. Autobezit kost, zeker bij een weinig gereden kilometers, maandelijks meer dan een deelauto gebruiken.

 2. 02

  Autodelen is makkelijk. Er zijn verschillende opties, zoals commerciële aanbieders, apps waar je auto’s van buurgenoten kunt huren en het kopen van een auto samen met vrienden of familie.

 3. 03

  Autodelen is beter voor het milieu. Er zijn minder auto’s op de weg en er hoeven minder auto’s geproduceerd te worden. Dat scheelt brandstof, uitstoot, en grondstoffen.

 4. 04

  Autodelers rijden minder kilometers dan toen ze wel een auto bezaten, blijkt uit onderzoek. Dat betekent minder brandstofverbruik en CO2 uitstoot.

 5. 05

  Minder auto’s op de weg en in de stad betekent minder files en parkeerdruk.

 6. 06

  Elektrisch rijden wordt makkelijker met de deelauto. Het aandeel elektrische auto’s is onder deelauto’s relatief groot ten opzichte van de auto’s in particulier bezit.

 7. 07

  Autodelen is flexibel. Deelauto-aanbieders kunnen vaak aan verschillende behoeftes voldoen: van compacte, zuinige auto of gezinsbak tot bestelbus voor een verhuizing

Praktische voordelen: minder parkeerplaatsen en geen gedoe

Door autodelen rijden er in totaal minder auto's rond. Vooral in steden met weinig parkeerruimte is dit een voordeel. Een deelauto neemt ook een parkeerplaats in, maar 1 deelauto komt in de plaats van zo'n 3 tot 5 andere auto's. Dat scheelt natuurlijk ook op de weg, denk bijvoorbeeld aan files.

Gebruikers van deelauto's hebben geen omkijken naar verzekeringen, onderhoud, aankoop en het regelen van een parkeervergunning: dit regelt het deelautobedrijf allemaal.

Wist je dat… ...een eigen auto vervangen door trein, deel- en huurauto ruim € 600 én 40 procent CO-uitstoot per jaar kan schelen?

Geld besparen met deelauto

In veel gevallen bespaar je met een deelauto (in combinatie met openbaar vervoer en fiets) geld ten opzichte van een eigen auto bezitten. Je moet de kosten van de deelauto namelijk niet alleen vergelijken met de brandstofkosten van een eigen auto, maar met de totale kosten. Dus ook , verzekering, onderhoud, wegenbelasting en eventuele parkeervergunning. Volgens de ANWB komen die kosten al snel op een paar honderd euro per maand, afhankelijk van het soort auto. Terwijl de auto stilstaat!

Betalen voor gebruik

Bij een deelauto ben je als gebruiker niet verantwoordelijk voor deze vaste kosten. Als je rijdt in een deelauto ben je verzekerd via de bezitter van de auto. Die zorgt ook voor het onderhoud en het betalen van de wegenbelasting. Het enige dat je zelf moet regelen is de auto reserveren en afrekenen, maar ook dat laatste gaat vaak

Autodelen is vooral goedkoper wanneer je de auto af en toe nodig hebt. Bijvoorbeeld als je voor je werk alleen een auto nodig hebt als een klant of opdracht op een locatie zit die moeilijk met het openbaar vervoer te bereiken is. Op vakantie is een huurauto voordeliger dan een deelauto, zeker als je de huurauto een tijd van tevoren boekt.

Zoveel kan een deelauto schelen

In onderstaand rekenvoorbeeld gaat Milieu Centraal uit van iemand met een eigen auto die 12.000 kilometer per jaar rijdt (het gemiddelde aantal kilometers). Deze persoon doet de auto de deur uit.

In plaats daarvan een eigen auto huurt deze persoon 1 keer per week een deelauto om zijn moeder te bezoeken (100 km per week). Verder huurt hij 3 weken per jaar een ‘gewone’ huurauto voor een vakantie in Zuid-Frankrijk. De overige kilometers reist hij met de trein. Hij bespaart ten opzichte van een eigen auto ruim 600 euro per jaar! Daarnaast zorgt dit ook nog eens voor 40 procent minder CO2-uitstoot.

Deelauto + trein + huurauto Eigen middelgrote auto
Eigen auto, vaste lasten (afschrijving, onderhoud, verzekering, belasting) n.v.t. € 3.880
Eigen auto, benzinekosten (12.000 km) n.v.t. € 1.670
Deelauto (100 km per week, totaal 5.200 km per jaar) € 2.420 n.v.t.
Huurauto (stationcar) voor vakantie (huur en benzine voor 3.000 km) € 1.820 n.v.t.
Trein (3.800 kilometer) € 680 n.v.t.
Totaal (12.000 kilometer) € 4.920 € 5.550

Dit is een term voor de waardevermindering van de auto. Het is het verschil tussen de aankoopprijs en de restwaarde van de auto op dit moment. Uitzonderingen daargelaten, worden auto’s met de tijd minder waard.

Andersom kun je als autobezitter de kosten voor je auto verlagen door je auto te delen. Er is een speciale autodeelverzekering die je afsluit via tussenpartijen zoals SnappCar.

Voor een auto in eigen bezit is uitgegaan van een benzineauto van 4 tot 8 jaar oud. We houden in de berekening voor een eigen auto geen rekening met parkeerkosten.

Voor de trein en de deelauto zijn de kosten van een abonnement meegenomen in de berekening. De parkeerkosten, ritten naar en van de trein (bus, fietsenstalling) en reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer zijn niet meegenomen.

Beter voor het milieu, vaker elektrisch

Autodelen is goed voor de aarde. Volgens onderzoek rijden autodelers ongeveer 20% minder autokilometers dan voordat zij begonnen met autodelen. Bij de verbranding van benzine of diesel komen  en ongezonde stoffen zoals fijnstof in de lucht.

Minder kilometers, betekent dus ook minder uitstoot. Daar komt nog eens bij dat deelauto’s vaker elektrisch en zuiniger zijn dan de gemiddelde eigen auto. Door deelauto's zijn er ook minder auto's nodig, en dus minder grondstoffen en energie voor productie en sloop.

Elektrische deelauto

De stap naar elektrisch rijden gaat bij deelauto’s sneller dan bij de rest van het wagenpark. Een ruim 3 van de 10 deelauto's van aanbieders als Greenwheels en MyWheels is elektrisch. Dat aandeel stijgt bovendien sneller dan het aandeel elektrische auto’s onder de overige auto’s in Nederland.

Elektrisch delen met de buurt kan ook. Bij een elektrische deelauto voor de buurt reserveer je je auto via een app zoals je dat ook bij diensten als Greenwheels doet. De financiële administratie wordt afgehandeld door een bedrijf, je wordt dus niet voor een deel eigenaar van de auto. Na gebruik worden de kilometerstanden automatisch geregistreerd en verrekend met je maandelijkse tegoed. Op de website van We Drive Solar kun je je aanmelden voor een elektrische deelauto die op 100 procent groene stroom rijdt. Let op: dit is nog niet overal in Nederland beschikbaar.

Broeikasgassen zoals CO2 komen van nature voor in de atmosfeer en zorgen ervoor dat de warmte van de zon wordt vastgehouden. De laatste 250 jaar zijn er veel meer broeikasgassen in de atmosfeer gekomen. Die houden extra warmte vast, waardoor sinds 140 jaar de temperatuur stijgt. Lees meer over het (versterkte) broeikaseffect.

Tip Een deelauto huren is eenvoudig en je rijdt automatisch verzekerd rond.

Zo werkt autodelen

Via een deelbedrijf

Voor een deelauto van een bedrijf heb je meestal een abonnement nodig. Daarmee kun je eenvoudig een auto reserveren via een app, website of de telefoon. Als je gaat reserveren, zie je welke auto's in de buurt beschikbaar zijn. Wijzigen, annuleren of verlengen van je reservering is meestal mogelijk (en simpel). De auto maak je open met een code of pasje.

Bij sommige abonnementen betaal je een vast bedrag per maand plus de kosten van het gebruik, bij andere betaal je alleen als je de auto gebruikt. In de gebruikskosten zit meestal een bedrag per (half) uur en per gereden kilometer. Tanken kun je meestal met een tankpas van het bedrijf, je hoeft dus geen geld voor te schieten. Naar de verzekering en het onderhoud heb je geen omkijken: dat is geregeld via het bedrijf.

Een autodelen van en met particulieren

Een auto delen met andere particulieren is ook een optie. Je vindt ze makkelijk via websites en apps als SnappCar of WeGo. In verreweg de meeste gemeentes bieden particulieren hun auto aan als deelauto. Ze zijn vaak iets goedkoper dan deelauto's van bedrijven en in sommige plaatsen is er veel keuze.

Daar staat tegenover dat je meestal met de verhuurder moet afspreken wanneer je de auto kunt ophalen en terugbrengen, en dat je de sleutel moet afhalen. Soms kun je auto's openen met de app (keyless): dan hoef je niet bij de verhuurder langs te gaan.

Tips voor autodelen

 1. 01

  Als je een hele dag een auto nodig hebt, is een deelauto van een particulier waarschijnlijk wat goedkoper dan van een bedrijf.

 2. 02

  Voor een vakantie is een huurauto vaak voordeliger dan een deelauto, zeker als je ruim van tevoren reserveert. Ook deelautobedrijven bieden vaak aantrekkelijke huurtarieven voor een weekend of een week huren.

 3. 03

  Dagelijks naar werk of in de zomer naar een festival? Denk ook aan carpoolen. Ook dat heeft kosten- en milieuvoordelen.

 4. 04

  Vergelijk verschillende aanbieders en abonnementen. Je kunt bij deelauto's van bedrijven vaak kiezen uit verschillende abonnementen. Welke voor jou het voordeligst is, hangt bijvoorbeeld af van de regelmaat waarmee je de auto wilt gebruiken, de tijden waarop en de duur van het gebruik.

 5. 05

  Ga voor een elektrische deelauto, dat is nóg milieubewuster dan een deelauto op benzine.

Carpoolen

Samen op weg Het klassieke voorbeeld van autodelen is carpoolen: samen naar werk of bijvoorbeeld een festival rijden. Carpoolen

Auto kopen met familie of vrienden

Auto delen kan ook door samen met familie, vrienden of buren een auto te kopen. Dat scheelt geld. Je deelt de vaste kosten zoals aanschaf, onderhoud, verzekering en belasting. Hoe groot het financiële voordeel is, hangt met name af van met hoeveel mensen je de auto deelt.

Ook voor het milieu is het goed. In de praktijk gaan mensen die autodelen minder kilometers rijden dan voorheen: je pakt sneller de fiets of het openbaar vervoer. Daarnaast is er één auto voor meerdere gebruikers. Dat betekent minder auto’s op de weg en dus een besparing van grondstoffen en energie.

Opzetten eigen autodeelgroep

De Vereniging voor Gedeeld Autogebruik kan je helpen bij het opzetten van een eigen autodeelgroep. De Vereniging is een non-profitorganisatie die autodelen stimuleert. Je kun bij ze terecht voor een autodeelverzekering voor meerdere gebruikers, informatie over een extra parkeervergunning en een voorbeeldcontract. Om lid te worden moet je jaarlijks lidmaatschap betalen.

Tip Vooral in grote steden met weinig parkeerruimte heeft een deelauto veel voordelen.

Tips voor je eigen autodeelgroep

 1. 01

  Samen een auto bezitten betekent: goede afspraken maken. Stel een simpel contract op met afspraken over gebruik en verdeling van de kosten. Denk daarbij aan brandstofkosten, onderhoud en reparaties. Een voorbeeld vind je op deelauto.nl.

 2. 02

  Sluit een verzekering af die voor alle gebruikers geldt.

 3. 03

  Heb je een parkeervergunning nodig? In sommigen gemeenten kun je er meer dan één aanvragen als je een auto met anderen deelt. Handig als jullie in verschillende parkeergebieden wonen.

 4. 04

  Vergeet niet om ook afspraken te maken over wat wel en niet mag in de auto: mag er gerookt worden of liever niet? Hoe schoon moet de auto worden achtergelaten na gebruik?

Auto huren

De oervorm van autodelen is een auto huren. Veel mensen kennen dat van de fly-drive vakantie, waarbij er op het vliegveld een huurauto voor je klaarstaat. Maar ook voor ritjes binnen Nederland en voor de vakantie naar het buitenland kan het een alternatief zijn voor een eigen auto.

Deelauto of huurauto?

 • Een deelauto is dag en nacht beschikbaar: je bent niet afhankelijk van de openingstijden van het verhuurbedrijf.
 • Een deelauto kun je ook voor een paar uur huren.
 • Deelauto's staan op vaste plekken in de wijk (autodate). Een huurauto huren moet je ophalen bij een vestiging die niet altijd in de buurt zit. Er zijn verhuurbedrijven die de auto bij je thuis afleveren en ophalen, maar daar betaal je ook voor.
 • Voor een vakantie is een huurauto meestal voordeliger dan een deelauto, zeker als je op tijd reserveert.
 • Ga je een weekend weg? Dan loont het de moeite om de prijzen goed te vergelijken. In sommige gevallen komt de deelauto er dan wél voordeliger uit.
 • Uitzondering: een deelauto van een buurtgenoot kan ook voordelig zijn. Bij zo'n auto betaal je vaak een bedrag per dag(deel).

Veelgestelde vragen over autodelen

Meer informatie