Luchtverfrissers

Vrouw stofzuigt.
Luchtverfrissers houden je een beetje voor de gek. Ze maskeren vieze luchtjes, maar verwijderen die niet. De oplosmiddelen uit deze 'verfrissers' dragen bij aan luchtvervuiling.

Tips luchtverfrissers

 1. 01

  Luchtverfrissers bevatten relatief veel vluchtige organische stoffen, die luchtvervuiling veroorzaken en slecht zijn voor de gezondheid. Koop dus alleen luchtverfrisser als het echt nodig is.

 2. 02

  Ventileer je huis goed. Luchtverfrissers zorgen niet voor gezonde lucht, maar bij normaal gebruik en een goede ventilatie zijn de parfums in luchtverfrissers ook niet schadelijk voor je gezondheid.

 3. 03

  Hoge concentraties oplosmiddelen in huis zijn slecht voor je gezondheid.

 4. 04

  Ook geurproducten voor strijkijzers, stofzuigers en vaatwassers zijn luchtverfrissers. Gebruik ook deze producten zo min mogelijk.

Geen schone lucht, wel oplosmiddelen

Alle luchtverfrissers bevatten parfums en oplosmiddelen. Met een luchtverfrisser haal je volgens sommigen een aangename geur in huis, maar geen schone lucht. Intussen adem je wel de oplosmiddelen in die vrijkomen uit luchtverfrissers.

Vieze luchtjes gaan niet echt weg

Op sommige sprays staat wel dat ze vieze luchtjes echt verwijderen. De luchtdeeltjes die de onaangename geur veroorzaken, zouden zich hechten aan de waterdruppeltjes van de spray. Maar veel geurstoffen lossen helemaal niet op in water. Ze kunnen dus ook niet (of slechts heel kort) in de spraydruppeltjes blijven hangen.

Ventileer goed: frisse lucht is gezond

Nare luchtjes kun je meestal verwijderen door eens flink te luchten of even een raam open te zetten. Dit werkt beter dan luchtverfrissers, want het voert daadwerkelijk frisse lucht aan en vieze lucht af.

Voor je gezondheid is een goede ventilatie in huis sowieso belangrijk. Zeker als je luchtverfrissers in huis gebruikt, is goede ventilatie nodig. Bij normaal gebruik en goede ventilatie zijn de parfums in luchtverfrissers niet schadelijk.