Schimmels in huis

Schimmel op de badkamer tegels. Ventileer en reinig regelmatig.
Schimmels kunnen groeien in vochtige ruimtes zoals je badkamer, douche en slaapkamer. Met het juiste middel krijg je de zwarte aanslag weg, maar pak ook de oorzaak aan. Schimmels zijn een teken van vochtproblemen in huis en die kun je beter voorkomen. Vind tips voor goede ventilatie en lees welke middelen veilig zijn voor jezelf en het milieu.

Schimmels kunnen schadelijk zijn voor je luchtwegen. Het zijn micro-organismen die houden van vochtige plekken binnenshuis. Vochtproblemen voorkom je met ventilatie, dus zorg dat overal frisse lucht komt. Daarnaast hecht schimmel zich sneller op kalk en vuil. Reinig regelmatig tegels, voegen en naden in natte ruimtes. Veel schimmel op meerdere plekken heeft meestal een bouwkundige oorzaak.

Hoe bestrijd je schimmel in huis?

01

Zorg dat lucht door je huis kan stromen zodat vocht goed weg kan.

02

Ventileer extra als je kookt, doucht en klust.

03

Check meer tips en advies op maat om beter te ventileren.

04

Haal kalk en vuil weg zodat schimmels zich minder snel hechten.

05

Maak voegen en naden van tegels in badkamer en douche goed schoon.

06

Breng schimmelwerende muurverf aan in vochtige ruimtes zoals de badkamer.

07

Gebruik alleen toegelaten middelen om zwarte aanslag van schimmel weg te halen en let op de gebruiksaanwijzing.

08

Schakel deskundige hulp in als je op meerdere plekken in huis schimmel tegenkomt en de oorzaak niet kent.

Goed ventileren tegen schimmel

Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie. Een ventilatiesysteem voert dan vervuilde lucht af en frisse lucht komt binnen via ramen en roosters. Nieuwere huizen hebben balansventilatie: het ventilatiesysteem voert dan niet alleen de vervuilde lucht af maar zorgt ook voor aanvoer van frisse lucht.

Geen huismiddeltjes en niet zelf mengen

Hoewel het op sommige websites wordt aangeraden is het een slecht plan om zelfgemaakte mengsels van soda, bleek of chloor te gebruiken tegen schimmel. Zelf mengen is een risico voor het milieu en je omgeving als de verhoudingen niet kloppen. Er zijn schimmelbestrijders te koop die geen milieuprobleem veroorzaken als je ze goed gebruikt.

Schimmelbestrijding en het milieu

In de door het Ctgb toegelaten schimmelbestrijders zit als werkzame stof natriumhypochloriet (ook wel chloorbleek genoemd) of waterstofperoxide (ook wel zuurstofbleek genoemd). Beide werkzame stoffen hebben zowel een desinfecterende werking (ze doden de schimmel), als een blekende werking (ze ontkleuren de schimmelplekken). Als je ze volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt, is er geen milieuprobleem.

Waterstofperoxide is alleen binnenshuis toegestaan en mag je dus niet buiten inzetten tegen schimmels. Natriumhypchloriet mag je ook buitenshuis gebruiken bij zwart beschimmelde plaatsen en groene algenplekken op een gevel, balkon, plantenbak of tuinbeeld.

Anti-schimmelverf aanbrengen

In vochtige ruimtes zoals de badkamer, het washok en slecht te ventileren ruimtes is het verstandig om de muren te verven met schimmelbestendige muurverf. Verf niet over bestaande schimmelplekken heen: als je over een muur met schimmel verft moet je de zwarte plekken eerst behandelen met een schimmelbestrijder. Op muren en plafonds met anti-schimmelverf is de kans op schimmelvorming veel kleiner.

Schimmels duiden op groter probleem

Een beetje schimmel op de muur of de voegen in je badkamer kun je vaak tegengaan door goed te ventileren en reinigen. Het kan ook zijn dat de schimmel ontstaat door een bouwkundig probleem zoals lekkages, optrekkend vocht of koudebruggen.

Zie je schimmel op meerdere plekken in huis zonder dat je weet waardoor het komt? Is de schimmelvorming zo heftig dat het op je longen slaat? Dan is het verstandig om een deskundige in te schakelen. Een professionele bestrijder kan de oorzaak van de schimmel achterhalen. Als sprake is van een bouwkundig probleem is een onderzoeksbureau nodig. Check in het geval van schade door overmacht of de kosten worden vergoed door je verzekeraar. Huur je? Neem dan contact op met de verhuurder.