Schimmels in huis

Schimmel op de badkamer tegels. Ventileer en reinig regelmatig.
Schimmels kunnen groeien in vochtige ruimtes zoals je badkamer, douche en slaapkamer. Met het juiste middel krijg je de ongezonde zwarte aanslag weg, maar pak ook de oorzaak aan. Schimmels zijn een teken van vochtproblemen en onvoldoende frisse lucht. Milieu Centraal geeft je tips voor goede ventilatie en legt uit welke middelen je veilig kunt gebruiken.

Schimmels kunnen schadelijk zijn voor je luchtwegen. Het zijn micro-organismen die houden van vochtige plekken binnenshuis. Vochtproblemen voorkom je met ventilatie, dus zorg dat overal frisse lucht komt. Daarnaast hecht schimmel zich sneller op kalk en vuil. Reinig regelmatig tegels, voegen en naden in natte ruimtes. Zie je veel schimmel op meerdere plekken of komt de schimmel snel terug? Dan is er vaak een onderliggende bouwkundige oorzaak zoals een lekkage of onvoldoende ventilatiemogelijkheden.

Hoe bestrijd je schimmel in huis?

  1. 01

    Zorg dat lucht door je huis kan stromen zodat vocht goed weg kan.

  2. 02

    Ventileer extra als je kookt, doucht en klust.

  3. 03

    Check meer tips en advies op maat om beter te ventileren.

  4. 04

    Haal kalk en vuil weg zodat schimmels zich minder snel hechten.

  5. 05

    Maak voegen en naden van tegels in badkamer en douche goed schoon.

  6. 06

    Breng schimmelwerende muurverf aan in vochtige ruimtes zoals de badkamer.

  7. 07

    Gebruik alleen toegelaten middelen om zwarte aanslag van schimmel weg te halen en let op de gebruiksaanwijzing.

  8. 08

    Schakel deskundige hulp in als je op meerdere plekken in huis schimmel tegenkomt en de oorzaak niet kent.

Goed ventileren tegen schimmel

Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie. Een ventilatiesysteem voert dan vervuilde lucht af en frisse lucht komt binnen via ramen en roosters. Nieuwere huizen hebben balansventilatie: het ventilatiesysteem voert dan niet alleen de vervuilde lucht af maar zorgt ook voor aanvoer van frisse lucht.

Wist je dat Bij goede isolatie hoort ook extra ventilatie. Denk dus ook aan ventileren als je gaat verduurzamen. Ventileren kost energie, maar is nodig voor gezonde lucht in huis.

Krijg ventilatieadvies

Beter en zuiniger ventileren Nieuwe roosters of een ventilatie-unit: wat is handig in jouw huis en wat kost het? Vul de gratis tool in en check je ventilatie.

Anti-schimmelverf aanbrengen

In vochtige ruimtes zoals de badkamer, het washok en slecht te ventileren ruimtes is het verstandig om de muren te verven met schimmelbestendige muurverf. Let op: schimmelbestendige verf heeft geen toelatingsnummer van de CTGB nodig, schimmelwerende verf wel.

Verf niet over bestaande schimmelplekken heen: als je over een muur met schimmel verft moet je de zwarte plekken eerst behandelen met een schimmelbestrijder. Op muren en plafonds met anti-schimmelverf is de kans op schimmelvorming veel kleiner.

Geen huismiddeltjes en niet zelf mengen

Hoewel het op sommige websites wordt aangeraden is het een slecht plan om zelfgemaakte mengsels van soda, bleek of chloor te gebruiken tegen schimmel. Zelf mengen is een risico voor het milieu en je omgeving als de verhoudingen niet kloppen. Huismiddeltjes zijn bovendien niet toegelaten als bestrijdingsmiddel Er zijn schimmelbestrijders te koop die geen milieuprobleem veroorzaken als je ze goed gebruikt.

Een schimmelbestrijder is een chemische bestrijdingsmiddel. Let bij je aankoop, tijdens het gebruik en bij het weggooien op je veiligheid en die van je omgeving. Koop alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'. Lees meer over toegelaten middelen. Welk middel je mag gebruiken tegen een plaag kun je opzoeken in de databank van de toelatingslijst van het Ctgb.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing

Dat een middel is toegelaten betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of voor dieren. Volg daarom altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van een bestrijdingsmiddel. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk.

Negeer vage claims

Soms zie je termen als 'plantaardig', ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket staan. Dit soort vage kreten zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel: gif is gif. Dat geldt ook voor 100% natuurlijke middelen. Laat je dus niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket.

Klein chemisch afval

Laat na gebruik de spuitbus of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.

Schimmels duiden op groter probleem

Een beetje schimmel op de muur of de voegen in je badkamer kun je vaak tegengaan door goed te ventileren en reinigen. Het kan ook zijn dat de schimmel ontstaat door een bouwkundig probleem zoals lekkages, optrekkend vocht of koudebruggen.

Zie je schimmel op meerdere plekken in huis zonder dat je weet waardoor het komt? Is de schimmelvorming zo heftig dat het op je longen slaat? Dan is het verstandig om een deskundige in te schakelen. Een professionele bestrijder kan de oorzaak van de schimmel achterhalen. Als sprake is van een bouwkundig probleem is een onderzoeksbureau nodig. Check in het geval van schade door overmacht of de kosten worden vergoed door je verzekeraar. Huur je? Neem dan contact op met de verhuurder.