Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Zonne-energie

Behalve zonnepanelen zijn er meer toepassingen om zonlicht en warmte om te zetten in duurzame energie in huis. Zonneboilers bijvoorbeeld. Je kunt ook gewoon slim gebruik maken van zonlicht tijdens de (ver)bouw van je woning.

Zonne-energie 282x212.jpg

In Nederland schijnt de zon voldoende om zonneboilers en zonnepanelen te laten werken. Zonne-energie is oneindig beschikbaar. Bij gebruik van zonne-energie komen er ook nauwelijks milieubelastende stoffen vrij, zoals CO2. Daarom is zonne-energie duurzaam.

Stroom opwekken met zonlicht gebeurt met blauwe zonnepanelen op het dak. Kraanwater opwarmen met zonnewarmte, vindt plaats met een zonneboiler en zwarte zonnecollectoren op het dak. Een zonneboilercombi verwarmt naast kraanwater ook je woning.

Tips zonne-energie

  • 1

    Een eenvoudige manier om zonlicht te gebruiken voor verwarming is zongericht (ver)bouwen. Maak bijvoorbeeld een serre of extra raam op het zuiden. Zonnewoning en Passief Huis zijn huisconcepten die zoveel mogelijk letten op passief zongebruik. Meer hierover op Passieve zonne-energie.

  • 2

    Benieuwd of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen of zonneboiler? Vraag gratis Advies op maat op Zonnepanelen of Zonneboiler.

Zonne-energie en milieu

Bij het opwekken van stroom in een centrale, en het verbranden van gas voor verwarming en warm water in huis, komt CO2 vrij. Die CO2 zorgt voor klimaatverandering. Zonnepanelen en zonneboilers stoten tijdens het gebruik geen CO2 uit. Wel komt er CO2 vrij bij de productie, omdat daarbij fossiele brandstoffen worden gebruikt. Maar deze uitstoot wordt ruimschoots goedgemaakt tijdens het gebruik. Bij zonnepanelen is de productie-uitstoot bijvoorbeeld na 3 jaar al goedgemaakt, daarna leveren ze alleen nog maar milieuwinst op. Daarmee is zonne-energie duurzaam.

Netto veel besparen

Zonnepanelen en zonneboilers produceren tijdens hun leven veel meer schone energie, dan er fossiele energie nodig is om de installaties te maken. Dat betekent dat een installatie netto veel meer CO2 bespaart, dan er vrijkomt bij de productie van een zonneboiler of -paneel.

Zonne-energie voorziet zelden in de volledige behoefte van elektriciteit of warm water van een huishouden. De zonopbrengst wisselt daarvoor teveel, naar gelang het seizoen of de weersomstandigheden. Maar je bespaart wel flink op CO2-uitstoot als je naast conventionele energie ook zonne-energie inzet.

Grootschalig zonnestroom maken

In Duitsland en Spanje staan zonnecentrales. Zulke grootschalige projecten van zonnepanelen of zonthermische systemen leveren meer dan een megawatt-piek op. Lees verder op Zonnecentrales.

Het aandeel zonne-energie in de stroom geleverd door Nederlandse energiebedrijven is klein. Meer hierover staat op Groene stroom.

Prijsverschil?

zonnecollector_panelen 282x212.jpg

Stroom uit zonnepanelen kan concurreren met grijze stroom van het elektriciteitsnet. Dat komt omdat de kosten van zonnepanelen de laatste jaren snel dalen. Wat de elektriciteit per kWh precies kost, hangt af van de omstandigheden ter plaatse, zoals het aantal panelen dat er op het dak ligt, de opbrengst en of er een lening is afgesloten voor de aanschaf. Daarom kan Milieu Centraal geen gemiddelde berekenen.

Ook de prijs voor 1 m3 warm water uit een zonneboiler is alleen te berekenen door vergaande aannames te doen over omstandigheden en opbrengst. Dat is dan echter geen bruikbaar gemiddelde om jouw situatie in te schatten.

Zonneboiler(combi)

Voor een zonneboiler komen er donkergekleurde zonnecollectoren op het dak, die zonnewarmte opvangen. Een gemiddeld huishouden van vier personen met een hoogrendement combiketel als naverwarmer bespaart de helft van het gasverbruik voor warm water.

Er zijn vier typen zonneboilers. Eén daarvan voorziet niet alleen in warm kraanwater, maar verwarmt ook jouw woning: de zonneboilercombi.

Subsidie?

Om de aanschaf van duurzame energiesystemen te stimuleren zijn er soms lokale subsidieregelingen. Kijk voor een overzicht op Energiesubsidiewijzer.

Zonnepanelen: stroom van het dak

Zonnepanelen maken op het dak van jouw woning elektriciteit. De dalende prijzen van zonnepanelen maken investeren in zonnestroom steeds aantrekkelijker. Ook stijgt langzaamaan de elektriciteitsprijs, waardoor een investering nog meer oplevert. Een investering komt overeen met een rendement van zes procent op de spaarrekening. Zie Rendement energiebesparing.

Natuurlijk is wel een geschikt dak nodig en voldoende zonopbrengst. Je kunt nagaan of jouw woonsituatie geschikt is met gratis Advies op maat, zie Kunnen zonnepanelen op mijn dak?.

Met accu

De meeste zonnepanelen op woningen zijn gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Het systeem levert stroom aan het net als de panelen tijdelijk meer elektriciteit leveren dan u gebruikt. Er zijn ook autonome systemen: zonnepanelen met accu komen van pas op plaatsen waar geen elektriciteitsnet is, zoals op kampeerplaatsen of langs snelwegen.

Wijsheid? Vraag Advies op maat!

Wat is nu wijsheid? Is jouw woning geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen of een zonnecollector? Heb je een idee van de investering en energiebesparing die voortkomen uit aanschaf van zonnepanelen of een -boiler? Milieu Centraal geeft je gratis Advies op maat.

Benieuwd of een zonneboiler voor jou haalbaar is? Ga naar het gratis Advies op maat Zonneboiler.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen, of wil je juist laten voorrekenen wat een dak vol panelen kost? Vraag dan gratis Advies op maat Zonnepanelen.

Apparaten op zonne-energie

calculator zonne-energie 282x212.jpg

Zonnecellen zitten ook op rekenmachines, sommige tuinlampen en telefoonopladers. Ze werken (of laden een batterij op) met daglicht. Over het algemeen leveren zulke producten milieuvoordeel op als je daarmee niet-oplaadbare batterijen vervangt.

In alle andere gevallen kun je het best afgaan op gebruikersgemak of prestaties. Het milieuvoordeel van deze kleine zonnecellen varieert namelijk per soort en pakt lager uit dan bij grote zonnecellen. Dat komt omdat de energetische terugverdientijd relatief lang is. Oftewel: het duurt lang voordat de zonnecellen in deze producten net zoveel CO2 hebben bespaard, als het kostte om ze eerst te produceren.

Dat het zolang duurt, komt omdat ze minder efficiënt werken dan grote zonnepanelen, en ook onder minder gunstige zonomstandigheden - binnenshuis bijvoorbeeld.
 

Terug naar boven