MilieuCentraal.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies op deze website.

Sluiten

Bespaartips warm water

Bijna 20 procent van het gasverbruik gaat op aan het verwarmen van water voor de badkamer en de keuken. Milieu Centraal geeft tips om te besparen op warm water, zonder in te leveren op gemak onder de douche of bij de warmwaterkraan. Zo daalt de energierekening en de milieubelasting.

In de meeste huishoudens staat een combiketel op gas die niet alleen de verwarming regelt, maar ook zorgt voor warm water uit de kraan. Een gemiddeld huishouden verbruikt 290 m3 gas (bijna 190 euro; prijspeil 2014/2015) voor warm water. Dat draagt bij aan het opraken van fossiele brandstoffen, en versterkt klimaatverandering aangezien er CO2 bij vrij komt.

Van de CO2-uitstoot die ontstaat door huishoudens, veroorzaakt gasverbruik voor warm water zo'n 11 procent; in huizen met een elektrische boiler is dat zelfs 22 procent (dat komt doordat elektriciteit zeer inefficiënt wordt opgewekt). Water efficiënter verwarmen en minder warm water gebruiken helpen het best om milieubelasting te verminderen.

/media/792999/aom-energiezuinig-douchen.png

Tips besparen op warm water zonder ongemak

 • Gebruik een waterbesparende douchekop, ook wel 'spaardouche'. In winkels komt u die naam nauwelijks tegen. Let daarom op het waterverbruik: maximaal 7 liter per minuut.
 • Stap een minuutje eerder onder de douche vandaan.
 • Laat de warmwaterkraan niet langer lopen dan nodig is, en controleer of alle kranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.
 • Heeft u een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (nooit lager dan 60 graden vanwege risico op Legionella!), plaats een tijdklok en zet de boiler uit tijdens vakanties.
 • Zit er een badkamerverbouwing in het verschiet? Overweeg dan een douche-wtw. Die wint warmte terug uit weggespoeld douchewater.
 • Heeft u een oude onzuinige combiketel, oude geiser of boiler? Vervang deze door een hoogrendement combiketel; zie Nieuwe cv-(combi)ketel.
 •  Waterbesparende douchekop

  Gebruikt u nog geen waterbesparende douchekop, ook bekend als spaardouche? De helft van de Nederlandse huishoudens doet dat al wel, en met reden. Een waterbesparende douchekop geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart 20 procent op water en energiegebruik, ten opzichte van een standaard douchekop. Ten opzichte van een regendouche (extra grote douchekop), bespaart een spaardouchekop zelfs 50 procent!

  Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) bespaart jaarlijks 9,5 m3 warm water en bijna 60 m3 gas (samen 50 euro, prijspeil 2014/2015). De besparing pakt nog hoger uit als er bijvoorbeeld langer dan 8 minuten wordt gedoucht, met een comfortdouche of als er een warmwatertoestel is dat zeer veel (meer dan 10 liter) water geeft per minuut.

  Twijfelt u of u een spaardouche douchekop heeft, zet dan de douche aan en houd (als het water op douchetemperatuur is) er één minuut lang een emmer onder. Zit er na die minuut 7 liter water in of meer? Dan is het geen spaardouche.

  Let op liter / minuut

  In de bouwmarkt of sanitairwinkel staat niet altijd 'spaardouche' op de verpakking van douchekop. Let bij aankoop daarom op het aantal liter water dat de douchekop doorlaat: een spaardouche geeft officieel maximaal 6,9 liter/minuut.

  Op de verpakking kan ook een volumestroomklasse staan: die geeft ook aan hoeveel water de douchekop doorlaat. Klasse Z is het zuinigst met warm water (zie tabel).

  Volumestroomklasse Volumestroom(warm water, bij gangbare waterdruk)
  Z (spaardouche) 4,3 - 6,9 l / min
  A 7,0 - 8,7 l / min
  S (standaard) 8,8 - 11,5 l / min
  B 11,6 - 14,4 l / min
  C (comfort douche) 14,5 - 17,3 l / min
  C 17,4 - 21,9 l / min

  Aandachtspunten waterbesparende douchekop:

  • Een keukengeiser kan sowieso niet meer dan 6 liter water per minuut geven; een spaardouche levert dan geen waterbesparing op. Het comfort kan wel verbeteren, doordat de spaardouche een sterkere straal oplevert.
  • Let op de eventuele tapdrempel van uw warmwatertoestel: een drempel van 1,6 liter of lager, combineert prima met een spaardouche. De branchevereniging voor installaties in huis, UNETO-VNI, kan van geisers, boilers en combiketels aangeven of ze te combineren zijn met een spaardouche.
  • Vervang ook de doucheslang als deze oud of beschadigd is: met een spaardouchekop gaat de druk in de doucheslang wat omhoog, daar moet de slang tegen kunnen.

  Comfortdouche? Bespaar dan ook!

  Tot de comfortdouche behoren alle luxe douches met extra zijsproeiers, of extra grote douchekop. Een paar procent van de Nederlandse huishoudens heeft zo'n grootverbruiker van warm water.

  Het waterverbruik valt wel te temperen: kies bij aanschaf van een regendouche voor volumestroomklasse S (die gebruikt niet meer water dan een standaard douchekop), en gebruik eventuele extra douchekopppen beperkt. Van de eigenaren van zo'n luxe douche zegt trouwens 80 procent de extra sproeiers nooit te gebruiken.

  Informeer vóór installatie van een comfortdouche bij een installateur of uw douche geschikt is. De ketel of boiler moet de hoge warmwatervraag van de comfortdouche aan kunnen en de afvoer van de douche ook!

 •  Korter douchen maakt verschil

  Korter douchen zorgt voor een aanzienlijke en eenvoudige vermindering van uw milieubelasting. Kijk maar eens hoe lang u onder de douche staat. U kunt dit daarna verkorten met een wekkertje of een douchecoach (een soort zandlopertje).

  Korter douchen bespaart energie

  Uw energierekening daalt van korter douchen. Structureel een minuut korter douchen bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 5.000 liter warm water en 32 m3 gas (samen ruim 25 euro, prijspeil 2014/2015). Zo scheelt het terugbrengen van douchebeurten van 8 naar 4 minuten een gemiddeld huishouden dus 100 euro per jaar.

  En is goed voor het milieu

  Korter douchen vermindert nauwelijks uw douchegemak, maar scheelt wel voor het milieu. 80 procent van het warmwater in een gemiddeld huishouden stroomt uit de douchekop. Dat betekent dagelijks zo'n 90 liter warm water en op jaarbasis 230 m3 gasvebruik. Als elke Nederlander voortaan een minuut korter doucht, bespaart Nederland ieder jaar 37,5 miljoen m3 water en 240 miljoen m3 aardgas.

 •  Kies vaker douche in plaats van bad

  Wilt u besparen op energie, stap dan minder vaak in bad en neem in plaats daarvan een douche. Een douchebeurt kost gemiddeld 63 liter warm water (bij 8 minuten douchen), een bad het dubbele. Als u vier keer per maand een douche neemt in plaats van een bad (van 120 liter), dan bespaart u ruim 2.700 liter water en bijna 18 m3 gas (totaal 15 euro, prijspeil 2014/2015).

  Toch bad?

  Laat het bad isoleren, zodat het niet snel afkoelt. Dat voorkomt dat u het bij moet vullen om op temperatuur te blijven.

  Gaat u op zoek naar een nieuw bad, sta dan even stil bij de verschillende formaten, en kies het kleinste formaat waarmee u uit de voeten kunt: onnodig veel inhoud kost ook extra veel warm water.

 •  Besparen door mengkraan, mondstuk en doorstroombegrenzer

  Een kraan niet verder open draaien dan nodig, helpt verspilling van warm water tegengaan bij de kraan in de keuken of bij een wastafel.

  Thermostatische mengkranen helpen ook, omdat ze sneller en makkelijker water van de juiste temperatuur geven - er spoelt dus minder water ongebruikt weg. Mengkranen met één handel die tot de helft van de draai geen warm water geven (raadpleeg de winkelier), besparen ook gas omdat ze voorkomen dat u ongemerkt warm water bijmengt.

  Ongemerkt minder water

  U voorkomt dat er onnodig veel water uit de kraan komt met mondstukken en doorstroombegrenzers. Neem het huidige mondstuk mee naar de winkel om een passend inzetstuk of vervangend mondstuk te kopen. Het kost een paar euro om ze aan te schaffen; dat is de moeite want u bespaart jaarlijks het dubbele aan water en gas.

  De meeste nieuwe kranen hebben al zulke volumebegrenzers. In de winkel herkent u kranen die energiebesparing helpen, aan volumestroomklasse Z (zie ook waterbesparende douchekop) en het logo van Kiwakeur laagverbruik.

 •  Boiler? Tijdklok en temperatuur instellen

  Heeft uw woning een boiler (op gas of elektriciteit) die een voorraad water warm houdt? Ga dan na op welke temperatuur die staat in gesteld. Vaak is 60 graden Celsius voldoende. Stel de temperatuur niet lager in dan 60 graden, anders ontstaat een risico op bacteriegroei: Legionella overleeft tot 55 graden.

  Tijdklok: watervoorraad niet onnodig warm

  Laat een tijdklok instellen op de elektrische boiler op uw aanwezigheid in huis. Het is bijvoorbeeld niet nodig de warmwatervoorraad de hele dag op temperatuur te houden, als u vijf dagen per week werkt. Houd wel rekening met de opwarmtijd van de boiler, anders boet u in op comfort. Raadpleeg een installateur voor optimale instellingen.

  Overweeg stroom met dubbeltarief: dat kan geld schelen omdat een boiler met ingebouwde tijdklok dan 's nachts goedkoper kan opwarmen.

  Zet de boiler ook uit als u op vakantie gaat, anders houdt de boiler voor niets de watervoorraad warm (spoel dan na de vakantie wel de leidingen en laat de boiler goed doorwarmen, zie ook Legionella voorkomen).

 •  Onderhoud = behoud en efficiëntie

  Laat uw combiketel, gasboiler of geiser regelmatig onderhouden, eens per jaar (of per twee jaar). Dan gaat de installatie langer mee en loopt u minder risico op storingen en dure reparaties. Onderhoud bevordert ook goed functioneren - dat betekent: efficiënt gebruik van gas en goede afvoer van verbrandingsgassen. Meer hierover op Cv-onderhoud en afstelling.

  Elektrische boilers hebben nauwelijks onderhoud nodig.

 •  Badkamer opnieuw inrichten? Douche-wtw!

  Gaat u de badkamer opnieuw inrichten? Overweeg dan om in de afvoer van de douche een douche-wtw installatie te (laten) plaatsen: die verzamelt warmte uit wegstromend douchewater, om koud water voor te verwarmen. De ketel hoeft hierdoor minder hard te stoken en kan meer warm water per minuut leveren. Lees meer op douche-WTW.

 •  Koop een hr-combiketel

  Heeft u een oudere, of onzuinige ketel, boiler of geiser voor warm water? Overweeg dan deze te vervangen door een energiezuinige combiketel  voor warm water en verwarming. Een nieuwe ketel vereist een investering, maar uw energierekening kan er flink door dalen en het comfort verbetert. Kijk op Nieuwe cv-(combi)ketel.

 Naar boven
/media/959328/bespaartips-warm-water-2012.jpg

Meterstand bijhouden bespaart!

Een energieverbruiksmanager maakt energie besparen makkelijk en leuk! Milieu Centraal zet de verschillende hulpjes op een rij en helpt u een keuze te maken: Energieverbruiksmanagers.

Volg ons