Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Welk afval waar

Wat mag in welke afvalbak? Afvalscheiding is populair, veel mensen scheiden glas, papier en gft. Mogen kattenbakkorrels en lucifers in de groenbak? En waarom mag kristal niet in de glasbak? Milieu Centraal zet het op een rij. Videobanden en chipszakken mogen bijvoorbeeld bij het restafval.

AFvalscheiden 282x212.jpg

Door afval te scheiden blijft er minder gewoon huisvuil (of restafval) over. Dat scheelt milieubelasting, want afvalverwerking kost energie en zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen, wat leidt tot versterking van het broeikaseffect.

Recyclemanager, ook als smart phone app!

De Recyclemanager vertelt je waar het thuishoort: van aansteker tot oplader en zilverpoets. Zo wordt afval scheiden makkelijk!

App voor android en iphone

De Recyclemanager (voorheen Afvalscheidingswijzer) is ook beschikbaar als app voor Android en iPhone.

Half banner Android.pngHalf banner apple.png

Apparaten

Je kunt een oud/kapot apparaat gratis inleveren bij de winkelier, bij aankoop van een nieuw vergelijkbaar apparaat. Dit heet de oud-voor-nieuwregeling. De kosten van milieuvriendelijke verwerking van de oude apparaten zijn gedekt. Tot half februari 2013 betaalde je voor sommige elektrische apparaten nog een verwijderingsbijdrage. Deze is nu voor alle elektrische apparaten afgeschaft. De kosten van verwijdering zijn nu verwerkt in de verkoopprijs.

Je kunt oude apparaten ook kwijt bij het gemeentelijke afvalscheidingsstation. Lever ook kleine elektrische apparaten (niet langer, dikker en breder dan 25 cm), zoals een elektrische tandenborstel of computermuis, gescheiden in. Vanaf half februari 2014 kunnen deze ook gratis ingeleverd worden bij elektronicawinkels met een vloeroppervlak van meer dan 400 vierkante meter; ook zonder dat je er een apparaat aanschaft. Daarnaast kun je ze kwijt bij de milieustraat, via de chemokar of via inleverbakken bij meer dan 2.000 inleverplekken bij vele winkelketens, ongeacht het vloeroppervlak. Zie voor inleverpunten de website (of gratis app) Recyclemanager.

Recycling: altijd goed

Het maakt niet uit of het apparaat dat je weggooit nog werkt of niet: recycling is altijd goed. Want de materialen (ijzer, aluminium, koper, glas en kunststoffen) zijn vaak geschikt voor hergebruik. En eventuele schadelijke stoffen, zoals die in koelkasten en tv's, worden tijdens recycling apart verwerkt zodat ze geen schade kunnen aanrichten in ons milieu.

Tot elektrische apparaten behoren trouwens ook elektrisch gereedschap, kantoorapparatuur en lamphouders (armaturen).

Computers kunnen een tweede leven krijgen door bedrijven zoals Stichting Global Start en Stichting PC & Werk. Die upgraden oude computers voor scholen en minder draagkrachtige organisaties. Kijk voor meer informatie op www.global-start.com en www.pcenwerk.nl.

Bouw- en sloopafval

Bouw- en sloopafval bestaat vaak uit diverse afvalstoffen: hout, kunststof, steen, keramiek (dakpannen, bakstenen), beton, zand, metaal, chemisch afval. Probeer die zoveel mogelijk gescheiden te houden, en breng ze naar de gemeentelijke milieustraat. Bij grotere hoeveelheden is het vaak handiger om een afvalzak bij een doe-het-zelfzaak te huren of zelfs een container. Soms mag je verschillende stoffen gemengd aanbieden, omdat achteraf nog scheiding plaatsvindt. Vraag hiernaar bij de gemeente, de doe-het-zelfzaak of bij een containerbedrijf.

Asbest

Bij sloopwerkzaamheden in of rond de woning kan Asbest vrijkomen, dat is zeer schadelijk voor je gezondheid. Daarom moet het apart worden verwerkt. Omdat het niet verbrand kan worden, wordt asbest zorgvuldig in plastic verpakt, en op speciale plekken begraven. Asbest kan zitten in oude golfplaten, dakbedekking, of in vlakke platen die als brandwering werden gebruikt. Ook sommige oude vloerbedekking (het zogenoemde 'zeil') kan asbest bevatten. Als je asbestafval hebt of als je asbestplaten gaat slopen, ben je verplicht contact op te nemen met uw gemeente.

Glas

Van alle verpakkingsglas in Nederland komt 81 procent terug voor recycling. Glas is daarvoor bijzonder geschikt omdat het oneindig hergebruikt kan worden. Het apart inleveren van glazen flessen en potten bespaart bovendien veel grondstoffen en energie. Alle eenmalige glasverpakkingen waarin dranken, eten, cosmetica en medicijnen hebben gezeten, mogen in de glasbak.

Wel of niet in de glasbak?

Voorkom vervuiling van de glasbak: gooi er geen porselein, stenen kruiken of aardewerk en serviesgoed in. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mogen potjes met voedselresten en/of deksels echter gewoon in de glasbak. De glasrecyling heeft de potten liever schraapschoon of schudleeg, maar een groot probleem is het organisch afval (de restjes dus) nou ook weer niet: het is namelijk goed bacterieel afbreekbaar. Spoel de potten in ieder geval niet om met warm water, dat is niet nodig en kost dus onnodig energie. Deksels en doppen kunnen goed gescheiden worden van het glas. Sterker nog, de glasrecylaar is zelfs blij met de metalen deksels en doppen, want die leveren hem geld op.

Ander glas dan verpakkingsglas - zoals theeglazen, drinkglazen en ovenschalen - is niet geschikt voor hergebruik. Venster- en spiegelglas (zogeheten vlakglas) weer wel, maar daarvoor is een apart inzamelsysteem ingesteld: vlakglas moet anders worden bewerkt om het geschikt te maken voor recycling bij de vlakglasindustrie. Voor inzameling kun je terecht bij het afvalscheidingsstation, en de glashandel. Zie ook www.vlakglasrecycling.nl.

Kijk op Recyclemanager om te zien waar glas thuishoort dat niet in de glasbak mag.

Niet in de glasbak Waarom niet?
Aardewerk (borden, bekers, kruiken, enz.) Aardewerk is niet van glas gemaakt. Het hoort bij het restafval, of bij het puinafval.
Kristalglas Kristalglas bevat loodoxide. Dat komt bij hergebruik in het nieuwe glas terecht, maar verpakkingsglas mag vrijwel geen loodoxide bevatten. Kristalglas moet daarom bij het restafval.
Lampen Gloeilampen en halogeenlampen horen bij het restafval omdat ze niet geheel uit glas bestaan. Spaarlampen en tl-buizen horen bij het KCA, omdat ze gevaarlijke stoffen bevatten en omdat de starter niet van glas is. Led-lampen zijn officieel elektrische apparaten; lever ze daarom apart in, dat kan via het KCA.
Opaal glas (wit, niet doorzichtig) Opaal glas bevat fluor. Als er opaal glasscherven in het glasafval zitten, komt bij de productie van nieuw glas fluor terecht in de afvalgassen. Opaal glas moet bij het grijze afval of restafval.
Spiegelglas Spiegelglas is vensterglas met een laagje metaal (vroeger kwik, tegenwoordig aluminium, koper of brons). Lever spiegelglas in bij het afvalscheidingsstation in aparte bakken, of bij de glashandel.
Vensterglas (ruiten) Vensterglas heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Vensterglas kan alleen apart worden ingeleverd in aparte bakken bij het afvalscheidingsstation of bij de glashandel.
Vuurvast glas (voor in de oven) Vuurvast glas heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Als het in de glasbak gaat, komen er brokjes (niet-gesmolten vuurvast glas) in het gesmolten glas terecht. Daarom hoort het thuis bij het restafval.
Drinkglazen Drinkglazen, zoals theeglazen, kunnen van vuurvast glas of van kristal zijn. Omdat het verschil met het blote oog niet te zien is, moeten alle drinkglazen bij het restafval.

Gft: groente-, fruit en tuinafval

GFT_in_bakje 282x212.jpg

Van groente-, fruit- en tuinafval kan een goede kwaliteit compost gemaakt worden. Dit wordt als grondverbeteraar gebruikt in land- en tuinbouw, in openbare groenvoorzieningen en bij particulieren. Hierdoor wordt er minder veen afgegraven in Oost-Europa en Ierland. Zelf composteren kan milieuvriendelijk zijn - maar alleen als het goed gebeurt. Anders ontstaan er juist schadelijke broeikasgassen. Zie: Zelf composteren.

Tips gft

 • Let goed op dat er geen ander afval zoals plastic in de gft-bak terecht komt.
 • Probeer een gft-emmer die binnen staat minimaal één keer per week te legen. Dit om schimmel- en bacterievorming te voorkomen.
 • In de winter kan gft-afval vastvriezen. Dit kan worden voorkomen door een krant op de bodem te leggen en vochtig afval eerst te laten drogen. De krant kan meegecomposteerd worden.
 • Stop afval niet in de gft-bak als u twijfelt of het erin hoort.
 • Raadpleeg Recyclemanager voor het correct afdanken van fracties die niet bij het GFT horen.
   
Wel bij het gftNiet bij het gft
Aardappelschillen Asbakresten
Bloemen en (kamer)planten As uit open haard of barbecue
Doppen van pinda's en noten Haren van mens en dier
Eierschalen Kattenbakkorrels zonder Milieukeur
Etensresten (gekookt, gebakken, rauw) Kauwgom
Gft-bodemplaten / -zakken Kerstbomen* 
Jus* Kunstmest
Kaaskorsten zonder plastic Kurken*
Kattenbakkorrels met Milieukeur* Lucifers*
Keukenpapier, met voeding vervuild Luiers*
Koffiedik, koffiefilter, koffie pads Melk- en sappakken
Mest van kleine huisdieren Oasis (steekschuim)
Plantenpotten van organisch materiaal Papier*
Schillen van groente en fruit Poep van honden en katten*
Theebladeren en -zakjes* Schelpen
Tuinafval Sigarettenpeuken
Tuin- en potgrond* Slachtafval/ dode (huis)dieren*
Vet* (gestold) Stofzuigerzakken en inhoud
Visgraten en botjes* Vogelkooizand

Zakken/verpakkingen met het
kiemplantlogo (maar niet op
eigen composthoop)

Volle stofzuigerzakken

.

 Zand

*) Toelichting:

Oliën en vetten kun je het beste gescheiden inleveren, voor verbranding als biobrandstof in een elektriciteitscentrale. In steeds meer gemeentes  komen containers bij supermarkten, milieustraten, sportclubs en kringloopwinkels. Kijk voor inzamelpunten op: www.frituurvetrecyclehet.nl. Verenigingen en sportclubs kunnen geld verdienen met ingezameld frituurvet, zie www.rotie.net. Als je olie niet gescheiden inlevert, giet die dan in een afsluitbare verpakking (zoals een melkpak met schroefdop) en stop deze bij het restafval.

Kurken composteren slecht, daarom liever niet bij het gft.

Lucifers mogen niet bij het gft, omdat ze zijn behandeld met chemicaliën.

Tuingrond en potgrond niet in te grote hoeveelheden bij het gft, dat verstoort het composteerproces.

Kunstmest mag niet bij het gft omdat het slechte invloed heeft op de kwaliteit van de compost. Bovendien is het niet organisch.

Luiers mogen over het algemeen niet bij het gft, uitgezonderd enkele gemeentes waar ze samen met het gft vergist worden.

Papier hoort niet in de gft-bak, maar af en toe een stuk krant op de bodem, of om vet of vlees/visresten in te verpakken, kan geen kwaad.

Poep van honden en katten kan ziektekiemen bevatten. Een klein beetje kattenpoep die met kattenbakkorrels met Milieukeur in de biobak belandt, kan echter geen kwaad.

Kerstbomen vallen onder grof tuinafval, en kunnen bij de gemeentelijke milieustraat ingeleverd worden. Sommige gemeentes rijden na oud- en nieuw ook een speciale route om ze in te zamelen. Zie Kerstbomen.

Sommige piramidevormige theezakjes zijn gemaakt van kunststof. Ze mogen dan niet bij het gft, maar horen in de vuilnisbak (grijze container).

Slachtafval (bij jagen) en andere dode dieren moeten bij het afvalscheidingsstation ingeleverd worden. Je overleden huisdier kan ook naar de dierenarts gebracht worden voor crematie of destructie.

Voorkom stankoverlast

Een gft- of biobak kan erg stinken, of broedplaats zijn van vliegjes of zelfs maden. Zo ga je dat tegen:

 • Stop vlees- en visresten in de vuilnisbak die het eerst geleegd wordt, en verpak ze eventueel in een krant.
 • Zet de container op een koele plek uit de zon.
 • Gooi geen vochtig afval in de container. Laat gemaaid gras bijvoorbeeld een dagje drogen, en laat etensresten in het gootsteenbakje uitlekken.
 • Maak de gft-verzamelbak in huis regelmatig schoon met water en eventueel groene zeep. Gebruik geen chloor, desinfecterende middelen of insecticiden: dat is schadelijk voor het milieu en verstoort het composteringsproces.
 • Leg een oude krant op de bodem van de gft-bak. Dan gaat die makkelijker leeg bij het ophalen.
 • Het gebruik van afbreekbare plastic of papieren gft-zakken voorkomt dat de container vuil wordt, en dat er afval in achterblijft.

Grof afval

Grof afval dat te groot is voor de vuilniszak, wordt in de meeste gemeenten op aanvraag opgehaald, of er is een inzamelsysteem waarbij de gemeente het grof vuil eenmaal per maand inzamelt. Daarnaast is er in vrijwel elke gemeente een milieustraat waar u grof afval (gescheiden) kunt inleveren.

Een deel van het grof vuil gaat naar de afvalverbrandingsinstallatie, maar de herbruikbare materialen gaan naar recyclebedrijven. Informeer bij jouw gemeente welk afval je gescheiden kunt houden.

Kleding, huishoudtextiel, schoenen en accesoires

Afgedankte kleding, linnengoed en schoenen zijn vaak nog goed bruikbaar. Kringloopwinkels, al dan niet aangesloten bij een keten als het Leger des Heils of Emmaüs Nederland, verkopen deze tweedehands kleding in hun winkels. Van linnengoed en gescheurde kleding worden poetslappen en isolatiemateriaal gemaakt. Wat in Nederland niet wordt verkocht, is vaak nog wel bruikbaar in ontwikkelingslanden (als kleding of als grondstof).

In de meeste gemeenten zamelen goede doelen (of kringloopwinkels) enkele malen per jaar afgedankt textiel in. Ook staan in veel gemeenten textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren.

De textiel hoeft niet heel te zijn, maar wel schoon (zonder verf- of olievlekken) en droog. Raadpleeg de instructie op de container.

Dit kan wel in de kledingbak...

 • Kleding (ook zwemkleding en onderkleding)
 • Schoenen (per paar samengebonden)
 • Gordijnen, vitrage
 • Beddengoed: lakens, dekens, slopen, dekbedhoezen
 • Handdoeken, theedoeken, tafellakens, servetten, washandjes
 • Sokken en kousen
 • Accessoires: riemen, tassen, (strop)dassen, hoeden, petten, handschoenen
 • Knuffels (schoon)
 • Poetsdoeken, vodden, lappen groter dan 25x25 cm

... maar dit niet

 • Vloerbedekking: matten, tapijt
 • Matrassen, kussens en dekbedden
 • Met verf of olie vervuilde of natte kleding/textiel en schoenen
 • Vulmateriaal (voor kussens of speelgoed), breigaren, lappen kleiner dan 25x25 cm
 • Afval

Klein Chemisch Afval (KCA)

Waar kleding en textiel thuishoren die niet niet in de kledingbak mogen, vind je op Recyclemanager.

kca-logo-2010.jpg

De schadelijke stoffen uit klein chemisch afval (KCA) vormen een probleem als ze op de stortplaats of de afvalverbranding terecht komen. Omdat klein chemisch afval heel divers is (van schoonmaakmiddelen tot batterijen en verf) zijn er aparte stromen voor verwerking.

Bewaar de verschillende producten apart, en lever ze apart in. Dit kan bij de chemokar en bij de gemeentelijke milieustraat. Tl-buizen, spaarlampen en batterijen kunnen daarnaast ook ingeleverd worden in inzamelbakken bij de Gamma, Hornbach, Media Markt, Saturn en Blokker. Een deel van de materialen is geschikt voor hergebruik. De rest wordt onder speciale omstandigheden verbrand of gestort.

Het KCA-logo staat niet op alle producten die tot KCA behoren. Op sommige batterijen, accu's en op elektr(on)ische apparatuur staat het logo wel nog steeds. Maar ongeacht of KCA-logo erop staat, moeten materialen vermeld onder 'Wel bij kca' hieronder, apart worden ingeleverd. Lever ook bij twijfel in als klein chemisch afval.

Wel bij KCANiet bij KCA*
Accu; batterij Ammonia; spiritus
Benzine; motorolie; afgewerkte olie; remolie; oliefilters Armatuur
Bestrijdingsmiddel Balpen; viltstiften
Etsvloeistof (salpeterzuur; zwavelzuur) Bleekwater; ontsmettingsmiddel
Fotofixeermiddel; -ontwikkelaar Cd; diskette
Gootsteenontstopper vloeibaar Cosmetica
Injectienaald Foto's; dia's
Kwikschakelaar Fotostopbad; negatieven
Kwikthermometer Geverfd hout; verduurzaamd hout
Lampenolie Halogeenlamp
Medicijnen Koperpoets; zilverpoets
Petroleum Nagellak; -remover
Spaarlamp; tl- en LED-lamp Snelontkalker
Verf; lak; beits Spuitbus (leeg)
Verfproducten (verdunner; reiniger; afbijtmiddel) Verfblikken (leeg); kwasten met uitgeharde verf
Zoutzuur Videoband; cassettebandje
  Vlekverwijderaar

* Kijk op Recyclemanager voor de juiste wijze van afdanken van deze stoffen en materialen.

Kunststof

Vanaf 2010 kun je in jouw gemeente kunststof verpakkingsafval apart inleveren (zie www.plasticheroes.nl). Van het ingezamelde plastic worden weer nieuwe producten gemaakt zoals fleece-truien, behuizing van gsm's en laptops, autodashboards en kinderspeelgoed. Plastic dat niet gescheiden wordt ingezameld, belandt als brandstof in de afvalverbrandingsinstallatie. Bij sommige afvalverbrandingsinstallaties vindt nascheiding plaats. Dan wordt plastic voor de verbranding uit de afvalberg geblazen.

Dit mag bij de inzameling van kunststof... 

 • Flessen voor frisdrank, water, zuivel, sauzen (ketchup en mayonaise), olie, azijn.
 • Folies en zakjes voor pasta, rijst, snoep, brood, bloemen, groente en fruit.
 • Verpakking van vleeswaren en kaas.
 • Bakjes voor boter, saus, smeerkaas, paté, koffiemelk, groente, fruit, salade, patat.
 • Bekers voor yoghurt, vla, slagroom, ijs.
 • Deksels van potten pindakaas, chocopasta etc. 
 • Flacons voor shampoo, douchegel, badschuim, zeep, wasmiddelen en schoonmaakmiddelen.
 • Tubes voor gel, crème, bodylotion en tandpasta.
 • Plastic bekertjes.
 • Plastic plantenpotten.
 • Plastic tasjes.
 • Folies om tijdschriften en reclamefolders.
 • Blisters van onder meer tandenborstels, snoeren en schroeven.
 • Potjes voor medicijnen en vitamines.
 • Sinaasappelnetjes.
 • Cellofaanachtig materiaal: wat er uit ziet als cellofaan (bv. om een bos bloemen) is een andere kunststofsoort, namelijk PP.

…. maar dit niet

 • Verpakkingen met inhoud
 • Verpakkingen van klein chemisch afval: verf, petroleum, gootsteenontstopper.
 • Piepschuim: fastfoodverpakkingen, vleesschaaltje, verpakkingsvulmateriaal.
 • PVC: afgesproken is dit als verpakkingsmateriaal uit te faseren, maar het komt nog sporadisch voor als verpakking van bouwmarktartikelen, medicijnen, drogisterijartikelen, speelgoedverpakkingen en goedkope Aziatische importproducten.
 • Gelamineerd kunststof: drankenkarton, doordrukstrips (pillen of kauwgom), chipsverpakking.
 • Andere plastic producten, zoals tuinstoelen en speelgoed.

Kijk voor de juiste manier van afdanken op Recyclemanager.

Tips kunststof

 • Voorkom overbodig verpakkingsmateriaal, zoals dubbele verpakkingen.
 • Neem zelf een boodschappentas mee, dan heb je geen plastic tasje nodig.
 • Vermijd waar mogelijk verpakkingen van PVC, herkenbaar aan een pijltjesdriehoek met het cijfer drie. Zacht PVC wordt in Nederland steeds minder vaak in eenmalige verpakkingen gebruikt. Wel kunnen dergelijke verpakkingen uit andere landen geïmporteerd zijn.

Metaal, ijzer en blik

Metaal is prima te recyclen. Veel gemeentes zamelen grote partijen metaal (ook lood en koper) gescheiden in. Grote hoeveelheden ijzer of andere metalen (aluminium, koper, zink, lood) van minstens een paar kilo, kun je ook naar de oud-metaalhandel brengen. Grote ijzer- of metaalhoudende voorwerpen, zoals oude fietsen, kun je als grof vuil inleveren.

Voor kleinere metalen voorwerpen zoals drankblikjes, conserven, verfblikken en spuitbussen is gescheiden inzameling geen goede optie. De afvalverbrandingsinstallaties scheiden het metaal namelijk uit het afval; daarna gaat het als grondstof naar de hoogovens.

Tips voor blik

 • Vul lege blikken en blikjes niet met ander afval; dat maakt het lastiger om het blik in de afvalverbrandingsinstallatie te scheiden.
 • Lege verfblikken en spuitbussen mogen in de vuilnisbak gegooid worden. Verfafval moet naar het klein chemisch afval.
 • Glas hoort in de glasbak, maar de metalen (stalen) deksels van bijvoorbeeld jampotten kunnen in de vuilnisbak.
 • Sommige kringloopwinkels zamelen aluminium apart in en brengen het naar de oud-metaalhandel. Adressen van kringloopwinkels vindt u in de Gouden Gids.

Papier en karton

Papier en karton is geschikt om vele malen opnieuw te gebruiken; je kunt het in iedere gemeente apart inleveren. Vraag bij jouw gemeente na waar dat kan.

Grote kartonnen verpakkingen mogen niet in alle gemeentes bij het oud papier. Ze kunnen de ingang van de papierbak blokkeren. Bovendien willen veel gemeentes voorkomen dat winkels en kantoren zo op illegale manier van hun dozen afkomen; voor hen zijn er andere manieren om oud papier in te leveren. De oud-papierbakken op straat zijn speciaal bedoeld voor huishoudens, zij betalen daar ook voor via de reinigingsheffing.

Niet al het papier en karton dat huishoudens gebruiken is geschikt voor recycling. Zo'n vijftien procent is niet herbruikbaar en kan zelfs problemen opleveren bij hergebruik. Dat geldt voor zuivel- en frisdrankverpakkingen, maar ook voor hygiëneproducten zoals luiers en maandverband waarin papier is verwerkt.  

Tips papier en karton

 • Gebruik zelf gerecycled papier. Elke duizend kilo kopieer- of schrijfpapier dat van kringlooppapier is gemaakt, spaart vijftien bomen.
 • Veel producten van papier kun je meerdere malen gebruiken, zoals enveloppen, dozen, verpakkingspapier en de lege achterkant van kopieerpapier.
 • Een grote partij oud papier van dezelfde kwaliteit kun je het beste apart inleveren. Informeer bij jouw gemeente.
 • Om het recyclingproces niet te verstoren moet het ingezamelde papier schoon en droog zijn.
 • Verwijder plastic folie, kunststofbinders en omslagen. Nietjes, paperclips en vensters kunnen geen kwaad.
 • In een aantal gemeenten kun je drankenkartons apart inleveren voor recycling. Meer informatie hierover zie www.hedra.nl.
 • Geplastificeerd papier kan niet opnieuw gebruikt worden, dat kan dus gewoon in de vuilnisbak.
 • Boeken kunnen ook bij het oud papier, maar je kunt ze natuurlijk ook naar de kringloopwinkel brengen.
 • Vuistregels voor wat wel en niet in de papierbak mag, kun je vinden op de Scheidingswijzer van de Stichting Papier Recycling Nederland.
Wel in de papierbakNiet in de papierbak*
Boeken en brochures Behang (papier en vinyl)
Bonnetjes, (trein)kaartjes Carbonpapier
Cadeau- en inpakpapier Diepvrieskartons (met plastic binnenkant)
Eierdozen Enveloppen met plastic bubbeltjes
Enveloppen (ook met venster) Foto's
Golfkarton Geplastificeerd papier en karton
Kartonnen en papieren verpakkingen Kartonnen koffiebekers
Kartonnen opvulling bij producten Keukenpapier (vuil)
Kranten en tijdschriften Koffiefilters (vuil)
Post-its Nat of vies papier en karton
Print- en kopieerpapier Ordners en ringbanden (met klem en/of plastic kaft)
Reclamedrukwerk en folders Sanitair papier (vuil)
Schrijf- en tekenpapier Stickers Vloeibaar wasmiddelverpakking
Telefoongids, Gouden Gids en catalogi Vloeibaar wasmiddelverpakking
Tijdschriften WC-papier (vuil)
WC-rolletjes Zuivel- en sappakken (drankenkartons)

* De juiste manier van afdanken staat op Recyclemanager.

Terug naar boven