Energielabel woningen

Zoek je energielabel

Snelle check Ben je benieuwd welk energielabel jouw huis heeft? Met je postcode en huisnummer check je het snel. Check je label
Ga je je huis verkopen of verhuren? Dan ben je verplicht om een energielabel te laten zien. Een koper of huurder ziet aan het energielabel in één oogopslag hoe energiezuinig de woning. En dat is waardevolle informatie, want in een energiezuinig huis woon je goedkoper doordat je een lagere energierekening hebt.

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is, vergeleken met soortgelijke woningen. Er zijn verschillende klassen: energielabel A++++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig). 

Energielabel: 10 jaar geldig

Een energielabel is 10 jaar geldig vanaf de opnamedatum. In de 10 jaar dat het label geldig is, kan het aan iedere nieuwe koper of huurder worden overhandigd. De einddatum van het energielabel staat in de pdf met het label.

Heb je verbeteringen in je huis aangebracht, bijvoorbeeld (betere) isolatie of zonnepanelen? Dan kan je altijd een nieuw energielabel laten vaststellen. Dat kan bijvoorbeeld verstandig zijn als je het huis wilt verkopen. Het nieuwe label is weer 10 jaar geldig (of totdat er een nieuw label wordt vastgesteld).

Tips energielabel woning

  1. 01

    Ga je een huis kopen of huren? Vraag dan naar het energielabel. In een energiezuinig huis heb je een lagere energierekening.

  2. 02

    Het energielabel is verplicht, maar er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor monumenten en woonboten. Alle uitzonderingen vind je op de website van Rijksoverheid.

Alles over energielabel woningen

Op Energielabel.nl vind je alle informatie over het energielabel voor woningen. Bijvoorbeeld uitleg over hoe je het energielabel kunt laten registeren. Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen. Naar Energielabel.nl

Energielabel voor verkopers en verhuurders

De verkoper van een huis moet het energielabel vermelden in advertenties, bijvoorbeeld op Funda of Facebook. En bij de overdracht van het huis moet hij de pdf met het energielabel aan de nieuwe eigenaar overhandigen. Heeft de verkoper bij de overdracht geen energielabel, dan kan hij een boete krijgen.

Hetzelfde geldt voor een verhuurder: die is verplicht om het energielabel aan de nieuwe huurder te overhandigen. Ontbreekt het energielabel bij de verhuur, dan riskeert hij een boete.

Energielabel aanvragen

Ga je een huis verkopen of verhuren en is er nog geen geldig energielabel? Dan moet je dat laten registeren door een energieadviseur. Die komt bij je langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur. Hoe lang nodig is, hangt af van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn en  van hoe groot je woning is. De energieadviseur registreert het label en jij krijgt een kopie (pdf).

De prijzen voor het vaststellen van het energielabel kunnen per energieadviseur verschillen. Vraag dus verschillende offertes op vóór je een keuze maakt. Op Energielabel.nl lees je hoe de aanvraag van het label in zijn werk gaat.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen op de verplichting om bij verkoop of verhuur een energielabel te overleggen: bij verkoop van onder meer een officieel erkend monument of een woonboot hoef je geen energielabel te overhandigen. Meer uitzonderingen en toelichtingen daarop vind je op de website van Rijksoverheid.

Energielabel voor kopers

Ga jij een huis kopen? Dan is de koper verplicht om jou het energielabel van de woning te geven. Dit energielabel geeft je veel inzicht in hoe energiezuinig de woning is. Heeft het huis van jouw dromen nog niet zo’n goed label? Dan kun je op het energielabel ook nalezen wat de mogelijkheden voor verbetering zijn. Hou daar rekening mee bij het bepalen van een bod op het huis én bij het afsluiten van de hypotheek. Voor energiebesparende maatregelen kan je namelijk extra geld lenen via je hypotheek. Lees daarover meer op Extra hypotheekruimte voor energiebesparing

Verbeterjehuis.nl

Onafhankelijk advies Stap voor stap of in één klap je huis verduurzamen? Vul de vragen in over jouw huis en ontdek wat het kost en oplevert, en hoeveel subsidie je kunt krijgen. Naar de Verbetercheck

Energielabel voor huurders

Verhuis je naar een huurwoning? Ook dan heb je recht op een energielabel. Woningcorporaties en andere verhuurders moeten het energielabel overhandigen wanneer zij een woning gaan verhuren. Een zuinige woning krijgt meer huurpunten. Voor de huurpunten wordt gekeken naar het energielabel: dat meet namelijk hoe energiezuinig een woning is.

Meer informatie over hoe de energiezuinigheid van een woning meetelt in de huurpunten lees je op Energielabel.nl.

Meer informatie

  • Kijk voor meer informatie over het energielabel voor woningen op Energielabel.nl.
  • Een energieadviseur voor de registratie van een energielabel kies je zelf op zoekeenenergieadviseur.nl.
  • Wil je weten hoe de energiebesparende maatregelen in jouw woning uitpakken, en welke maatregelen het gunstigste zijn in jouw situatie? Kijk dan op Verbeterjehuis.nl.
  • De Nederlandse Woonbond heeft informatie over het woningwaarderingsstelsel (wws) en mogelijkheden om met jouw verhuurder in overleg te gaan over energiebesparende maatregelen: Bespaar energie met de Woonbond.
  • Wil je een Maatwerkadvies laten opstellen? Kijk dan op Hulp bij energie besparen.