Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Energiezuinig verwarmen en warm water

Over energie besparen via verwarming en warm water bestaan veel fabels. Sommige huishoudens laten nog steeds de verwarming ’s nachts aan, en vrezen onterecht dat een spaardouche het doucheplezier verpest. Milieu Centraal geeft effectieve tips.

energiezuinig verwarmen 282x212.jpg

Cv- en warmwatertoestellen op gas of elektriciteit hebben gevolgen voor het milieu, want ze gebruiken fossiele brandstof. Die gaat een keer op, en versterkt klimaatverandering. Cv- en warmwaterinstallaties op duurzame energie (zonneboiler en warmtepomp), of met hoog rendement, verminderen het gebruik van fossiele brandstof en zijn zo beter voor het milieu. Net als zelf energiezuinig omgaan met verwarming en warm water.

Tips besparen via cv en warm water

 • 1

  Ga na of de isolatie en ventilatie in huis in orde zijn.

 • 2

  Vervang onzuinige installaties door een hoogrendement cv-combiketel op gas en maak gebruik van duurzame bronnen van energie (bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp).

 • 3

  Laat een deskundige installateur uitrekenen welk vermogen je cv en warmwatertoestel moeten hebben. Te weinig vermogen is niet goed, maar te veel vermogen is ook niet efficiënt. En laat (klok)thermostaten en radiatorkranen plaatsen, en de installatie goed inregelen

 • 4

  Ga je de badkamer vernieuwen? Overweeg een douche-wtw: die wint warmte uit wegstromend water om koud water voor te verwarmen, en bespaart zo op gas.

 • 5

  Wees zuinig met energie: zet vaker de verwarming lager (in elk geval 's nachts en als je niet thuis bent), gebruik een spaardouche en maak ook van andere bespaartips verwarmen en bespaartips warm water een gewoonte.

 • 6

  Energielasten verlagen en wooncomfort verbeteren? Kijk op VerbeterUwHuis.nl.

Webvideo thermostaten

Bekijk hoe je energiezuinig en comfortabel met de thermostaat om kan gaan.

Milieugevolgen van verwarming en warm water

Bij de verbranding van gas (in de ketel of in de energiecentrale die elektriciteit opwekt) komt CO2 vrij. Dat versterkt klimaatverandering. Elk huishouden heeft verwarming en warm water; daar gaat 67 procent van het energiegebruik in huis aan op (opgeteld voor gas en elektriciteit).

De grote meerderheid van de huishoudens heeft een individuele gasinstallatie, zoals een combiketel. De verwarming en de warmwaterkraan zorgen samen voor gemiddeld 2.800 kilogram CO2-uitstoot per huishouden per jaar. Energie besparen via cv en warm water kan dus veel milieuwinst opleveren.

Alternatieve verwarming

Een kleine minderheid heeft een individuele geiser, of bijvoorbeeld een individuele elektrische boiler en collectieve stads- of blokverwarming.

Een paar procent van de huishoudens maakt gebruik van duurzame energiebronnen voor warm water en verwarming. Een zonneboiler maakt gebruik van zonnewarmte om water in een boiler op te warmen, en combiwarmtepompen gebruiken warmte uit de omgeving (bodem, lucht en grondwater) om de woning te voorzien van verwarming en warm water. Aangezien deze bronnen nooit opgaan en er veel minder CO2 vrijkomt bij gebruik, belasten duurzame installaties het milieu veel minder.

Hout is ook een duurzame energiebron maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Meer daarover op Houtkachel, pelletkachel en gaskachel

Een liter warm water zorgt voor 20 maal zoveel C02-uitsoot als een liter koud water

Milieugevolgen van drinkwater? Veel lager

Warm water betreft ongeveer de helft van het drinkwater dat huishoudens gebruiken, maar beslaat bijna alle milieuvervuiling die eruit ontstaat. Dat komt doordat het zuiveren en transporteren van drinkwater veel minder milieubelasting geeft. Het opwarmen van 1 m3 warm water kost 20 keer zoveel energie als zuivering en transport van 1 m3 drinkwater.

Goede isolatie basis voor zuinig stoken

Zuiniger stoken en een hr-combiketel leveren wel gasbesparing op in huizen met slechte isolatie, maar isolatie bespaart meer. Bovendien kan een woning met goede isolatie toe met een cv met lagere stookcapaciteit. Isolatie bespaart dus dubbel: door minder warmteverlies en doordat een lager stookvermogen nodig is.

Laat behalve de isolatie ook de ventilatie controleren. Slechte isolatie en ventilatie veroorzaken namelijk temperatuursschommelingen, tocht en vochtproblemen. In zulke huizen zijn bewoners geneigd de thermostaat juist hoger te zetten, in plaats van lager. Goede ventilatie maakt zuinig stoken behalve effectiever, ook beter vol te houden.

Vervang installatie door zuinige ketel

Heb je een onzuinige cv-ketel of combiketel? Of ben je ontevreden over het comfort in huis (net niet warm te stoken, te weinig warm water)? Overweeg dan de huidige installatie te vervangen. Dat is beter voor het milieu, kan je energierekening verlagen en het energielabel van je woning verbeteren. Laat de kosten en baten van een nieuwe ketel uitrekenen op Nieuwe cv of combiketel kopen. Nieuwe ketels die vanaf 26 september 2015 op de markt zijn gekomen, hebben een energielabel waaraan je direct kunt zien hoe zuinig ze zijn.

Een milieuvriendelijke keuze die ook de energierekening verlaagt, is een hr-combiketel op gas. Die kost ongeveer 2.200 euro inclusief installatie; de jaarlijkse kosten zijn 260 euro lager dan die van een onzuinige vr-ketel (prijspeil 2015/2016).

Prijs van de duurzaamste opties

Ben je bereid meer te betalen, overweeg dan de milieuvriendelijkste opties: een zonneboiler (3.200 euro los, of 5.400 euro inclusief een hr-combiketel voor naverwarming) of hybride warmtepomp (3.800 los, of 6.000 euro inclusief hr-combiketel). De gebruikskosten daarvan zijn nog lager: rond 1.300 euro per jaar (prijspeil 2015/2016). Relatief nieuw is de HRe-ketel (11.000 euro), die via warmte-krachtkoppeling ook stroom opwekt.

Stadsverwarming of blokverwarming?

Heb je stadsverwarming of blokverwarming? Dan ben je voor het verwarmen van je huis aangewezen op een collectieve voorziening en kun je deze niet vervangen. Mogelijk heb je dan wel een individueel toestel voor warm water (zoals een geiser of elektrische boiler). Het is dan slim om deze te vervangen door een efficiënter toestel of een systeem op duurzame energie energie zoals een zonneboiler of warmtepompboiler.

Douche-wtw bespaart

Ga je de badkamer opnieuw inrichten, overweeg dan om in de afvoer van de douche een douche-wtw installatie te (laten) plaatsen: die verzamelt warmte uit wegstromend douchewater, om koud water voor te verwarmen. De ketel hoeft hierdoor minder hard te stoken en kan meer warm water per minuut leveren.

Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) bespaart met een douchepijp/wtw gemiddeld 105 m3 gas (65 euro, prijspeil 2015/2016) per jaar.

Bepaal capaciteit en goed instellen

Welke combiketel, zonneboiler of warmtepomp je ook kiest, laat altijd een installateur uitrekenen hoeveel capaciteit voor warm water en verwarming uw huishouden nodig heeft.

Vraag naar (klok)thermostaten en radiatorkranen; daarmee voorkom je verspilling en een onnodig hoge gasrekening.

Laat de installateur het verwarmingssysteem goed waterzijdig inregelen en sluit een onderhoudscontact af (meer op cv onderhoud en instelling).

Terug naar boven