Houtkachel of open haard

Man steekt houtkachel aan. Met de 10 stooktips zorg je voor minder overlast van hout stoken.

Wat weet jij van hout stoken?

Quiz Wat is een goede dag om de haard aan te steken, en hoe blus je een schoorsteenbrand? Test je kennis! Doe de quiz
Een brandend haardvuurtje: veel mensen vinden het gezellig. Helaas is de rook ongezond voor jezelf en je omgeving. Wil je rekening houden met je buren? Laat de open haard of houtkachel dan uit als het windstil of mistig is.

Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht. Dat is voor iedereen ongezond, maar kinderen, ouderen en mensen met een longziekte hebben er extra last van. Bovendien is het niet zo efficiënt om je huis te verwarmen met een open haard of houtkachel: een groot deel van de warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten.

Uit onderzoek blijkt dat 2 van de 3 houtstokers rekening willen houden met de buren als die last hebben van de rook. Ze willen de open haard of houtkachel dan bijvoorbeeld minder vaak aan doen.

Hout stoken is ongezond voor iedereen

Hout stoken is ongezond voor iedereen: voor mensen die in de buurt wonen, maar ook voor jezelf als stoker. De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s) en koolmonoxide. Dat zorgt voor ongezonde lucht, niet alleen buiten maar ook in je eigen huis. Hoeveel last iemand heeft of welke klachten hij krijgt, hangt van verschillende dingen af: de hoeveelheid rook, hoe lang je het inademt, hoe gezond je bent en welke stoffen er precies in de rook zitten.

Mensen met een longziekte (astma, COPD, bronchitis), ouderen en kinderen krijgen eerder gezondheidsklachten door de rook. Deze mensen kunnen benauwd worden, veel hoesten, of krijgen (blijvend) een slechtere longfunctie. Ook bij kleine hoeveelheden houtrook kunnen zij klachten krijgen. Als ze veel rook inademen, kunnen de klachten lang aanhouden, ook als het vuur uit is. Daarnaast zijn er ook mensen die last hebben van de geur van houtrook.

Goed stoken is minder ongezond

Hoeveel schadelijke stoffen er in de lucht komen, hangt af van het soort kachel, het hout dat je gebruikt en de manier waarop je stookt. Met de stooktips kun je de uitstoot van schadelijke stoffen in elk geval verminderen.

Vuur moet branden, niet smoren

Vuur heeft zuurstof nodig om te branden. Daarom moet je altijd voor volledige luchttoevoer zorgen. Misschien schuif je de luchttoevoerklep weleens dicht om het vuur te 'smoren', bijvoorbeeld als het te warm wordt of als je naar bed wilt. Dit kan je beter niet doen: het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan (zoals kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s ) en koolmonoxide). Laat een houtvuur dus vanzelf uitbranden. En als het te warm wordt, kan je beter een raampje open zetten en minder hout op het vuur gooien.

Hout stoken en het klimaat

Bij het verbranden van hout komt CO2 vrij. Dat is een broeikasgas dat zorgt voor klimaatverandering. Houtkachels en open haarden gaan onzuinig met hout om: een groot deel van de warmte vliegt zo de schoorsteen uit (bij de open haard gaat 90 procent van de warmte verloren, bij de houtkachel 20 tot 40 procent). Dat is niet duurzaam.

Daarbij komt dat hout stoken alleen duurzaam is als het hout uit klimaatverantwoord beheerde bossen komt. Uit zo’n bos wordt niet méér hout gehaald dan er aangegroeid is. Wereldwijd zijn er nog maar weinig bossen die zo beheerd worden. Als er meer bos gekapt wordt voor verbranding dan er kan aangroeien, komt er meer CO2 in de lucht. Aanplant van nieuwe bossen kan wel helpen, maar het duurt tientallen jaren voordat die bomen flink gegroeid zijn en de CO2 opnieuw is opgeslagen in deze bomen. Bovendien wordt er voor bosbouw, transport en soms ook het drogen van hout fossiele brandstof gebruikt. Op grote schaal hout gebruiken als brandstof is daarom niet duurzaam.

Vuurtje maken of niet? Check de Stookwijzer!

Kachel of open haard aan, of niet? Check de Stookwijzer: die laat zien hoe het op dit moment gesteld is met de luchtkwaliteit in jouw buurt. Let ook op het stookalert van het RIVM. Het RIVM geeft dit af bij ongunstig weer of een slechte luchtkwaliteit.

Video stookalert
Wist je dat 2 van de 3 houtstokers willen rekening houden met de buren als die last hebben van de rook, en bijvoorbeeld de open haard of houtkachel minder vaak aan doen.

Hoe veilig is een houtkachel of open haard?

Open kachel: meer risico, minder zuinig

Open houtkachels en openhaarden hebben geen aparte aanvoer voor lucht. Ze gebruiken lucht uit de kamer, ook als er glas of een deurtje voor de vlammen zit. Daarom moet er steeds genoeg verse lucht de kamer in komen, door ventilatieroosters of een open raampje. Komt er minder lucht de kamer in dan de kachel nodig heeft, dan ontstaat er onderdruk. De rook gaat dan niet via de schoorsteen naar buiten, maar komt de kamer in. Dat zie je niet altijd. Een open raam of ventilatierooster is dus echt nodig: een houtkachel gebruikt bijvoorbeeld 250 m3 lucht per uur!

Gesloten kachel is zuiniger en veiliger

Gesloten houtkachels hebben een extra pijp naar buiten om lucht voor het vuur aan te voeren. Daardoor zijn gesloten houtkachels veiliger. Bovendien hebben ze een hoger rendement. Nog efficiënter zijn pelletkachels.

Let op koolmonoxide

Wees bij gebruik van een kachel alert op koolmonoxide (CO). Koolmonoxide is heel schadelijk voor je gezondheid en als er heel veel in de lucht zit kun je zelfs bewusteloos raken of overlijden. Het verraderlijke is dat je het niet ziet of ruikt. Signalen waar je op kunt letten zijn vermoeidheid, hoofdpijn en ademhalingsproblemen (waardoor je uiteindelijk kunt stikken). Het is verstandig om een koolmonoxidemelder te gebruiken. Deze geeft een alarmsignaal voordat de hoeveelheid CO in de lucht gevaarlijk wordt.

Schoorsteenbrand

Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Daarom is het belangrijk dat je de schoorsteen elk jaar laat vegen. De aanslag in het rookkanaal kan roet zijn, maar ook creosoot. Creosoot is zeer brandbaar. Het ontstaat als je nat of rot hout verbrandt, en ook als je het vuur in de kachel 'smoort' (de luchttoevoer afknijpt). Dit is dus nóg een reden om je aan de stooktips te houden.

Meer weten over de gevaren van een een schoorsteenbrand? Kijk op de website van de Brandweer.

Pelletkachel schoner en efficiënter

Een open haard of houtkachel zijn echte afraders: die zorgen voor veel ongezonde lucht in en om je huis. Bovendien vliegt bij de open haard 90 procent van de warmte zo de schoorsteen uit en bij de houtkachel, speksteenkachel of tegelkachel 20 tot 40 procent! Als verwarming zijn ze dus niet erg slim. Een pelletkachel brandt een stuk schoner en verwarmt ook nog eens beter. Als je de pelletkachel alleen bij speciale gelegenheden aansteekt, blijft de hoeveelheid ongezonde lucht (fijnstof) beperkt. Maar let op: als je de pelletkachel dagelijks gebruikt, geeft dat wél een flinke hoeveelheid fijnstof. Als hoofdverwarming is een pelletkachel dus niet geschikt. Lees meer over pelletkachels.

Speksteenkachels en tegelkachels

Speksteenkachels en tegelkachels zijn grote massieve kachels van speksteen of ander steenachtig materiaal waarin je hout stookt. Moderne tegelkachels en speksteenkachels (zoals de finoven) hebben een redelijk hoog rendement: ze benutten zo’n 80 procent van de energie uit hout. Daarmee zijn ze efficiënter dan de meeste houtkachels, maar minder efficiënt dan pelletkachels. Ze stoten dan ook behoorlijk wat fijnstof uit, zeker als je ze gebruikt als hoofdverwarming.

Tips voor als je toch een houtkachel koopt

  1. 01

    Kies een houtkachel met een hoog rendement. Op houtkachels kan een rendementslabel staan, maar dat is niet verplicht. Het label geeft informatie over het maximum vermogen, het rendement en de uitstoot van koolmonoxide (CO). 1 staat voor lage CO-uitstoot, 4 voor hoge. Vanaf 2022 zijn er in de EU strengere eisen aan houtkachels die nieuw verkocht worden.

  2. 02

    Koop de juiste maat houtkachel: niet te groot en niet te klein. Vraag de verkoper welk vermogen je nodig hebt voor de ruimte die je wilt verwarmen. Een kachel werkt het zuinigst als je hem op half tot heel vermogen stookt. Bij een te grote kachel wordt het al snel te warm in huis en krijg je de neiging om het vuur te smoren. Niet doen: dan komen meer schadelijke stoffen vrij!

  3. 03

    Let op kwaliteitslabels. Een nieuwe houtkachel moet een CE-markering hebben: die garandeert dat de kachel veilig is en een minimaal rendement heeft. De CE-markering is in de EU verplicht.

  4. 04

    Laat de installateur het rookkanaal en de schoorsteen goed afstemmen op je haard of kachel. Je voorkomt hiermee schoorsteenbrand. Door een te kort rookkanaal of een regenkap op het rookkanaal kan de rook zich niet goed verspreiden. Dat zorgt voor luchtvervuiling en rook- en geuroverlast om je huis.

  5. 05

    Een speksteenkachel of tegelkachel vraagt een ander stookgedrag. De kachel warmt langzaam op, het duurt ongeveer 2 uur voordat het steen is opgewarmd. Daarna geeft de kachel regelmatig en urenlang warmte af.

  6. 06

    Wil je echt milieuvriendelijk verwarmen? Kies dan voor een warmtepomp: veel schoner en zuiniger dan een houtkachel.

Welk hout kun je het beste kiezen?

Houtbriketten, hakhout, houtsnippers: er is van alles te koop voor houtkachels en open haarden. Wat is de beste keuze voor je gezondheid en het milieu?

  • Schoon en droog hakhout (onbehandeld en 2 jaar gedroogd)
  • Houtbriketten (geperste blokken of staven hout) zonder lijm, paraffine of bindmiddel
  • Houtsnippers

Kies voor hout met FSC- of PEFC-keurmerk, dat komt uit verantwoord beheerde bossen. Gebruik je houtsnippers, kies dan snippers met deze 2 keurmerken: (1) het Better Biomasslabel voor duurzame snippers (die zijn beter voor het milieu) én (2) het EN plusA1-keurmerk voor kwaliteit (die zijn beter voor je kachel).

Geen briketten met paraffine

Paraffinebriketten mogen wel in de houtkachel, maar zijn minder milieuvriendelijk: er zitten schadelijke stoffen in. Als je ze verbrandt, komen er onder andere roet en kankerverwekkende PAK’s in de lucht.

Wist je dat Het risico op een schoorsteenbrand wordt groter als je vaak nat of rot hout verbrandt of het vuur smoort.

9 stooktips voor houtkachel en open haard

Steek je toch een keer de haard aan? Gebruik dan de 9 stooktips om minder ongezond te stoken.

  1. 01

    Steek de open haard of houtkachel alleen bij speciale gelegenheden voor de sfeer aan. Check eerst de Stookwijzer of je verantwoord kunt stoken. Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. Bij dit weer blijft de rook namelijk lang hangen waardoor de lucht om je huis erg ongezond wordt. 

  2. 02

    Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herken je aan barsten of een schors die loslaat. Hout dat je zelf gehakt hebt moet je minstens 2 jaar laten drogen. Met een vochtmeter kun je checken of het hout droog genoeg is: tussen de 15 en 20 procent is goed.

  3. 03

    Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd: bij de verbranding komen zware metalen vrij (daarom is het zelfs verboden). Ook gelijmd hout -zoals spaanplaat, vlokkenplaten en laminaatvloeren - hoort níét in de haard of kachel. Papier en karton verbranden is verboden: het geeft namelijk veel rook en vliegas.

  4. 04

    Volg de instructies van de fabrikant of leverancier van de kachel of haard voor het aansteken van het vuur. De manier waarop je de kachel aansteekt maakt namelijk veel uit voor hoeveel fijnstof er vrijkomt. Gebruik geen spiritus of andere brandbare vloeistoffen om het vuur aan te steken, dat is gevaarlijk.

  5. 05

    Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen, zodat de rook goed naar buiten kan. Dat is ook veiliger: je hebt minder kans op een schoorsteenbrand.

  6. 06

    Zorg voor goede luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren en laat het vuur vanzelf uitbranden. Er komen dan minder schadelijke stoffen vrij. Hoe regel je de luchttoevoer? Nieuwere houtkachels regelen de luchttoevoer automatisch. Zet bij een open haard de klep in de schoorsteen helemaal open, en bij een oudere houtkachel de luchttoevoerklep van de kachel.

  7. 07

    Zorg voor voldoende ventilatie door de ventilatieroosters of een raampje open te zetten. Het vuur kan dan lucht (zuurstof) aantrekken en de rook kan via de schoorsteen naar buiten.

  8. 08

    Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zet dan een raampje open voor meer zuurstof.

  9. 09

    Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.

In deze infographic (pdf) staan de eerste 8 tips nog eens op een rij (opent in een nieuw tabblad). Of bekijk de video met de eerste 8 stooktips.

Stooktips voor houtkachel of open haard

Video Als je de houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. In die rook zitten stoffen die schadelijk zijn voor jezelf en voor de buren. Ook als je de rook niet ziet! Met deze 8 stooktips beperk je de hoeveelheid schadelijke stoffen. Bekijk video