Blikken en ander metaal

Twee mensen gooien afval weg in een afvalscheidingsbak met gft, plastic en restafval voor in de keuken. Je kunt afval thuis scheiden met behulp van handige afvalscheidingsbakken.

PMD-zak of vuilnisbak?

Afvalscheidingswijzer Waar laat je je lege blikken, spuitbussen en schroeven? De Afvalscheidingswijzer geeft raad! Vind de juiste bak
Blik en ander metaal is heel goed te recyclen. In veel gemeenten kun je metalen verpakkingen (soepblikken, aluminium schaaltjes) samen met het plastic inleveren. Op drankblikjes van bijvoorbeeld bier en fris zit vanaf 1 april 2023 statiegeld. Gooi deze dus niet weg, maar lever ze in. Grote stukken metaal (zoals sloopafval en oude fietsen) kun je als grofvuil inleveren bij de gemeente. Of breng het naar een oud-ijzerhandel: daar krijg je er nog geld voor.

Metalen verpakkingen zoals conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer), kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren (PMD). Het plastic, blik en drinkpakken wordt in sorteercentra gescheiden, het blik kan zo heel goed gerecycled worden.

Let op! Op drankblikjes zit sinds april 2023 statiegeld. Gooi ze niet weg, maar lever ze in.

Tips voor blik weggooien

  1. 01

    Heeft jouw gemeente een zak of bak voor plastic, blik en drinkpakken? Kijk dan op de website van de gemeente welke verpakkingen daar in mogen. Dat verschilt per gemeente.

  2. 02

    Vul lege blikken niet met ander afval: dat maakt het lastiger om het blik te scheiden.

  3. 03

    Lever blikjes zo netjes mogelijk in. Als de streepjescode niet leesbaar is, of het blikje erg vervormd is, krijg je geen statiegeld terug.

  4. 04

    Spuitbussen van slagroom en deodorant mogen meestal niet in de zak of bak voor plastic en blik. Je kunt bij jouw gemeente checken hoe het geregeld is.

  5. 05

    Verfblikken en spuitbussen van chemische middelen (bijvoorbeeld ovenreinigers) mogen meestal niet in de zak voor plastic en blik. Lege blikken en bussen mag je gewoon in de vuilnisbak gooien. Blikken en bussen met verf(resten) horen bij het klein chemisch afval (kca).

  6. 06

    Metalen deksels mag je gewoon met de glazen pot in de glasbak gooien. Zo wordt je boodschappentas niet vies. De metalen en plastic deksels worden uit het glas gehaald voor recycling.

  7. 07

    Aluminium kan wat moeilijker uit het restafval gehaald worden dan staal. Daarom is het extra goed om aluminium blikjes, schaaltjes en folie in te leveren via de zak of bak voor plastic, blik en drinkpakken.

  8. 08

    In de Afvalscheidingswijzer kun je opzoeken hoe je metalen het beste kunt weggooien.

Spuitbussen: bij restafval

Spuitbussen (deodorant, slagroom) mogen in de meeste gemeentes niet in de bak of zak voor plastic, blik en drinkpakken, maar kunnen bij het restafval.

Verfblikken en spuitbussen van chemische middelen

Lege verfblikken en lege spuitbussen waar verf of chemische middelen (bijvoorbeeld ovenreiniger) in hebben gezeten, mogen ook bij het restafval. Of lever ze in bij de oud-ijzerbak van de milieustraat. Als er nog resten verf of chemicaliën in zitten, moeten ze bij het klein chemisch afval. Een klein restje verf kan de rest van het afval vervuilen, waardoor het niet meer recyclebaar is.

Gasflessen en lachgascilinders

Lever grote drukhouders, zoals gasflessen, brandblussers en lachgascilinders altijd in bij de milieustraat want ze zijn gevaarlijk in het restafval.

Welk blik mag in de zak?

Gemeenten met een zak of bak voor plastic, blik en drinkpakken mogen zelf bepalen welke metalen verpakkingen daar in mogen.

Dit mag er altijd in de zak:

  • lege conservenblikken (soep, groente, knakworst, vis, kattenvoer, hoeft niet schoon te zijn)
  • aluminium schaaltjes en bakjes
  • metalen deksels en doppen.

Doorzichtige zak

Er is geen standaard zak die in alle gemeenten gebruikt wordt. Elke gemeente mag zelf bepalen in wat voor zak je het plastic, blik en drinkpakken mag doen. Maar over één ding zijn ze het eens: een doorzichtige zak is beter, zodat er geen verwarring is met het restafval (in grijze zakken). In sommige gemeenten worden bakken voor plastic, blik en drinkpakken gebruikt, andere gemeenten halen het afval op, en hebben hier een eigen zak voor. Kijk op de website van je gemeente hoe dit geregeld is en waar je eventueel de (gratis) zakken kunt halen (vaak bij supermarkten in je gemeente).

Vragen over statiegeldblikjes

Wat betekent PMD?

PMD staat voor Plastic, Metalen en Drinkpakken. In sommige gemeenten heet PMD anders, bijvoorbeeld PBD (Plastic, Blik en Drinkpakken).

De zak voor plastic, blik en drinkpakken wordt daarom ook wel PMD-zak genoemd.

Wat gebeurt er met blik in het restafval?

Haalt jouw gemeente het plastic, blik of drinkpakken niet gescheiden op? Dan mogen metalen verpakkingen in de vuilnisbak (de 'grijze kliko'). Dit restafval gaat naar een afvalenergiecentrale (aec) waar het wordt verbrand en stroom of warmte oplevert. Voor of na de verbranding wordt het metaal er zoveel mogelijk uitgehaald met magneten en wervelstromen. Staal is magnetisch, dus daarbij lukt dat het beste: ongeveer 95% wordt eruit gevist. Aluminium is niet magnetisch, waardoor het moeilijker is. De afvalenergiecentrales winnen rond de 85% van het aluminium terug voor recycling. Dun aluminium (folie) verbrandt grotendeels. Daarom is het goed om aluminium in te leveren in de zak voor plastic, blik en drinkpakken (als je gemeente die heeft): er wordt dan meer gerecycled.

Fietsen en dakgoten inleveren

Naast metalen verpakkingen zijn er nog een heleboel andere metalen voorwerpen die bij het afval belanden, van schroeven en pannen tot fietsen en dakgoten. Op de Afvalscheidingswijzer kun je vinden waar je het afval kwijt kunt. Bij de gemeentelijke milieustraat (afvalscheidingsstation) staat een bak voor metalen. Daar mag al het metaal in, ook verpakkingen die je gemeente niet op een andere manier inzamelt.

Spullen die nog goed zijn, kun je naar de kringloop brengen.

Bouw- en sloopmetaal

Sommige metalen zijn nog geld waard, denk aan zinken dakgoten en koperen of loden leidingen. Die kun je naar een oud-ijzerhandel of schroothandelaar brengen. Maar je mag ze ook naar de milieustraat brengen. Zie ook Grofvuil en Bouwmateriaal, sloopafval en puin.