Wasdroger

Vrouw haalt klering uit de wasdroger. Goedkoop is vaak duurkoop bij de aanschaf van een nieuwe wasdroger.
De was aan de lijn drogen is natuurlijk de meest milieuvriendelijke manier van drogen die er is. Is een wasdroger toch gewenst of nodig? Kies dan een warmtepompdroger met een zo goed mogelijk energielabel. Een wasdroger kun je ook een droger of droogtrommel noemen.

Bij een warmtepompdroger zorgt de warmtepomp ervoor dat het stroomverbruik veel lager is dan bij een ouderwetse condensdroger of luchtafvoerdroger. Warmtepompdrogers zijn duurder in aanschaf, maar kunnen uiteindelijk toch goedkoper uitpakken, omdat ze veel minder stroom gebruiken. Als je daarbij ook nog regelmatig de waslijn gebruikt, ben je nog iets groener en voordeliger bezig.

Tips voor je wasdroger

  1. 01

    Hang als het even kan de was aan de lijn, het liefst buiten of in een onverwarmde ruimte in je huis.

  2. 02

    Kies een warmtepompdroger met een gunstig energielabel, dat vermindert je energieverbruik fors vergeleken met een luchtafvoerdroger of condensdroger zonder warmtepomp. Onzuinige drogers zullen steeds minder te vinden zijn in de winkel, omdat alle wasdrogers die per 1 juli 2025 op de markt komen minimaal energielabel E moeten hebben. Mini drogers (tot 3 kg) zijn hiervan uitgezonderd.

  3. 03

    Koop een wasdroger en wasmachine als losse apparaten. Een was-droogcombinatie verbruikt meer energie dan afzonderlijk wassen en drogen.

  4. 04

    Kies een passend formaat, niet te groot en niet te klein. Als je alleen woont of als de droger niet vaak gebruikt, is een inhoud van 6 of 7 kilogram voldoende. Heb je een groot gezin of gebruik je de wasdroger vaker? Dan kun je beter kiezen voor een droger met een inhoud van 8 of 9 kilogram.

  5. 05

    Centrifugeer wasgoed op een zo hoog mogelijk toerental, voordat het in de droger gaat. De droger hoeft dan minder hard te werken.

  6. 06

    Gebruik het eco-programma, of – bij een oudere wasdroger - het standaard katoen programma. Of kies een programma waarbij de was er wat vochtiger uit komt (bijvoorbeeld het strijkprogramma). Dat is zuiniger dan een 'extra droog' programma of een programma dat een vastgestelde tijd duurt.

  7. 07

    Doe geen fleece in de droger en gooi het pluis bij het restafval. Bij het drogen kunnen microplastics vrijkomen.

Een dure, zuinige wasdroger kan toch goedkoper uitpakken

Warmtepompdrogers zijn zuiniger in gebruik, maar duurder in de winkel. Door het lagere energieverbruik van een warmtepompdroger ten opzichte van een onzuinige luchtafvoerdroger of condensdroger zonder warmtepomptechnologie kan het prijsverschil met deze goedkopere wasdrogers gedeeltelijk of volledig terugverdiend worden. Een wasdroger gaat gemiddeld zo’n 12 jaar mee en met een zuinige warmtepompdroger heb je elk jaar minder energiekosten dan bij een onzuinige wasdroger.

Het energielabel geeft aan hoe (on)zuinig de wasdroger is

Het energielabel voor wasdrogers is op 1 juli 2025 vernieuwd. Het nieuwe label is onder andere te herkennen aan een QR-code rechts bovenin de hoek. Zit er een blauwe rand rond het label, dan gaat het nog om een oud label. Die kun je tot 31 maart 2026 af en toe nog tegenkomen.

Hoeveel energie een droger gebruikt, is in één oogopslag te zien op het energielabel. De energieklassen op het nieuwe label lopen van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Het etiket laat de klasse van de wasdroger zien en laat zien hoeveel energie de wasdroger verbruikt per 100 droogbeurten op het eco-programma. Zo kun je niet alleen prijzen voor aanschaf van wasdrogers met elkaar vergelijken, maar ook het energieverbruik.

Het oude en nieuwe label zijn heel verschillend. Een wasdroger met een nieuw label B is een zeer zuinige droger, terwijl een wasdroger met een oud label B juist erg onzuinig is. Bij het oude label zijn A+++ wasdrogers juist zuinig. Op www.energielabel.nl vind je meer informatie over het energielabel.

De waslijn wint

De waslijn is natuurlijk de meest milieuvriendelijke 'droger'. Vier van de tien huishoudens heeft geen wasdroger en hangt de was aan de lijn. Maar ook wasdroogbezitters hangen regelmatig de was op. Ze doen dit vaker in de zomer en lente als het lekker weer is. Maar was kan ook prima binnenshuis drogen in de herfst en winter. Droog je de was binnen, hang het dan op in een onverwarmde ruimte en zorg voor extra frisse lucht om vochtproblemen te voorkomen. Buitenshuis kan de was overigens ook prima drogen als het koud is. 

Zo gebruik je de wasdroger zuinig

Combineer de wasdroger met de waslijn. Was droogt het energiezuinigst buiten aan de waslijn, gratis en zonder milieubelasting. De was is in de zon ook sneller droog én door de wind worden ook handdoeken lekker zacht. Je hebt dan geen droger nodig. Ook binnen in een onverwarmde ruimte is het droogrek vele malen zuiniger dan de wasdroger. Je verbruikt immers geen energie. Wanneer je de was binnen laat drogen is het wel belangrijk extra te ventileren. En hang de was niet op in een verwarmde ruimte, want dan heb je meer energie nodig voor verwarmen.

Droog zo min mogelijk in de droger

Heb je de droger nodig? Stop dan niet automatisch de hele was in de droger. Kijk of je een gedeelte kan ophangen en stop alleen het noodzakelijke in de droger. De meeste drogers hebben een vochtsensor die meet wanneer de was droog is. Stop je minder in de droger, en is die was ook minder vochtig, dan hoeft de droger minder lang te draaien.

Kies een automatisch programma

Een droger met automatische programmering meet hoeveel vocht er nog in het wasgoed zit. Het programma stopt wanneer het wasgoed droog genoeg is. Hierdoor is zo'n programma energiezuiniger dan een programma dat afslaat na een bepaalde tijd.

Gebruik het eco-programma, of bij oudere wasdrogers het standaard katoen programma. Dit is het zuinigste programma om natte katoenen was droog te krijgen. Je verbruikt meer energie met het katoenprogramma voor ' extra droog’ of ‘zeer droog’. Bij het katoenprogramma ‘strijkdroog’ verbruik je minder energie omdat de was er vochtiger uitkomt dan bij het eco-programma.

In de handleiding van een nieuwe wasdroger vind je het energieverbruik van de verschillende programma’s.

Centrifugeer met hoog toerental

Wanneer de wasmachine een hoog toerental heeft, bijvoorbeeld 1.600 toeren per minuut, komt de was droger uit de machine en is de wasdroger vervolgens sneller klaar. Dit bespaart energie. Het centrifugeren kost minder energie dan het drogen in de droger.

Maak de condensor schoon als dat nodig is

In een warmtepompdroger zit een condensor. Als die vies wordt, loopt het energieverbruik op. Raadpleeg je gebruiksaanwijzing over het schoonmaken van de condensor. Sommige wasdrogers doen dit automatisch, andere hebben een controlelampje.

Houd pluizenfilter schoon

Maak regelmatig het pluizenfilter schoon en doe het pluis bij het restafval. Hierdoor werkt de droger het beste en voorkom je dat hij voortijdig kapot gaat. Sommige drogers hebben een lampje wat aangeeft of de filter vies is. Houd ook de ruimte onder de droger stofvrij met een stofzuiger. 

Gebruik de droger als de zon schijnt

Als je zonnepanelen hebt, wek je je eigen groene stroom op op momenten dat de zon schijnt. Door op die momenten de droger aan te zetten, verbruik je die stroom direct in huis. Lees meer over zonnestroom zelf verbruiken.

Tips voor zachte handdoeken zonder droger

  1. 01

    Was de handdoeken niet te heet. Het is niet nodig om ze op 60 graden te wassen, ook op een lagere temperatuur worden ze goed schoon. En door de hoge temperatuur worden ze juist stijf en minder pluizig

  2. 02

    Gebruik niet te veel wasmiddel. Dat kan ophopingen in je wasmachine veroorzaken. Je kan beter iets te weinig gebruiken dan te veel.

  3. 03

    Gebruik ook geen wasverzachter want daardoor kunnen handdoeken minder vocht opnemen.

Wasdroger kopen? Niet te groot, niet te klein

Denk bij aanschaf van de droger aan het juiste formaat. De capaciteit van drogers varieert van 3 tot 9 kilo wasgoed. Een passende capaciteit betekent vaak een droger met dezelfde inhoud als de wasmachine: alle wasgoed kan dan in één keer in de droger. Laat de grootte van jouw huishouden meespelen in jouw keuze voor het juiste formaat. Met 1 of 2 volwassenen heb je genoeg aan 6 of 7 kilo, met kinderen erbij kan je beter kiezen voor 8 of 9 kilo.

Was-droogcombinatie

Bij was-droogcombinaties is de capaciteit van het droogprogramma vaak lager dan die van het wasprogramma. Daardoor heb je mogelijk per wasmachinelading meerdere droogbeurten nodig. En dat betekent: een hoger energieverbruik per kilo wasgoed. Dit was-droogcombinatie heeft daarom in de meeste gevallen een hogere milieubelasting dan de wasmachine en de wasdroger als losse apparaten.

Condensbak of afvoerslang

Condensdrogers en warmtepompdrogers verzamelen het water in een condensbak; die moet je na elke droogbeurt legen. Vaak is het ook mogelijk condens- en warmtepompdrogers op een waterafvoer aan te sluiten. Luchtafvoerdrogers voeren waterdamp af via een afvoerslang naar buiten.

Oude wasdroger? Apart inleveren!

Een oude wasdroger kun je inleveren bij de winkel waar je een nieuwe droger koopt, of bij de milieustraat van de gemeente. Vooral voor warmtepompdrogers is de juiste manier van inleveren belangrijk: er zit namelijk koudemiddel in. Dat zijn broeikasgassen die zorgen voor klimaatverandering als ze in de lucht komen.

Meestal is het goed voor het milieu om lang met spullen te doen. Maar voor oude wasdrogers gaat dit niet op: die kun je beter laten recyclen. Verkoop hem dus niet en breng hem ook niet naar kringloopwinkel. Verkoop hem ook niet aan een schroothandel: dan weet je namelijk niet zeker of hij goed gerecycled wordt.

Meer informatie

  • Er zijn verschillende websites die wasdrogers vergelijken (op prijzen, beoordelingen en winkels).
  • De Consumentenbond geeft informatie en koophulp voor verschillende wasdrogers (onder andere warmtepompdrogers).
  • Voor informatie over het energielabel en energie-efficiënte apparaten kijk je op Energielabel.nl.
  • Kijk op de website van de gemeente waar je de wasdroger kunt inleveren.