Hoe organiseer ik een kledingruil?

Vrouwen Kleding Lachend
Wie heeft er geen blouse, broek of trui die nooit meer gedragen wordt? Vaak kun je anderen blij maken met dit soort ongebruikte kleren – en anderen jou. Dus verzamel je vrienden, zet hapjes en drankjes klaar en… swap till you drop! Hieronder vind je 5 tips om zelf een kledingruil te organiseren.
Luister Kettingkledingruil Nichon Glerum bedacht de kettingkledingruil. In deze podcast vertelt Nichon meer over dit succesvolle initiatief Podcast Nichon Glerum

Voordelen van een goede kledingruil

Gezellig, goed voor je banksaldo én beter voor het milieu. Want als mensen minder nieuwe kleren kopen, is er ook minder kledingproductie nodig.

1. Neem goed spul mee: schoon en schadevrij

Geen vodden!

Ruilen is alleen leuk als er ook echt iets te ruilen is. Weinig mensen worden warm van een uitgescheurde broek of een T-shirt vol gaatjes. Hoewel iemand die handig is met de naaimachine, kapotte kleding misschien wél weer leuk vindt. Bepaal daarom wat je verstaat onder ‘in goede staat’ en omschrijf dit in de uitnodiging. Dat de kleding gewassen is, is natuurlijk vanzelfsprekend. En het liefst ook gestreken.

Trendy, tijdloos, thematisch

Maakt het uit van welke winkel de kleding afkomstig is? Ruilen jullie alleen merkkleding? Moeten de kleren tijdloos zijn of juist passen bij de laatste mode? Bedenk ook wat welkom is. Mogen je gasten ook lingerie, schoenen, accessoires en sportkleding meebrengen? Is er een thema waar alles binnen moet vallen, zoals ‘zomer’ of ‘kerst’? Maak (samen) de keus.

Afbeelding schoon en schadevrij oranje t-shirt. Neem goed spul mee naar een kledingruil.

2. Niet te veel, niet te weinig: aantal items?

Hoeveel kleren per persoon?

Je wilt geen kledingruil waar nauwelijks kleren zijn om te ruilen. Maar je wilt ook weer niet zóveel kleren dat je geen overzicht meer hebt. Maar vooraf afspraken om te voorkomen dat de ene persoon met twee kledingstukken aankomt en de ander met twintig. Spreek af hoeveel kleding iedereen minimaal én maximaal meeneemt: bijvoorbeeld tussen de 5 en 10 kledingstukken.

Afbeelding van kledingstukken op een weegschaal. Bepaal hoeveel kleding per persoon je meeneemt.

3. Bepaal de groepsgrootte: 5 tot 15 swappers

Ideale plek

Er zijn veel leuke en hippe locaties om een kledingruil te houden: van cafés tot buurthuizen. Maar het kan ook lekker thuis met je vaste vriendengroep, of buiten. Jouw ideale plek hangt onder meer af van je thema (als je dat hebt). En natuurlijk van het aantal gasten. Tussen de vijf en vijftien werkt vaak goed: dan is er genoeg kleding om te ruilen en houd je makkelijk overzicht. Maar wil je het groter en professioneler aanpakken? Dat kan ook! In dat geval kun je ervoor kiezen om een externe locatie af te huren.

Jouw inrichting

Zodra je de locatie hebt gekozen, kun je je fantasie de vrije loop laten. Organiseer je de kledingruil thuis? Richt dan je slaapkamer in als pashokje. Zit je op een externe locatie? Dan kun je bijvoorbeeld met kamerschermen pasruimtes maken. Zorg altijd voor een passpiegel en voldoende licht. Komen er creatievelingen? Dan is het leuk én handig om een naaimachine neer te zetten.

Jij presenteert

Hoe leg je de kleren neer? Leg je ze allemaal op tafels? (Zorg dan voor voldoende tafelruimte.) Of wil je ze ophangen aan kledingrekken? (Verzamel dan genoeg hangers en rekken.) Bedenk ook hoe je kleding wilt aanbieden. Doe je dat op soort kleding (aanrader!), op maat of op kleur? Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je je kleren netjes en aantrekkelijk presenteert.

Gezellig feestje

Een zogenaamde 'swishing' gaat niet alleen om kleren ruilen. Mensen vinden het ook gewoon leuk om elkaar te zien, te ontmoeten, en met elkaar te praten. Maak er daarom een echt feestje van. Zet verschillende drankjes klaar en zorg voor lekkere (vegetarische) snacks. Of vraag je gasten om zelf iets lekkers mee te nemen – niet te veel, want je wil natuurlijk niets weg hoeven gooien. Een swingende Spotify-afspeellijst maakt het compleet.

Afbeelding van aantal getekende personen. Houd 5 tot 15 swappers aan en maak er een gezellig feestje van.

4. Verdeel de ruil in rondes: kijk, pas, ruil

Kijken, passen, kiezen en verdelen

Zorg ervoor dat je kledingruil georganiseerd verloopt. Bijvoorbeeld door het evenement te verdelen in rondes. In de eerste ronde mag iedereen de meegebrachte kleding bekijken. In de tweede ronde kun je dan de kledingstukken passen. En in de derde ronde begint het echte ruilen. Geef iedereen voldoende tijd om rustig te kijken, passen, kiezen en verdelen.

Afbeelding van een oog, een cirkel verdeeld in schijven, een spiegel en tot slot een shopping bag. Kijk, pas, kies en verdeel.

5. Eerlijk zullen we alles delen: of dobbelen?

Eerlijk alles delen

Wat als meerdere mensen hetzelfde kledingstuk mooi vinden? Wie mag dan met welke kleding naar huis? Spreek af hoe je de favoriete items gaat verdelen. Op grotere evenementen is er soms de regel: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Maar bij kleinere ruilfeestjes is het prettiger om met elkaar te overleggen. Laat het dan níet afhangen van de vraag wie het kledingstuk het beste staat. Dat leidt snel tot ruzie. Gun elkaar iets moois! Kom je er echt niet uit? Dan kun je altijd nog loten of dobbelen.

Vergoeding

Voor een ruilfeestje met vrienden hoef je natuurlijk geen vergoeding te vragen. Maar als je het groter aanpakt kun je een toegangsprijs afspreken. Bijvoorbeeld om je eigen kosten te dekken voor lekkernijen en versieringen. Of om aan een goed doel te geven. Organiseer je de ruil op een externe locatie met een bar? Dan kun je je gasten vragen om hun eigen drankjes te betalen.

Na de ruil

Na afloop van de kledingruil blijft er vaak kleding over. Bedenk met elkaar een oplossing voor de overgebleven kleding. Neemt iedereen de eigen meegebrachte kledingstukken mee terug naar huis? Kun je er iemand blij mee maken? Bewaart iemand ze voor een volgende ruil? Of breng je de kleding naar de kringloop of de textielbak? Maak hierover van te voren duidelijke afspraken. Dan voorkom je onaangename verrassingen en blijft je swapparty een feestje.

Heb jij een succesvolle kledingruil achter de rug? Deel je ervaringen en foto’s en maak ook anderen enthousiast. Hoe meer ruilfeestjes, hoe meer plezier! Ook voor het milieu.

Afbeelding van twee dobbelstenen. Spreek af hoe je items gaat verdelen en dobbel er om indien nodig.
Video Ieder ruilt op eigen manier Zoals YouTuber Jiami laat zien in deze video, kun je het ruilen op je eigen manier doen. Bekijk de video