Praktisch over duurzaam

Hoe organiseer je een kledingruil?

Die blouse die je eigenlijk nooit draagt. Of die ene broek die altijd maar onder op de stapel blijft liggen. Vaak kun je er een ander blij mee maken. Want wat de één niet meer staat, kan een ander als gegoten zitten. Bovendien is ruilen ook goed voor het milieu. Dus verzamel je vrienden, zet hapjes en drankjes klaar en… swappen maar! Vind 5 tips om zelf een kledingruil te organiseren.

Kleding ruilen is niet alleen supergezellig, het is ook nog eens leuk voor je portemonnee. Daarbij boek je milieuwinst als je kleren ruilt in plaats van koopt. Als minder mensen kleding kopen, hoeven kledingfabrikanten minder te produceren. En dat betekent een stuk minder milieu-impact.

Infographic swap till you drop. Tips voor je kledingkast.

1. Neem goed spul mee: schoon en schadevrij

tip#1.png

Geen vodden!
Ruilen is alleen leuk als er ook echt iets te ruilen is. Weinig mensen worden warm van een uitgescheurde broek of een T-shirt vol gaatjes. Hoewel iemand die handig is met de naaimachine, kapotte kleding misschien wél weer leuk vindt. Bepaal daarom wat je verstaat onder ‘in goede staat’ en omschrijf dit in de uitnodiging. Dat de kleding gewassen is, is natuurlijk vanzelfsprekend. En het liefst ook gestreken.

Trendy, tijdloos, thematisch
Maakt het uit van welke winkel de kleding afkomstig is? Ruilen jullie alleen merkkleding? Moeten de kleren tijdloos zijn of juist passen bij de laatste mode? Bedenk ook wat welkom is. Mogen je gasten ook lingerie, schoenen, accessoires en sportkleding meebrengen? Is er een thema waar alles binnen moet vallen, zoals ‘zomer’ of ‘kerst’? Maak (samen) de keus.

2. Niet te veel, niet te weinig: aantal items?

tip#2.png

Hoeveel kleren per persoon?
Je wilt geen kledingruil waar nauwelijks kleren zijn om te ruilen. Maar je wilt ook weer niet zóveel kleren dat je geen overzicht meer hebt. Maar vooraf afspraken om te voorkomen dat de ene persoon met twee kledingstukken aankomt en de ander met twintig. Spreek af hoeveel kleding iedereen minimaal én maximaal meeneemt: bijvoorbeeld tussen de 5 en 10 kledingstukken.

3. Bepaal de groepsgrootte: 5 tot 15 swappers

tip#3.png

Ideale plek
Er zijn veel leuke en hippe locaties om een kledingruil te houden: van cafés tot buurthuizen. Maar het kan ook lekker thuis met je vaste vriendengroep, of buiten. Jouw ideale plek hangt onder meer af van je thema (als je dat hebt). En natuurlijk van het aantal gasten. Tussen de vijf en vijftien werkt vaak goed: dan is er genoeg kleding om te ruilen en houd je makkelijk overzicht. Maar wil je het groter en professioneler aanpakken? Dat kan ook! In dat geval kun je ervoor kiezen om een externe locatie af te huren.

Jouw inrichting
Zodra je de locatie hebt gekozen, kun je je fantasie de vrije loop laten. Organiseer je de kledingruil thuis? Richt dan je slaapkamer in als pashokje. Zit je op een externe locatie? Dan kun je bijvoorbeeld met kamerschermen pasruimtes maken. Zorg altijd voor een passpiegel en voldoende licht. Komen er creatievelingen? Dan is het leuk én handig om een naaimachine neer te zetten.

Jij presenteert
Hoe leg je de kleren neer? Leg je ze allemaal op tafels? (Zorg dan voor voldoende tafelruimte.) Of wil je ze ophangen aan kledingrekken? (Verzamel dan genoeg hangers en rekken.) Bedenk ook hoe je kleding wilt aanbieden. Doe je dat op soort kleding (aanrader!), op maat of op kleur? Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je je kleren netjes en aantrekkelijk presenteert.

Gezellig feestje
Een zogenaamde 'swishing' gaat niet alleen om kleren ruilen. Mensen vinden het ook gewoon leuk om elkaar te zien, te ontmoeten, en met elkaar te praten. Maak er daarom een echt feestje van. Zet verschillende drankjes klaar en zorg voor lekkere (vegetarische) snacks. Of vraag je gasten om zelf iets lekkers mee te nemen – niet te veel, want je wil natuurlijk niets weg hoeven gooien. Een swingende Spotify-afspeellijst maakt het compleet.

4. Verdeel de ruil in rondes: kijk, pas, ruil

tip#4.png

Kijken, passen, kiezen en verdelen
Zorg ervoor dat je kledingruil georganiseerd verloopt. Bijvoorbeeld door het evenement te verdelen in rondes. In de eerste ronde mag iedereen de meegebrachte kleding bekijken. In de tweede ronde kun je dan de kledingstukken passen. En in de derde ronde begint het echte ruilen. Geef iedereen voldoende tijd om rustig te kijken, passen, kiezen en verdelen. 

5. Eerlijk zullen we alles delen: of dobbelen? 

tip#5.png

Eerlijk alles delen
Wat als meerdere mensen hetzelfde kledingstuk mooi vinden? Wie mag dan met welke kleding naar huis? Spreek af hoe je de favoriete items gaat verdelen. Op grotere evenementen is er soms de regel: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Maar bij kleinere ruilfeestjes is het prettiger om met elkaar te overleggen. Laat het dan níet afhangen van de vraag wie het kledingstuk het beste staat. Dat leidt snel tot ruzie. Gun elkaar iets moois! Kom je er echt niet uit? Dan kun je altijd nog loten of dobbelen.

Vergoeding
Voor een ruilfeestje met vrienden hoef je natuurlijk geen vergoeding te vragen. Maar als je het groter aanpakt kun je een toegangsprijs afspreken. Bijvoorbeeld om je eigen kosten te dekken voor lekkernijen en versieringen. Of om aan een goed doel te geven. Organiseer je de ruil op een externe locatie met een bar? Dan kun je je gasten vragen om hun eigen drankjes te betalen.

Na de ruil
Na afloop van de kledingruil blijft er vaak kleding over. Bedenk met elkaar een oplossing voor de overgebleven kleding. Neemt iedereen de eigen meegebrachte kledingstukken mee terug naar huis? Kun je er iemand blij mee maken? Bewaart iemand ze voor een volgende ruil? Of breng je de kleding naar de kringloop of de textielbak? Maak hierover van te voren duidelijke afspraken. Dan voorkom je onaangename verrassingen en blijft je swapparty een feestje.

Heb jij een succesvolle kledingruil achter de rug? Deel je ervaringen en foto’s en maak ook anderen enthousiast. Hoe meer ruilfeestjes, hoe meer plezier! Ook voor het milieu.

Ieder ruilt op eigen manier

Zoals YouTuber Jiami laat zien in deze video, kun je het ruilen op je eigen manier doen. Gewoon proberen wat bij jou past. Gaat het niet zoals je van tevoren had bedacht? Doe je het de volgende keer net weer anders. Op naar jouw succesvolle ruilfeest!


Wel ruilen, niet organiseren?

Heb je genoeg kleding om te swappen, maar voel je er weinig voor om zelf een ruilfeestje te organiseren? Op verschillende locaties in Nederland vinden regelmatig publieke kledingruil-events plaats. Een overzicht van deze evenementen zie je onder andere bij Kledingruil op rij.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.