Eerlijke kleding

Kleding wordt niet altijd onder goede omstandigheden gemaakt. Of kleding eerlijk geproduceerd is kun je in de winkel alleen lastig controleren. De meeste kleding komt uit lagelonenlanden, waar vaak lange uren worden gemaakt onder slechte arbeidsomstandigheden. Milieu Centraal vertelt je meer over eerlijke kleding en waar je op kunt letten bij een aankoop.

Als mensen moeten werken onder slechte arbeidsomstandigheden wordt daarbij geen eerlijke kleding geproduceerd. Je kunt dan denken aan: gedwongen overwerk, discriminatie, onveilige omstandigheden of een verbod op vakbonden. Dit soort oneerlijke situaties komen helaas met regelmaat voor in de kledingindustrie. Slechts een klein deel van het bedrag dat je betaalt in de winkel gaat naar de loonkosten voor het naaien van een kledingstuk. De kosten voor reclame en de winst voor de (tussen)handel vormen de grootste kostencomponenten van kleding.

Kinderarbeid en dwangarbeid

Op sommige plekken moeten kinderen meewerken in de kledingindustrie. Volwassen arbeiders hebben vaak te maken met met een onleefbaar laag loon en slechte arbeidsomstandigheden. Ook komt dwangarbeid en discriminatie voor in de kledingproductie. Voor de winkelprijs van een kledingstuk zou een hoger loon voor deze arbeiders weinig hoeven uitmaken omdat het een klein aandeel is in de prijs. Organisaties zoals de Fair Wear Foundation, Schone Kleren Campagne en SOMO doen onderzoek naar de problemen bij kledingproductie en voeren actie om ze op te lossen.

Oog voor arbeidsomstandigheden

Voor de consument is het niet aan het kledingstuk te zien of het is gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden. Steeds meer kledingmerken en kledingwinkelketens vinden het belangrijk dat hun kleding onder betere omstandigheden wordt gemaakt. Er zijn gedragscodes waar kledingmerken zich bij kunnen aansluiten. Zo werd na de ramp van het Bangladesh-akkoord opgesteld. Sinds september 2021 is het opvolgend internationaal veiligheidsakkoord van kracht. Kledingmerken die zich daarbij aansluiten kun je vinden via de merkenmonitor van de Schone Kleren Campagne.

Rana Plaza is de naam van de textielfabriek van acht verdiepingen die in 2013 instortte. Bij deze ramp in Bangladesh kwamen veel textielarbeiders om het leven.

Keurmerken voor kleding

Gedragscodes en verdragen kun je niet op een kledingstuk terugvinden. Wel kun je in Nederland kleding kopen met een keurmerk. Bij het winkelen kun je kun je via het keurmerk nakijken of er bij het maken van de kleding rekening is gehouden met goede arbeidsomstandigheden. In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal vind je uitleg over kledingkeurmerken. Vind meer tips voor kleding kopen.

Keurmerken voor kleding

Keurmerkenwijzer Ben je benieuwd wat een keurmerk zegt over arbeidsomstandigheden? Vind keurmerken