Praktisch over duurzaam

Tuinmeubelen

Als je tuinmeubelen goed onderhoudt, hoef je minder snel nieuwe te kopen. Ben je uitgekeken op jouw tuinsetje, dan kun je het naar de kringloopwinkel brengen, ruilen of weggeven.

tuin_stoelhout-400x300.jpg

Tweedehands tuinmeubelen zijn de milieuvriendelijkste keuze. Een tuinstoel die eenmaal in de tuin staat, belast het milieu niet. Maar de productie van dat tuinmeubel wel. Let daarom bij de aanschaf van nieuwe meubelen op het materiaal. Hoe langer een tuinstoel of -tafel meegaat, hoe minder nieuwe tuinmeubelen we nodig hebben.

Tips

 • 1

  Zet tuinmeubelen in de winter binnen of dek ze af met een hoes.

 • 2

  Controleer houten meubelen regelmatig op scheurtjes of houtrot (vooral bij de verbindingen) en geef kwetsbare plekken wat olie, verf of was.

 • 3

  Droog natte houten meubelen niet in de felle zon; dan ontstaan juist scheurtjes. En zet je meubels af en toe in de olie of geef ze een nieuwe verfbeurt.

 • 4

  Behandel staal af en toe met (auto)wax, dan blijft het langer mooi.

 • 5

  Gelakt staal gaat roesten als het beschadigt; geef beschadigde delen op tijd een kwastje verf.

Welke materialen belasten het milieu het minst?

De milieulast van tuinmeubelen zit 'm vooral in de grondstoffen en het energiegebruik tijdens de productie.

Hout

Hardhout met een duurzaam keurmerk zoals FSC is het milieuvriendelijkst. Dit hout komt uit duurzaam beheerde bossen én gaat lang mee. Zowel tropisch hardhout als Europees hardhout (bijvoorbeeld kastanje of robinia) met keurmerk zijn een prima keuze.

Tweede keus voor het milieu is naaldhout – met keurmerk – dat gemodificeerd is en daardoor ook goed bestand tegen een buitenklimaat. Maar kies liever niet voor geïmpregneerd hout: daaruit kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Alleen als dit hout een KOMO-keurmerk heeft, is de kans dat de chemicaliën weglekken minimaal. Je leest er meer over bij Verantwoord hout kiezen.

Rotan en bamboe

Dit zijn natuurlijke materialen die het milieu weinig belasten. Rotan groeit zeer snel; de kap tast het regenwoud dus nauwelijks aan. Rotanmeubelen vergaan wel snel als ze bij slecht weer buiten staan. Bamboe is veel sterker en vergt weinig onderhoud.

Kunststof

Meubelen van kunststof vergaan niet snel, maar vooral pvc is niet milieuvriendelijk. Pvc bevat schadelijke stoffen en na afvalverbranding blijft chemisch afval achter. Bovendien blijft pvc niet lang mooi, omdat het vuil aantrekt. Kies je voor kunststof, dan zijn polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) beter voor het milieu dan pvc en polyester.

Loungesets zijn vaak gemaakt van textileen (polyester met pvc) of Wicker (gevlochten kunststof, vaak PE) in een metalen frame. Voor textileen is weinig materiaal nodig, ze zijn sterk en onderhoudsarm – dat zijn milieuvoordelen. Maar je kunt ze, net als alle kunststof meubelen, niet repareren.

Metaal

Aluminium is sterk en licht, maar kost erg veel energie tijdens de productie. Ook de productie van stalen meubelen vergt veel energie. Daardoor wint kunststof het in milieuopzicht van metaal. Een voordeel van metalen meubelen is dat ze lang meegaan als ze goed onderhouden worden: regelmatig een doekje erover en in de winter onder dak.

Zo goed als nieuw

Als je toe bent aan nieuwe tuinstoelen of een parasol, breng je oude dan naar de kringloopwinkel brengen. Of bied ze aan op een van de vele weggeef- of ruilsites. Misschien vind je daar zelf ook mooie 'nieuwe' tuinmeubelen!

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.