Over Milieu Centraal

Milieu Centraal is dé praktische gids voor duurzame tips en adviezen. Hoeveel bespaar je met vloerisolatie? Wat is de impact van een vliegreis of een kilo vlees? En waar laat je een oude videoband? Milieu Centraal geeft je onafhankelijke, praktische en betrouwbare informatie. Ontdek je wat je zelf kunt doen, en hoe je dat aanpakt.

Ontdek wat jij kunt doen

Praktische gids Milieu Centraal is je praktische gids voor iedere duurzame stap. Zo wordt het makkelijker om duurzame keuzes te maken.

Wie we zijn

Onafhankelijk en betrouwbaar Er zijn veel websites over duurzaam leven. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie. Meer over ons

Adres en routebeschrijving

Milieu Centraal geeft duurzame tips en adviezen. Dat doen we via onze website. Heb je een afspraak? Hier vind je ons adres en een routebeschrijving.

Beleid en verantwoording

Milieu Centraal informeert consumenten over energie en milieu in het dagelijks leven. Dat doen we via websites, social media, tools en apps. Ons doel is...

Ontdek wat jij kan doen

Milieu Centraal geeft je praktische tips, laat zien hoe je iets kunt aanpakken en vertelt wat het oplevert voor jezelf en het klimaat.

Activiteiten

Met online communicatie, publiciteit en samenwerking weet Milieu Centraal consumenten te bereiken. Veel media, maatschappelijke organisaties en bedrijven...

Jaarverslag 2023

In 2023 bestond Milieu Centraal 25 jaar! Ook dit jaar hebben we weer veel consumenten voorgelicht om duurzame keuzes te maken: met alle informatie en tips...

Websites en apps

Wil jij weten wat je aan je huis kunt verbeteren en hoeveel dat gaat kosten en opleveren? Ben je op zoek naar de juiste bak voor jouw afval? Of wil je...

Cookies

Milieu Centraal maakt gebruik van cookies om inzicht te krijgen in het gebruik van milieucentraal.nl, Advies op maat en tests, zodat Milieu Centraal deze...

Tests en tools

Milieu Centraal ontwikkelt tests en tools waarmee je advies op maat krijgt. Zo ontdek je in een paar stappen hoe je energie kunt besparen thuis, in welke...

Gevalideerde kennisbasis

Milieu Centraal geeft consumenten betrouwbare, praktische informatie om in het dagelijks leven energie te besparen en milieubelasting te verminderen. Hoe...

Onafhankelijk, betrouwbaar en praktisch

Er zijn veel websites over duurzaam leven. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie. Nuchter over het milieu, niet gebonden aan commerciële belangen of politieke opvattingen. omdat Milieu Centraal zelfstandig te werk gaat met een eigen kennisbasis. omdat consumenten erop kunnen vertrouwen dat alle informatie goed is onderzocht door deskundige onderzoekers. En omdat Milieu Centraal duurzame keuzes zo makkelijk mogelijk wil maken. 

Sinds 1998

Milieu Centraal is in 1998 van start gegaan op initiatief van het toenmalige ministerie van Milieubeheer (VROM). Milieu Centraal was het antwoord op de vraag: wie zorgt ervoor dat huishoudens goede informatie krijgen om hen te helpen met duurzame keuzes? Midden jaren negentig speelden discussies zoals koffiekopjes versus wegwerpbekers, wegwerpluiers of katoenen luiers en wel of geen chloor in het huishouden. Milieuorganisaties en bedrijfsleven brachten ieder hun eigen deskundigen in stelling met tegenstrijdige boodschappen. Mensen die iets voor het milieu wilden doen, misten daardoor duidelijke adviezen over wat en hoe. Milieu Centraal moest de ruis uit de discussies halen door fabels te ontzenuwen en feiten te scheiden van meningen.

Onafhankelijke onderzoekers van Milieu Centraal toetsen alle beschikbare (wetenschappelijke) informatie over een onderwerp. De adviezen en inzichten komen in de kennisbasis. Een maatschappelijke adviesronde onder bedrijven, branches en maatschappelijke organisaties draagt bij aan diversiteit van en draagvlak voor inzichten. De Wetenschappelijke Raad van Advies vormt het sluitstuk van de kwaliteitsborging. De leden zijn verbonden aan een onderzoeksinstituut of universiteit. 

Milieu Centraal is een onafhankelijke stichting met een Raad van Toezicht. De stichting ontvangt subsidie van diverse ministeries voor het uitvoeren van haar onafhankelijke voorlichtingstaak. De overheid heeft geen zeggenschap over de inhoud van de adviezen van Milieu Centraal. Daarnaast is Milieu Centraal samenwerkingspartner van bedrijven en brancheorganisaties. Lees meer over de financiering en verantwoording van Milieu Centraal.

Milieu Centraal geeft je praktische tips, laat zien hoe je iets kunt aanpakken en vertelt wat het oplevert voor jezelf en het milieu. Ontdek wat jij kan doen

Vragen over Milieu Centraal