Over Milieu Centraal

Kind Windmolentje (3)
Milieu Centraal is dé praktische gids voor duurzame tips en adviezen. Hoeveel bespaar je met vloerisolatie? Wat is de impact van een vliegreis of een kilo vlees? En waar laat je een oude videoband? Milieu Centraal geeft je onafhankelijke, praktische en betrouwbare informatie. Ontdek je wat je zelf kunt doen, en hoe je dat aanpakt.
Praktische gids Ontdek wat jij kunt doen Milieu Centraal is je praktische gids voor iedere duurzame stap. Zo wordt het makkelijker om duurzame keuzes te maken.
Onafhankelijk en betrouwbaar Wie we zijn Er zijn veel websites over duurzaam leven. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie. Meer over ons
Vader zit op bed met twee kinderen en leest voor. Een slimme meter en energieverbruikmanagers maken energie besparen makkelijker en leuker.
Ontdek wat jij kan doen

Milieu Centraal geeft je praktische tips, laat zien hoe je iets kunt aanpakken en vertelt wat het oplevert voor jezelf en het klimaat.

Meisje bewondert muur met muurtekeningen. Buitenmuur isoleren.
Activiteiten

Met online communicatie, publiciteit en samenwerking weet Milieu Centraal consumenten te bereiken. Veel media, maatschappelijke organisaties en bedrijven...

Fiets Koe
Campagnes

Milieu en duurzaamheid is voor veel mensen belangrijk maar niet altijd urgent. Naast alle tips en adviezen op de website ontwikkelt Milieu Centraal acties...

Meisje Vader Muur
Websites en apps

Wil jij weten wat je aan je huis kunt verbeteren en hoeveel dat gaat kosten en opleveren? Ben je op zoek naar de juiste bak voor jouw afval? Of wil je...

Een aantal pakken stroopwafels. Dit zijn onze cookies.
Cookies

Milieu Centraal maakt gebruik van cookies om inzicht te krijgen in het gebruik van milieucentraal.nl, Advies op maat en tests, zodat Milieu Centraal deze...

Mensen Achter Laptop (2)
Tests en tools

Milieu Centraal ontwikkelt tests en tools waarmee je advies op maat krijgt. Zo ontdek je in een paar stappen hoe je energie kunt besparen thuis, in welke...

Samenwerken
Samenwerken

Het is voor bedrijven een uitdaging om consumenten te betrekken bij duurzame ambities. Milieu Centraal kan ondersteunen met onafhankelijke en betrouwbare...

Creatieve Sessie Meeting
Partners

De partners waarmee Milieu Centraal samenwerkt zijn heel verschillend, maar ze weten allemaal dat de onafhankelijke en betrouwbare informatie van Milieu...

Man Ladder Berekeningen
Gevalideerde kennisbasis

Milieu Centraal geeft consumenten betrouwbare, praktische informatie om in het dagelijks leven energie te besparen en milieubelasting te verminderen. Hoe...

Onafhankelijk, betrouwbaar en praktisch

Er zijn veel websites over duurzaam leven. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie. Nuchter over het milieu, niet gebonden aan commerciële belangen of politieke opvattingen. omdat Milieu Centraal zelfstandig te werk gaat met een eigen kennisbasis. omdat consumenten erop kunnen vertrouwen dat alle informatie goed is onderzocht door deskundige onderzoekers. En omdat Milieu Centraal duurzame keuzes zo makkelijk mogelijk wil maken. 

Sinds 1998

Milieu Centraal is in 1998 van start gegaan op initiatief van het toenmalige ministerie van Milieubeheer (VROM). Milieu Centraal was het antwoord op de vraag: wie zorgt ervoor dat huishoudens goede informatie krijgen om hen te helpen met duurzame keuzes? Midden jaren negentig speelden discussies zoals koffiekopjes versus wegwerpbekers, wegwerpluiers of katoenen luiers en wel of geen chloor in het huishouden. Milieuorganisaties en bedrijfsleven brachten ieder hun eigen deskundigen in stelling met tegenstrijdige boodschappen. Mensen die iets voor het milieu wilden doen, misten daardoor duidelijke adviezen over wat en hoe. Milieu Centraal moest de ruis uit de discussies halen door fabels te ontzenuwen en feiten te scheiden van meningen.

Onafhankelijke onderzoekers van Milieu Centraal toetsen alle beschikbare (wetenschappelijke) informatie over een onderwerp. De adviezen en inzichten komen in de kennisbasis. Een maatschappelijke adviesronde onder bedrijven, branches en maatschappelijke organisaties draagt bij aan diversiteit van en draagvlak voor inzichten. De Wetenschappelijke Raad van Advies vormt het sluitstuk van de kwaliteitsborging. De leden zijn verbonden aan een onderzoeksinstituut of universiteit. 

Milieu Centraal is een onafhankelijke stichting met een Raad van Toezicht. De stichting ontvangt subsidie van diverse ministeries voor het uitvoeren van haar onafhankelijke voorlichtingstaak. De overheid heeft geen zeggenschap over de inhoud van de adviezen van Milieu Centraal. Daarnaast is Milieu Centraal samenwerkingspartner van bedrijven en brancheorganisaties. Lees meer over de financiering en verantwoording van Milieu Centraal.

Milieu Centraal geeft je praktische tips, laat zien hoe je iets kunt aanpakken en vertelt wat het oplevert voor jezelf en het milieu. Ontdek wat jij kan doen

Vragen over Milieu Centraal