Over Milieu Centraal

Milieu Centraal is dé praktische gids voor duurzame tips en adviezen. Hoeveel bespaar je met vloerisolatie? Wat is de impact van een vliegreis of een kilo vlees? En waar laat je een oude videoband? Milieu Centraal geeft je onafhankelijke, praktische en betrouwbare informatie. Ontdek je wat je zelf kunt doen, en hoe je dat aanpakt.

Ontdek wat jij kunt doen

Praktische gids Milieu Centraal is je praktische gids voor iedere duurzame stap. Zo wordt het makkelijker om duurzame keuzes te maken.

Wie we zijn

Onafhankelijk en betrouwbaar Er zijn veel websites over duurzaam leven. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie. Meer over ons

Onafhankelijk, betrouwbaar en praktisch

Er zijn veel websites over duurzaam leven. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie. Nuchter over het milieu, niet gebonden aan commerciële belangen of politieke opvattingen. omdat Milieu Centraal zelfstandig te werk gaat met een eigen kennisbasis. omdat consumenten erop kunnen vertrouwen dat alle informatie goed is onderzocht door deskundige onderzoekers. En omdat Milieu Centraal duurzame keuzes zo makkelijk mogelijk wil maken. 

Sinds 1998

Milieu Centraal is in 1998 van start gegaan op initiatief van het toenmalige ministerie van Milieubeheer (VROM). Milieu Centraal was het antwoord op de vraag: wie zorgt ervoor dat huishoudens goede informatie krijgen om hen te helpen met duurzame keuzes? Midden jaren negentig speelden discussies zoals koffiekopjes versus wegwerpbekers, wegwerpluiers of katoenen luiers en wel of geen chloor in het huishouden. Milieuorganisaties en bedrijfsleven brachten ieder hun eigen deskundigen in stelling met tegenstrijdige boodschappen. Mensen die iets voor het milieu wilden doen, misten daardoor duidelijke adviezen over wat en hoe. Milieu Centraal moest de ruis uit de discussies halen door fabels te ontzenuwen en feiten te scheiden van meningen.

Onafhankelijke onderzoekers van Milieu Centraal toetsen alle beschikbare (wetenschappelijke) informatie over een onderwerp. De adviezen en inzichten komen in de kennisbasis. Een maatschappelijke adviesronde onder bedrijven, branches en maatschappelijke organisaties draagt bij aan diversiteit van en draagvlak voor inzichten. De Wetenschappelijke Raad van Advies vormt het sluitstuk van de kwaliteitsborging. De leden zijn verbonden aan een onderzoeksinstituut of universiteit. 

Milieu Centraal is een onafhankelijke stichting met een Raad van Toezicht. De stichting ontvangt subsidie van diverse ministeries voor het uitvoeren van haar onafhankelijke voorlichtingstaak. De overheid heeft geen zeggenschap over de inhoud van de adviezen van Milieu Centraal. Daarnaast is Milieu Centraal samenwerkingspartner van bedrijven en brancheorganisaties. Lees meer over de financiering en verantwoording van Milieu Centraal.

Milieu Centraal geeft je praktische tips, laat zien hoe je iets kunt aanpakken en vertelt wat het oplevert voor jezelf en het milieu. Ontdek wat jij kan doen

Vragen over Milieu Centraal