Factsheet duurzaamheid van tweedehands kleding

In deze factsheet gaan we in op de duurzaamheid van tweedehands kleding. Antwoord op de vraag in hoeverre een tweedehands koop voorkomt dat je iets nieuws koopt (vervangingsfactor) en hoe je de milieu-impact kunt verdelen tussen de eerste en tweede eigenaar (allocatie).

Milieu Centraal heeft onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van tweedehands kleding. Om hier een uitspraak over te kunnen doen, moeten we weten in hoeverre tweedehands kleding de aankoop van nieuwe kleding voorkomt of vermindert (vervangingsfactor).

Ook hebben we onderzocht hoe de milieu-impact van kleding over eerste en tweede eigenaar kan worden verdeeld (allocatie) en doen we een voorstel voor een definitie van tweedehands kleding. Doordat op tweedehands platforms steeds meer nieuwe kleding wordt gekocht/verkocht, is het belangrijk om de term tweedehands kleding goed af te bakenen.

Enkele inzichten uit het onderzoek

  • Tweedehands kleding is enkel duurzaam wanneer het de aanschaf van nieuwe kleding vervangt.

  • Over het algemeen gaan mensen door het reboundeffect meer consumeren. Hierdoor vervangt een tweedehands kledingstuk niet één-op-één de productie van een nieuw kledingstuk.

  • In de literatuur hebben we vervangingsfactoren gevonden in een bandbreedte tussen 0,36 en 0,75. Verschillende studies komen uit op een vervangingsfactor van rond de 0,5. Dit betekent dat de aanschaf van een tweedehands kledingstuk de productie van gemiddeld 0,5 nieuw kledingstuk vervangt.

  • Er zijn verschillende manieren om de milieu-impact van een kledingstuk over eerste en tweede eigenaar te verdelen (allocatie). Economische allocatie op basis van de relatieve prijs van het tweedehands kledingstuk ten opzichte van de nieuwprijs en allocatie op basis van gebruiksduur lijken het meest geschikt.

  • Gemiddeld gezien schrijven we bij tweedehands verkoop 67% van de milieu-impact toe aan de eerste eigenaar en 33% aan de tweede eigenaar. Er zijn echter argumenten om deze verdeling meer richting eerste of tweede gebruiker te verschuiven.

Duurzaamheid tweedehands kleding

Download Factsheet over de duurzaamheid van tweedehands kleding Factsheet februari 2024