MilieuCentraal.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies op deze website.

Sluiten

Maak moeder blij met gerbera's

Utrecht, 11 mei 2012

Bloemen voor Moederdag zijn extra leuk om te geven als ze ook milieuvriendelijker zijn. Dat geldt in mei vooral voor gerbera's. Ook in andere maanden kunt u klimaatvriendelijk bloemen kiezen, en zo tot 70 procent van de klimaatbelasting van bloemen verminderen.

Milieu Centraal heeft de acht meest verkochte snijbloemen in Nederland en drie bloeiende potplanten vergeleken, om per seizoen de milieuvriendelijkste bloemen aan te kunnen wijzen. Gelet is vooral op klimaatbelasting, en waar mogelijk op bestrijdingsmiddelen.

Klimaatvriendelijke bloemen aangewezen

In de winkel kunt u niet zien welke bloemen klimaatvriendelijker zijn dan andere. In mei, dus ook op Moederdag, komt de gerbera als milieuvriendelijkste keuze uit de bus. Alle milieuvriendelijke keuzes door het jaar heen staan op Bloemen.

Kas en afstand bepalen klimaatbelasting

Bij bloemen denkt u wellicht niet direct aan klimaatbelasting. Maar de teelt en het transport vereisen veel energie uit vooral fossiele brandstoffen, en dat zorgt voor uitstoot van broeikasgassen. Hoeveel precies, hangt enerzijds af van de vraag of de bloemen zijn geteeld in de kas of op de volle grond (op gewone bodem in de buitenlucht): de kas is verwarmd en gebruikt dus veel energie.

Anderzijds speelt ook transport een rol, en daarmee de herkomst. Bloemen uit Nederland hoeven minder ver en vereisen minder brandstof, dan bloemen die uit het buitenland worden ingevoerd per vrachtwagen, schip of vliegtuig. Gerbera's komen in mei weliswaar uit de kas, maar voor hun teelt is relatief weinig energie nodig en ze worden in Nederland geteeld.

Seizoensbloemen: 70 procent minder broeikasgas

De uitstoot van broeikasgassen gaat met 70 procent omlaag, als u bij de gemiddelde aankoop van vijf bossen bloemen en één plant, de klimaatvriendelijkste keuze maakt. Deze besparing is vergelijkbaar met de uitstoot die ontstaat door een half jaar de was doen.

 Naar boven
/media/942718/actueel-gerbera.jpg

Archief raadplegen?

Bent u op zoek naar eerdere berichten? Zoek dan op datum, in de rechterkolom.

Volg ons