Koop slimmer kleren

Vrouw Tweedehandswinkel Jas
Handige tool Check je merken Op Good on You zie je een score op duurzaamheid van duizenden kledingmerken Good On You
Hoeveel kleding koop jij? Het gemiddelde per Nederlander is ruim vijftig stuks per jaar. En sommige van die kleren dragen we maar even. Of zelfs helemaal niet. Als we met z’n allen slimmer kleren zouden kopen – minder of anders – dan zou ons dat veel opleveren. Meer kastruimte, bijvoorbeeld. Maar ook een hoger saldo op je bankrekening. En een veel beter milieu.

6 tips voor slimme kopers

Je hóéft natuurlijk geen kleren te kopen. Je kunt ze ook gewoon huren, leasen of lenen, vinden op een ruilfeest of repareren en upcyclen. Maar als je tóch besluit tot aanschaf, dan zijn dit tips om op te letten. Tenminste… als je leuke kleren wilt die niet te snel kapot gaan, betaalbaar zijn én het milieu sparen.

01

Koop niet te snel, maar alleen wat je nodig hebt, jou goed past én te combineren is met de rest van je garderobe. Impulsaankopen pakken zelden goed uit.

02

Koop kleren die lang meegaan. En kijk zeker ook naar tweedehands kleren. Die hebben hun kwaliteit vaak al bewezen.

03

Zoek kledingadvies. Op gebied van stijl en kleur, zodat je miskopen voorkomt. Maar ook op het gebied van duurzaamheid.

04

Kies voor tijdloos design. Dan draag je je kleding langer. Wil je toch de mode volgen? Combineer dit design dan met trenditems en -accessoires.

05

Schaf specifieke kleding aan: van gerecycled en/of goed recyclebaar materiaal, met maximaal twee vezeltypes en weinig knopen, ritsen of niet-stoffen decoraties.

06

Bedenk of het echt nodig is om kleding te kopen die extra behandeld is, bijvoorbeeld om strijkvrij te zijn of versleten te ogen. Die behandeling is vaak milieubelastend.

Tweedehands kleren, eersteklas impact

Tweedehands kleding kopen is beter voor je banksaldo én het milieu. Als je 10 procent van je kleren tweedehands koopt in plaats van nieuw, komt er namelijk 27 kilogram minder CO2 de lucht in. Stel dat alle Nederlanders dit zouden doen. Dan zou de beperking van CO2-uitstoot gigantisch zijn. Die bespaarde hoeveelheid (459 miljoen kilogram) zou dan gelijk staan aan alle CO2 die je uitstoot als je 60.000 keer met de auto rond de wereld rijdt.

02060 Tweedehandskleding Graphic Zonderpayoff 1500
Infographic over waarde tweedehands kleding | klik op het vergrootglas voor zoom
Vergroot afbeelding
Wist je dat... In 2015 gaf een Nederlands huishouden gemiddeld 1600 euro uit aan kleren (ongeveer 5 procent van het gemiddelde inkomen).

Kooptips voor jurk, pak en jeans

Vind speciale tips voor deze kledingstukken. Download ze via de slides hieronder, zodat jij de perfecte jurk, het beste pak en de ideale jeans in huis haalt.

Waar koop je duurzame kleding?

Je kunt duurzame kleding vinden op ruilfeesten of in de klerenkast van gulle vrienden, zoals je je eigen kleren ook kunt . Maar wil je duurzame kleren kópen? Daarvoor kun je op veel plekken terecht. Natuurlijk bij tweedehandskledingwinkels . Maar ook op kledingbeurzen en bij steeds meer winkelketens, kledingzaken en online aanbieders. Zie je dat een winkel dit soort mode niet verkoopt? Of dat een merk duidelijk geen respect heeft voor mens, dier en milieu? Spreek de winkel of het merk daar gewoon op aan. Bedrijven veranderen van koers als genoeg klanten daarom vragen.

 

Je hoeft dus niet per se iets te kopen om je kledingkast duurzaam te vernieuwen. Ontdek alle andere manieren!

Voor het milieu is het beter als je het houdt bij online winkels in Nederland – of beter nog: bij webshops in je eigen regio. Zo beperk je het vervoer dat nodig is om jou je kleren te leveren. Je kunt de tweedehands winkels in je omgeving vaak eenvoudig vinden via Google. Of in je favoriete app zoeken in je directe omgeving.

Vind duurzame winkels

Om merken en winkels te vinden kun je zoeken naar kledingverhuur en tweedehands kledingwinkels in de buurt. Of kijk bijvoorbeeld op Eerlijkwinkelen.nl, Imvoconvenanten.nl en Fairwear.nl.

Kleren kopen (online): let op je vervoer

Als je in levende lijve een winkel bezoekt, ga je daar het liefst wandelend of fietsend heen. En moet het echt met de auto, dan combineer je je winkelbezoek met andere activiteiten, zoals boodschappen. Maar wat doe je als je online kleren koopt? Check snel deze tips voor online shoppen.

Wist je dat... Steeds meer mensen kopen hun kleren online. In 2018 ging het om een kwart van alle kleding.