Koop slimmer kleren

Michelle Koopt Kleding In Vintage Winkel Foto Marieke Duijsters Web
Hoeveel kleding koop jij? Het gemiddelde per Nederlander is ruim vijftig stuks per jaar. En sommige van die kleren dragen we maar even. Of zelfs helemaal niet. Als we met z’n allen slimmer kleren zouden kopen – minder of anders – dan zou ons dat veel opleveren. Meer kastruimte, bijvoorbeeld. Maar ook een hoger saldo op je bankrekening. En een veel beter milieu.

Je hóéft natuurlijk geen kleren te kopen. Als je zes kledingstukken per jaar minder koopt, kun je bijna 40 kg CO2 per jaar besparen. Stel dat iedere Nederlander dat zou doen, dan scheelt dat net zoveel CO2-uitstoot als 85.000 rondjes met de auto om de wereld rijden. Je kunt je kleding ook huren, leasen of lenen, vinden op een ruilfeest of repareren en upcyclen. Maar als je tóch besluit tot aanschaf, dan zijn dit tips om op te letten. Tenminste… als je leuke kleren wilt die niet te snel kapot gaan, betaalbaar zijn én het milieu sparen.

6 tips voor slimme kopers

01

Koop niet te snel, maar alleen wat je nodig hebt, jou goed past én te combineren is met de rest van je garderobe. Impulsaankopen pakken zelden goed uit.

02

Koop kleren die lang meegaan. En kijk zeker ook naar tweedehands kleren. Die hebben hun kwaliteit vaak al bewezen.

03

Vraag kledingadvies van een kenner. Als je weet welke stijl bij je past voorkom je miskopen en maak je duurzamere keuzes.

04

Kies voor tijdloos design, dan draag je je kleding langer. Wil je toch de mode volgen? Combineer tijdloos met trenditems en -accessoires zoals riemen en shawls. Kijk ook in vintage winkels want trends herhalen zich. 

05

Ga voor kleding van gerecycled en/of goed recyclebaar materiaal. Dat ontdek je door goed naar het label te kijken en te letten op materialen.

06

Bedenk of het echt nodig is om kleding te kopen die extra behandeld is, bijvoorbeeld om strijkvrij te zijn of versleten te ogen. Die behandeling is vaak milieubelastend.

Bestellen en bezorgen Online aankoop Hoe doe je het milieu een plezier als je je kleding online koopt? Slimmer online shoppen

Stappenplan duurzame kleding

Tweedehands kleren, eersteklas impact

Tweedehands kleding kopen is beter voor je banksaldo én het milieu. In tegenstelling tot nieuwe kleding hoeft tweedehands niet nieuw gemaakt te worden. Dat scheelt flink omdat kledingproductie flinke heeft op het milieu.

Er komen steeds meer winkels en online platforms voor tweedehands kleding. Er is aanbod voor iedereen en 'vintage' is vaak unieker dan de laatste modelijn. Je kunt speuren naar kwaliteit voor een klein budget of luxe kleding van dure merken. 'Preloved' kleding krijgt pas een plek in kringloop-, tweedehands of vintage winkels wanneer het vlekvrij en klaar is voor een tweede leven. Vind meer tips voor tweedehands producten.

Om kleren te maken heb je grondstoffen nodig. Denk aan katoen, wol, polyester of nylon die uiteindelijk de vezels en draden worden voor je kledingstoffen. Maar ook de kleuren en chemische processen om iets waterdicht te maken. Dit veroorzaakt schade aan het milieu. Lees over de soorten milieuschade die ontstaan door kledingproductie.

Infographic Tweedehands Kleding Milieu Centraal 2020
Infographic over waarde tweedehands kleding | klik op het vergrootglas voor zoom
Vergroot afbeelding
Wist je dat... Een gemiddeld huishouden in Nederland geeft ongeveer 5 procent van het inkomen uit aan kleding

Kijk naar het label

Door in het kledinglabel te kijken kun je wat ontdekken over duurzaamheid. Kleren die gemaakt zijn van gerecycled materiaal hebben minder impact op het milieu omdat minder nieuwe materialen nodig zijn. In het label staat dan bijvoorbeeld 'gerecycled katoen' of 'gerecycled polyester'. Vaak zie je ook een keurmerk zoals; GRS, RCS100 en RCS blended. Kijk bij de kledingkeurmerken in de keurmerkenwijzer als je meer wilt weten over een keurmerk.

Denk bij je aankoop ook alvast aan de toekomst. Kleren die gemaakt zijn van een mix van materialen zijn moeilijker te recyclen. Op het label kun je zien welke materialen erin zitten. Een kledingstuk van 1 of maximaal 2 soorten is makkelijker te recyclen en als er elastaan in zit maakt dat recyclen juist moeilijk. Ook knopen, ritsen en niet-stoffen decoraties (fournituren) zijn lastig. Die fournituren moeten namelijk eerst van de kleren af voor je het kunt recyclen. Tip: haal decoraties er vanaf als kleding zelf niet meer te dragen is: je kunt er andere kledingitems mee pimpen.

Jurk, pak of jeans kopen

Waar koop je duurzame kleding?

Je kunt duurzame kleding vinden op ruilfeesten of in de klerenkast van gulle vrienden, zoals je je eigen kleren ook kunt . Maar wil je duurzame kleren kópen? Daarvoor kun je op veel plekken terecht. Natuurlijk bij tweedehandskledingwinkels . Maar ook op kledingbeurzen en bij steeds meer winkelketens, kledingzaken en online aanbieders. Zie je dat een winkel dit soort mode niet verkoopt? Of dat een merk duidelijk geen respect heeft voor mens, dier en milieu? Spreek de winkel of het merk daar op aan. Bedrijven veranderen van koers als genoeg klanten daarom vragen.

 

Je hoeft dus niet per se iets te kopen om je kledingkast duurzaam te vernieuwen. Ontdek alle andere manieren!

Voor het milieu is het beter als je het houdt bij online winkels in Nederland – of beter nog: bij webshops in je eigen regio. Zo beperk je het vervoer dat nodig is om jou je kleren te leveren. Je kunt de tweedehands winkels in je omgeving vaak eenvoudig vinden via Google. Of in je favoriete app zoeken in je directe omgeving.

Vind duurzame winkels

Om merken en winkels te vinden kun je zoeken naar kledingverhuur en tweedehands kledingwinkels in de buurt. Of kijk bijvoorbeeld op Eerlijkwinkelen.nl, Good On You, Imvoconvenanten.nl en Fairwear.nl.

Kleren kopen (online): let op je vervoer

Als je in levende lijve een winkel bezoekt, ga je daar het liefst wandelend of fietsend heen. En moet het echt met de auto, dan combineer je je winkelbezoek met andere activiteiten, zoals boodschappen. Maar wat doe je als je online kleren koopt? Check snel deze tips voor online shoppen.

Wist je dat... Steeds meer mensen kopen hun kleren online. In 2018 ging het om een kwart van alle kleding.