Maak de switch

Tips in je inbox
Meld je aan Elke dag een switch tijdens de Week Zonder Afval? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
Dress to impress

Wist jij dat de kleding- en textielindustrie verantwoordelijk is voor meer uitstoot van broeikasgassen dan de internationale lucht- en scheepvaart samen? Doordat veel kleding snel gemaakt wordt voor lage prijzen, kopen veel mensen meer kleding dan ooit tevoren. Dit soort goedkope kleding is vaak gemaakt onder slechte arbeidsomstandigheden en met hoge milieukosten in de landen waar de productie plaatsvindt. Ook gaat het snel stuk, waardoor je weer iets nieuws moet kopen én het vaak niet meer tweedehands verkocht kan worden.
De kleding die we niet meer willen dragen, brengen we vaak naar de kringloop of een liefdadigheidsinstelling. Een groot deel van de gedoneerde kleding wordt geëxporteerd naar ontwikkelingslanden, wat lokale economieën niet ten goede komt. Kleding die wordt weggegooid of niet geschikt is voor hergebruik of recycling, belandt meestal op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven.
Met andere woorden: kleding veroorzaakt veel vervuiling. Tijd om onze kledingstukken de liefde te geven die ze verdienen!
Koop niets nieuws, maar combineer je eigen items tot een nieuwe look. Een volle kast, maar niets om aan te trekken? Veel mensen hebben het gevoel dat ze niet genoeg kleding hebben en grijpen elke keer naar dezelfde outfits. En dat terwijl hun kast (vaak) al uitpuilt!
De oplossing: ga schatgraven in je eigen kast. Haal al je items eruit, zodat je ook die shirtjes vindt die helemaal achterin de kast waren beland. Probeer ze met frisse ogen te bekijken: welk kledingstuk heb je lang niet aangehad? En welke combinaties heb je nog niet geprobeerd? Door op een andere manier naar je kleding te kijken, krijg je weer nieuwe ideeën. Bonustip: maak meteen foto's van je nieuwe combinaties, zodat je ze niet vergeet.
Valt een kapot kledingstuk niet meer te repareren? Gooi het in de kledingbak voor een tweede leven. Als je kleding weggooit bij het restafval, dan wordt het verbrand. En dat is zonde, want het heeft veel energie en grondstoffen gekost om de kleding te maken. Bovendien kan sommige kleding nog goed gerecycled worden! Wist je trouwens dat je niet alleen kleding erin kunt gooien, maar ook handdoeken, theedoeken, riemen, petten, knuffels, schone poetslappen, sjaals en gordijnen?
Sharing is caring

Iets specifieks nodig? Een nieuwe outfit voor dat themafeest of een klopboor voor de klus in huis is zo online besteld. Maar als het feest voorbij is, of je klus over, ligt het vaak jaren stof te vergaren in je kast of schuur.
Lenen en delen is een betere optie. Je bent minder geld kwijt én houdt meer ruimte in huis over. Ook betekent dit dat er minder grondstoffen nodig zijn om spullen te maken. Veel mensen geven aan dat ze graag willen lenen en delen: het liefste met mensen die we kennen, zoals vrienden, familie en mensen die in hun eigen wijk wonen. Ook online delen is een optie.
En bijna alles kun je lenen! Bijvoorbeeld een feestoutfit, (tuin)gereedschap zoals ladders, harken, hamers en zagen en kampeer-, reis- en babyspullen. Vooral spullen die je zelf niet zo veel gebruikt, maar die lang meegaan en veel tijd in de kast liggen, zijn goede items die je kunt delen en lenen.
Leen het! Zo wordt kopen even langs de buurman lopen. En die buurman is waarschijnlijk alleen maar blij dat er eens iemand gebruikmaakt van die dure boor. Gereedschap is namelijk iets wat je maar heel af en toe nodig hebt. Dan is het niet nodig om allemaal een eigen exemplaar te hebben. Dus bespaar grondstoffen, geld én kastruimte, en ga het lenen.

Lenen is het nieuwe hebben. Leen jouw partylook in een kledingbibliotheek. Natuurlijk, je kunt ook gewoon kiezen voor dat leuke jurkje dat al in je kast hangt. Maar als je echt iets nieuws wilt voor een bijzonder feest - of gewoon zin hebt om een keer uit te pakken op een kantoordag - dan kun je het beter lenen. Er zijn steeds meer kledingbibliotheken waarbij je bijzondere kledingstukken vindt voor een avondje uit of speciale gelegenheid. Kiezen voor duurzaam was nog nooit zo leuk!
Bring your own

Even snel een broodje halen bij de supermarkt, of een cappuccino onderweg. We scoren regelmatig eten on the go. Superhandig als je het druk hebt, maar helaas zorgt dit voor veel (zwerf)afval. Jaarlijks gebruiken we in Nederland meer dan 7 miljard plastic bekers en maaltijdverpakkingen voor eenmalig gebruik - dat is ruim 19 miljoen per dag! Hieronder vallen bijvoorbeeld meer dan 80.000 wegwerpbekers op treinstations en in treinen. Gelukkig worden er ook steeds meer leuke herbruikbare bekers en bakjes verkocht, zodat je de wegwerpverpakkingen kunt weigeren. Neem jij die van jou ook mee?
Drink hem uit je eigen meeneembeker. Stop 's ochtends de beker in je tas en geniet van zoveel koffies to go als je maar wilt - en dat zonder afval te creëren! Wist je dat veel winkels (bijvoorbeeld op stations) korting geven als je je eigen meeneembeker meeneemt? Nog goedkoper: thuis al koffie zetten in je meeneembeker en het onderweg opdrinken.

Fix it

Kapotte koptelefoon, wasmachine of leunstoel? Veel mensen gooien dit meteen weg: een nieuwe bestellen is namelijk zó gedaan. Repareren daarentegen is een stuk ingewikkelder. Het wordt je vaak ook niet makkelijk gemaakt: waar moet je beginnen, waar bestel je onderdelen en heb je nog recht op garantie?
En dat is zonde. Voor veel producten, zoals meubilair of mobiele telefoons, zit de impact in het maken ervan. Zo lang mogelijk met je spullen doen, zorgt ervoor dat je geen nieuwe spullen hoeft te kopen. Dat scheelt impact. Repareren is dus belangrijk!
Veel mensen willen best hun kapotte spullen (laten) repareren, blijkt uit onderzoek. Toch doen nog niet zo veel mensen het. Maar dat kan anders. Online vind je steeds meer handleidingen en video's met uitleg over hoe je iets kan repareren. Ook kun je het laten doen, bijvoorbeeld bij een lokaal Repair Café of door een expert.
Probeer eerst te repareren. Kopen kan altijd nog! Op deze manier doe je langer met je spullen. Je bent milieuvriendelijk bezig, bespaart geld, én je leert misschien wel een nieuwe skill.
Is het te ingewikkeld om te repareren? Dan kun je het ook laten doen. Ook dit is milieuvriendelijker en meestal goedkoper dan iets nieuws kopen. Check hieronder wanneer je het best zelf aan de slag kunt, en wanneer je het laat doen:

Koop refurbished! Refurbished apparaten zijn apparaten die (meestal) eerder zijn gebruikt en nu opnieuw worden verkocht. Voordat jij ze in je handen hebt, worden ze eerst door een bedrijf helemaal leeggemaakt, schoongemaakt en gecontroleerd. Zo koop je een tweedehands apparaat 'als nieuw' - vaak een stuk goedkoper dan een geheel nieuw exemplaar. Door geen geheel nieuwe telefoon of laptop te kopen, draag je bij aan minder afval en zijn er minder waardevolle grondstoffen nodig.
Second love

Een nieuw mobieltje, die mooie salontafel of de puzzel voor je neefje... zo'n 12% van de CO2 die je als huishouden uitstoot, komt door kleding en spullen. Het kost namelijk energie en grondstoffen om die te maken en te vervoeren. Per stuk valt het misschien mee, maar we kopen nogal wat.
Wat je hiertegen kunt doen? Van tweedehands je eerste keus maken! Zo hebben producten een veel langer leven en hoeft er minder nieuw te worden gemaakt.
Geef niets nieuws, maar iets persoonlijks uit je eigen huis. Hoe vaak heb jij zelf iets uit de winkel gehad waarvan je dacht: dit had niet gehoeven... Dat is zonde van geld en grondstoffen, bij jou staat het alleen maar in de kast te verstoffen (of misschien verdwijnt het zelfs meteen in de vuilnisbak!).
Bovendien: iets persoonlijks geven, zoals die ene vaas die je zus zo leuk vindt, of een stekje van je eigen huiskamerplant, is veel specialer dan zomaar iets in de winkel scoren. Denk ook eens aan de cadeautjes die jij hebt ontvangen, maar waar je niets mee doet: misschien ken je wel mensen bij wie die cadeaus veel beter passen?
Niks in huis? Bekijk dan ook de andere afvalvrije cadeaus in de Groene Geefgids.
Ga voor uniek, kies tweedehands. Door tweedehands te kopen, geef jij spullen een tweede leven in plaats van dat ze worden weggegooid. Bovendien voorkom je afval en CO2-uitstoot die gepaard gaat met het produceren van iets nieuws. En zeg nou zelf: het is toch een mooi idee dat je tafel, T-shirt of theekopje al een verhaal heeft? Niet alleen ben je lekker bezig voor het milieu, je haalt ook écht iets bijzonders in huis!
Food for thought

Wist je dat maar liefst een derde van al het voedsel wereldwijd uiteindelijk niet in onze mond belandt? Zo veel wordt er verspild. Dit gebeurt tijdens productie, transport, in de winkel of bij mensen thuis. In Nederland gooien huishoudens gemiddeld ruim 33 kilo vast voedsel per persoon per jaar weg. Vooral brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel belanden vaak in de prullenbak. Zonde, want er is veel energie en milieubelasting nodig geweest om dit eten te maken. Tijd om alles wat we kopen ook echt op te eten. Beter voor de aarde, beter voor je portemonnee.
Meet van tevoren je porties af. Als we gaan gokken, hebben we de neiging veel te veel te koken van bijvoorbeeld pasta, rijst af aardappelen. Door portiegroottes op te zoeken en vervolgens af te meten (met een maatbeker, keukenweegschaal of met steeds hetzelfde kopje) weet je precies hoeveel je kookt en verdwijnt er minder in de prullenbak. Hoef je ook weer minder snel een nieuwe voorraad in te slaan!
Ken je dat: je komt net van de supermarkt met sla, maar als je de koelkast opent, ligt er nóg een zak. Of je twijfelt over hoeveel brood je nog hebt, dus je koopt voor de zekerheid maar wat extra's - eenmaal thuis blijkt dat je nog genoeg had... zonde!
Beter is om vóórdat je boodschappen gaat doen, je voorraden te checken zodat je weet wat je nodig hebt. Zo hoef je minder weg te gooien, bespaar je geld én sjouw je minder boodschappen.

Over de Week Zonder Afval
Week Zonder Afval
Durf jij van 22 mei t/m 28 mei 2023 de uitdaging aan om de afvalberg een stuk kleiner te maken? Doe mee met de week zonder afval!
Partners en supporters
Allerlei bedrijven en organisaties doen mee met de Week Zonder Afval. Ontdek acties van partners en en bekijk welke supporters achter de Week Zonder Afval staan.
Circulair: leven zonder afval
De term circulair hoor je steeds vaker. Bijvoorbeeld als het gaat over de circulaire economie, circulair bouwen of kringlooplandbouw. Maar wat wordt er...