Circulair: leven zonder afval

De term circulair hoor je steeds vaker. Bijvoorbeeld als het gaat over de circulaire economie, circulair bouwen of kringlooplandbouw. Maar wat wordt er nu eigenlijk bedoeld met circulair en waarom is het zo belangrijk? Milieu Centraal vertelt je hoe het in elkaar zit en wat je zelf kunt doen om te leven met zo min mogelijk afval.

Het woord 'circulair' zegt eigenlijk al waar het om draait: een cirkel die nooit stopt. Die cirkel of kringloop gaat meestal over het gebruik en hergebruik van grondstoffen. Het idee erachter is dat oud altijd weer nieuw wordt. Een situatie waarin we zo efficiënt omgaan met grondstoffen dat er zo min mogelijk afval ontstaat dat gestort of verbrand moet .

Op dit moment is onze economie grotendeels een lineaire economie waarin we onnodig veel nieuwe spullen maken en kopen. In deze economie heb je steeds opnieuw grondstoffen nodig en is er veel afval. Een volledig circulaire economie of wereld zonder afval is nu nog een ideaal voor de toekomst. Dat komt omdat er nog veel moet gebeuren om alle materialen en grondstoffen herbruikbaar te maken. Kijk wat je kunt doen om zo min mogelijk afval te veroorzaken met je spullen, je kleding of als je gaat verbouwen.

Per persoon produceren we in Nederland ongeveer 490 kilo afval per jaar. Dat kan kilo’s minder als je bedenkt dat er in de circulaire toekomst geen afval is. Minder afval is nog beter voor het milieu dan afval recyclen. Het bespaart grondstoffen, energie en dus het klimaat. Bekijk tips van Milieu Centraal om je afvalberg te verkleinen.

Circulaire keuzes

Bekijk dit onderzoek Bekijk het rapport over de impact van circulaire keuzes op het klimaat Onderzoek: Lang leve je spullen
Impact van kleding en spullen van een gemiddeld Nederlands huishouden

Lang leve je spullen

Alle spullen kun je met een circulaire blik bekijken om te verduurzamen. Dat geldt voor de producent, maar ook voor jezelf als consument. Pak deze checklist erbij zodra je op het punt staat om iets te kopen, gebruiken of weg te doen. Door bewuster te kopen, minder voor nieuw te gaan, spullen langer te gebruiken en afval beter te scheiden ga je duurzamer om met spullen. Je zet zo zelf al een stap op weg naar een circulaire toekomst.

Zo gaan spullen langer mee

✔ Probeer wat stuk is te repareren
✔ Maak een ander blij: verkoop, ruil of deel
✔ Kijk eerst of je het kan lenen
✔ Maak van tweedehands je eerste keus
Consuminder: ga voor kwaliteit, vermijd miskopen en wegwerp
✔ Upcycle: maak van 2ehands iets nieuws
✔ Gooi afval in de juiste bak voor hergebruik

Podcastserie Circulair Handboek

Luistertip Benieuwd wat je nog meer kunt doen om langer met je spullen te doen en afval te voorkomen? In de podcastserie Circulair Handboek delen we tips, inzichten, feiten en fabels over verschillende thema's. Beluister de podcasts

Circulair klussen en verbouwen

Het uitgangspunt dat oud weer nieuw moet worden geldt ook voor circulair bouwen. Dat geldt voor grote bouwprojecten, maar ook als je zelf gaat klussen of een verbouwen. Op allerlei manieren kun je rekening houden met het milieu. Vanaf het eerste idee voor je verbouwing tot de puntjes op de i met de plinten. Voor allerlei projecten geeft Milieu Centraal tips om circulair te werken bij een klus.

Duurzame kleding

Wil je je kleding verduurzamen? Een circulair systeem is een kans om de milieu-impact van kleding te verkleinen. De milieu-impact van de kledingindustrie op de wereld komt vooral door de productie van nieuwe kleding. Kijk hieronder wat je zelf kunt doen als je kleren koopt, gebruikt én wegdoet. De tips passen bij de circulaire visie om grondstoffen voor kleding zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Klimmen op de R-ladder

Er zijn verschillende manieren om grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Experts op het gebied van circulariteit gebruiken de R-ladder om je mogelijkheden op een rij te zetten. De naam R-ladder komt van de eerste letter van de Engelse begrippen die horen bij een circulair systeem. Hieronder lees je wat de R’s op de ladder betekenen. Wat bovenaan op de ladder staat is de beste keuze voor het milieu omdat je zo de meeste grondstoffen bespaart.

Wat wil jij kwijt?

Praat mee Vind tips en en praat mee over de waarde van afval en grondstoffen Zootje Geregeld