Circulair: leven zonder afval

De term circulair hoor je steeds vaker. Bijvoorbeeld als het gaat over de circulaire economie, circulair bouwen, kringlooplandbouw of duurzaam leven. Maar wat wordt er nu eigenlijk bedoeld met circulair en waarom is het zo belangrijk? Milieu Centraal vertelt je hoe het in elkaar zit en wat je zelf kunt doen om te leven met zo min mogelijk afval.

Het woord 'circulair' zegt eigenlijk al waar het om draait: een cirkel die nooit stopt. Die cirkel of kringloop gaat meestal over het gebruik en hergebruik van grondstoffen. Het idee erachter is dat oud altijd weer nieuw wordt. Een situatie waarin we zo efficiënt omgaan met grondstoffen dat er zo min mogelijk afval ontstaat dat gestort of verbrand moet .

Op dit moment is onze economie grotendeels een lineaire economie waarin we onnodig veel nieuwe spullen maken en kopen. In deze economie heb je steeds opnieuw grondstoffen nodig en is er veel afval. Een volledig circulaire economie of wereld zonder afval is nu nog een ideaal voor de toekomst. Dat komt omdat er nog veel moet gebeuren om alle materialen en grondstoffen herbruikbaar te maken. Kijk wat je kunt doen om zo min mogelijk afval te veroorzaken.

Per persoon produceren we in Nederland ongeveer 490 kilo afval per jaar. Dat kan kilo’s minder als je bedenkt dat er in de circulaire toekomst geen afval is. Minder afval is nog beter voor het milieu dan afval recyclen. Het bespaart grondstoffen, energie en dus het klimaat. Bekijk tips van Milieu Centraal om je afvalberg te verkleinen.

Infographic over de impact van spullen. Een taartdiagram laat zien welke spullen zorgen voor welk percentage van de klimaatimpact: Kleding 25 procent, huishoudelijke spullen 16 procent, ICT 15 procent, inrichting van je huis 13 procent, recreatiespullen en persoonlijk welzijn 11 procent, huisdieren 7 procent en gereedschap 2 procent.
Vergroot afbeelding
Impact van kleding en spullen van een gemiddeld Nederlands huishouden

Vragen over circulair

Wat kun je circulair doen?

Repareren

Als je iets opknapt voorkom je een nieuwe aankoop. Vind inspiratie en tips voor apparaten en spullen.

Spullen delen

Delen is het nieuwe hebben. Vind handige deelinitiatieven om vaker te delen, lenen, ruilen en huren. 

Tweedehands

Heb je iets nieuws nodig? Vind tips om van tweedehands je eerste keus te maken.

Kleding

Kleding heeft flinke impact op het milieu. Met deze tips voor duurzamere kleren koop je minder nieuw.

Klussen en verbouwen

Bij het klussen en verbouwen helpen deze circulaire tips om je milieuschade te beperken.

Telefoon, laptop en tablet

Nieuw apparaat, update of refurbished? Ga duurzaam om met je desktop, laptop en tablet.

Klimmen op de R-ladder

Er zijn verschillende manieren om grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Die manieren vallen binnen drie categorieën: minder gebruiken, langer gebruiken en hergebruiken.

  1. Minder gebruiken betekent: afzien van het gebruik van producten die je niet nodig hebt, lenen of huren van producten die je niet altijd nodig hebt en, wanneer dat niet mogelijk is, kiezen voor de minst belastende variant.
  2. Langer gebruiken betekent: spullen onderhouden, repareren of opknappen, spullen tweedehands (ver)kopen of er gewoon zuinig op zijn: alles om te zorgen dat de levensduur zo lang mogelijk is.
  3. Hergebruiken betekent: spullen zo afdanken dat de materialen niet verloren gaan, maar opnieuw als grondstof kunnen worden ingezet. Op die manier sluiten we de kringloop en zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig.

Experts op het gebied van circulariteit gebruiken de R-ladder om de mogelijkheden op een rij te zetten. De naam R-ladder komt van de eerste letter van de Engelse begrippen die horen bij een circulair systeem. Hieronder lees je wat de R’s op de ladder betekenen. Wat bovenaan op de ladder staat is de beste keuze voor het milieu omdat je zo de meeste grondstoffen bespaart.

Maak de switch

Kies jij ook voor kleine switches in je dagelijks leven? Zo ben je stap voor stap duurzamer bezig. Dus koop refurbished of tweedehands, leen spullen bij je buren en drink koffie to go uit je eigen meeneembeker. Maak de switch!

Infographic met checklist omtrent weggooien, kopen of gebruiken. Lang leve je spullen.
Vergroot afbeelding
Volg de tips in deze checklist en bekijk je spullen met een circulaire blik

Circulaire keuzes

Bekijk dit onderzoek Bekijk het rapport over de impact van circulaire keuzes op het klimaat Onderzoek: Lang leve je spullen