Kleding, textiel en schoenen

Kleding en schoenen die nog goed zijn, worden hergebruikt. Is het niet meer draagbaar, dan worden de materialen gerecycled. Van linnengoed en versleten of gescheurde kleding worden bijvoorbeeld poetslappen, isolatiemateriaal of vulling van autostoelen gemaakt. En steeds vaker worden gerecyclede vezels in nieuwe stoffen verwerkt.
Kringloopwinkels verkopen goede tweedehandskleding. Wat ze in Nederland niet meer kunnen verkopen, gaat vaak naar ontwikkelingslanden als kleding of als grondstof.
Tips kledingbak gebruiken
Textiel dat je in de container gooit hoeft niet heel te zijn, maar wel schoon (zonder verf- en olievlekken) en droog.
Verpak kleding en schoenen in een plastic zak en maak die goed dicht voordat je hem in de container gooit. Er kan dan geen vocht bij komen.
Gescheurd of versleten? Geen probleem: ook gescheurde en versleten kleding en textiel mag in de bakken, zelfs als op de container staat dat dit niet mag. Dit is met de grootste inzamelaars afgesproken.
Er mag meer in de textielbak dan je misschien denkt: bijvoorbeeld ook riemen, petten, knuffels, poetslappen en gordijnen.
Meer tips vind je op onze pagina Kleding inzamelen.
Wat kan wel in de kledingbak en wat niet?
Dit kan wel in de kledingbak
- Kleding (ook zwemkleding en ondergoed)
- Schoenen (per paar samengebonden)
- Gordijnen, vitrage
- Beddengoed: lakens, dekens, slopen, dekbedhoezen
- Handdoeken, theedoeken, tafellakens, servetten, washandjes
- Sokken en kousen
- Accessoires: riemen, tassen, (strop)dassen, hoeden, petten,
- handschoenen
- Knuffels (schoon)
- Poetsdoeken, vodden en lappen
Dit kan niet in de kledingbak
Kledingbak, kringloop of kledingzak
In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Je kunt deze spullen ook naar de kringloopwinkel brengen. Sommige goede doelen - zoals Emmaus en het Leger des Heils - zamelen een paar keer per jaar oude kleding huis-aan-huis in.
Anderen keken ook naar

Door langer met je kleding te doen ben je heel goed bezig om de milieubelasting van kleding te verlagen. En repareren kun je leren. Maar er komt een punt...

Je doet het milieu en je portemonnee een plezier als je minder nieuwe kleren koopt en langer met kleren doet. Love Your Clothes! Dat kan door er goed voor...

Mode is steeds betaalbaarder geworden, maar de prijs daarvoor wordt vaak betaald door het milieu én door arbeiders in de kledingfabrieken. Doe dus zo lang...