Praktisch over duurzaam

Spullen en diensten

Wanneer koop je iets nieuw? En wanneer besluit je om te repareren, delen of lenen? Wat het meest duurzaam is, verschilt per product. Bij diensten ligt dat weer anders. Houden die rekening met mens, dier, natuur en milieu? Van cosmetica tot kerstbomen en van duurzaam sparen en beleggen tot papier, je leest er hier over.

Deeleconomie WikiCommons 400x400.jpg

Deeleconomie

Delen is duurzaam. Door spullen zoals apparaten, auto's et cetera te delen, hoeven er minder gemaakt te worden. Handige adressen om te delen.  

Deeleconomie
Duurzaam sparen en beleggen 42911419 400x400.jpg

Duurzaam sparen en beleggen

Wordt jouw spaargeld gebruikt voor vervuilende mijnbouw of voor schone energie? Als spaarder of belegger heb je daar invloed op. Bij enkele spaarrekeningen en beleggingsfondsen weet je zeker dat natuur en milieu hoog in het vaandel staan.

Duurzaam sparen en beleggen
Ervaringen met wasbare luiers.jpg

'Ik heb altijd luiers in huis en hoef hiervoor nooit naar de winkel te rennen'

Video: Sabine vertelt over wasbare luiers

Cosmetica 39682135 400x400.jpg

Cosmetica

Shampoo, zeepjes, geurtjes, crèmes, make-up, nagellak en scheerschuim... de gemiddelde badkamer staat vol met verzorgingsproducten. Alles over cosmetica, drijfgassen, oplosmiddelen en het milieu.

Cosmetica
Bloemen Tulpen 41677735 400x400.jpg

Bloemen

Bloemen geven of krijgen is leuk. Maar het kost energie om bloemen te telen en te vervoeren. De teelt in sommige seizoenen en van sommige soorten bloemen is relatief klimaatvriendelijk.

Bloemen
Papier 1356579 400x400.jpg

Papier

Kringlooppapier is beter voor het milieu dan nieuw papier. Maar hoe zit het met het verschil in milieubelasting? Waarmee kun je zelf rekening houden?

Papier
Kattenbakvulling 4331244 400x400.jpg

Kattenbakvulling

Welke kattenbakkorrels gebruik je? Waar laat je de kattenbakvulling na gebruik en hoe houd je de kattenbak schoon? Daarover en meer lees je hier.

Kattenbakvulling
Stapel luiers op stoel kleiner.jpg

Luiers

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers, zelfs als je een wasdroger gebruikt. Vergelijk kosten en gebruiksgemak.

Luiers
Kerstbomen 252098 400x400.jpg

Kerstbomen

Wat is het verschil tussen kunstkerstbomen en levende kerstbomen? En wist je dat de milieuvriendelijkste kerstboom niet valt aan te wijzen? Tips voor een groene kerst.

Kerstbomen
Vuurwerk 4030700 400x400.jpg

Vuurwerk

Vuurwerk hoort voor veel mensen bij oud en nieuw. Het afsteken van vuurwerk zorgt onder andere voor fijnstof in de lucht. Maar er zijn manieren om de vervuiling van vuurwerk te beperken.

Vuurwerk

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.