Praktisch over duurzaam

Verwarmen op gas of hout

Een hr-combiketel voor verwarming en warm water is zuinig met gas. Toch heeft zo'n cv-ketel de langste tijd gehad: Nederland stapt over op duurzame verwarming zonder aardgas. Is je cv-ketel aan vervanging toe? Bekijk welke  duurzame mogelijkheden er zijn om zonder - of met minder - gas te verwarmen.

energiezuinig verwarmen 282x212.jpg

Op dit moment is zo'n 95 procent van de huizen aangesloten op het aardgasnet. Dat wordt stap voor stap minder, omdat fossiele brandstoffen zoals aardgas plaatsmaken voor duurzame alternatieven. Dit is nodig om klimaatverandering te beperken. Nederland gaat over op verwarming met elektrische warmtepompen, zonneboilers en duurzame warmtenetten. Ook groen gas is duurzaam, maar dat zal naar verwachting weinig worden toegepast. 

Heb jij een wat oudere cv-ketel of nog losse gaskachels? Je doet er slim aan om je te oriënteren op alternatieven zonder aardgas.

Toch een nieuwe hr-ketel

Kies je toch voor een hr-ketel en wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan voor handige informatie en tips op Nieuwe cv-ketel of combiketel kopen. En kijk of je de ketel kunt combineren met een hybride warmtepomp: daarmee verlaag je je CO2-uitstoot flink. 

Instellingen en onderhoud van een cv-ketel

Goede instellingen en onderhoud zorgen voor meer comfort, voorkomen onnodige energiekosten en vergroten de veiligheid in huis. Lees meer over het onderhouden en instellen van je cv-ketel.

Een losse gaskachel

Je ziet ze niet vaak meer, maar ze zijn er nog wel: huizen met losse gaskachels. Ze zijn niet energiezuinig, zeker niet als je in meerdere kamers stookt.

Houtkachel of open haard

Hout stoken in een houtkachel of open haard is niet duurzaam: een groot deel van de warmte vliegt de schoorsteen uit. Ook zorgen ze voor veel schadelijke stoffen en fijnstof in en om je huis. Een pelletkachel of biomassaketel op houtkorrels is weliswaar duurzamer, maar ook hierover is nog veel discussie.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.