Gaskachel

Vrouw met bril zit bij raam met koffie. Verwarmen met gaskachels en gashaarden.
Gaskachels en gashaarden zijn geschikt om kleine woningen te verwarmen. Je kunt losse gaskachels kopen of kiezen voor een cv-haard (‘moederhaard’) in de woonkamer met radiatoren in andere kamers.

Verwarmen met gaskachels is minder efficiënt dan centrale verwarming met een hr-ketel, zeker als je in meerdere kamers stookt. Je gebruikt meer gas en zorgt voor meer CO2-uitstoot. Kies je toch voor een gaskachel of gashaard, bijvoorbeeld voor de sfeer? Neem als het kan een gesloten kachel met luchtaanvoer van buiten. Gesloten kachels zijn veiliger en hebben een hoger rendement dan open kachels die lucht uit de kamer gebruiken.

Er zijn verschillende soorten gaskachels en gashaarden: gevelkachels, vrijstaande gaskachels, ingebouwde gashaarden die op een open haard lijken en cv-haarden met radiatoren.

Tips gaskachel kopen

  1. 01

    Heb je meerdere losse kachels om je huis te verwarmen? Overweeg dan om over te stappen op centrale verwarming met een hr-combiketel. Je gebruikt minder gas en hebt meer comfort.

  2. 02

    Ga je voor écht duurzaam? Kies dan voor een warmtepomp.

  3. 03

    Toch gaskachels kopen? Kies kachels met een thermostaatknop, die zijn goed te regelen.

  4. 04

    Kies als het kan voor een gesloten gaskachel. Die hebben een pijp naar buiten waardoor verse lucht van buiten aangevoerd wordt. Ze hebben een hoger rendement dan een open kachel en zijn veiliger.

  5. 05

    In een goed geïsoleerd huis kun je alleen gesloten gaskachels gebruiken. De meeste gevelkachels zijn gesloten.

  6. 06

    Energiezuinig stoken met gaskachels doe je zo: stook in minder kamers (alleen waar je bent) en verlaag de temperatuur van de kachel.

Aandachtspunten bij gaskachels

  • Met gaskachels heb je een grotere kans op vochtproblemen, door condensvorming in niet-verwarmde ruimtes.
  • Voor warm kraanwater heb je een aparte boiler of geiser nodig. Als je de kosten voor aanschaf, onderhoud en gasverbruik bij elkaar optelt, is een hr-combiketel meestal goedkoper.
  • Bij een open gaskachel is luchttoevoer naar de kachel nodig; dat kan aanvoelen als tocht.
  • Gasgevelkachels kosten tussen de 300 tot 1.000 euro per stuk. Voor gaskachels, gashaarden en cv-haarden ben je tussen de 600 tot 3.000 euro kwijt.

Open gaskachel: voldoende verse lucht nodig

Open gaskachels hebben geen aparte aanvoer voor lucht. Ze gebruiken lucht uit de kamer waar ze staan, ook als er glas of een deurtje voor de vlammen zit. Als de kachels branden, moet er dus voldoende verse lucht in de kamer komen, bijvoorbeeld via een open klapraam of ventilatierooster.

Is de aanvoer (via een open raam of rooster) minder dan de kachel nodig heeft, dan ontstaat onderdruk. Verbrandingsgassen gaan dan niet via de schoorsteen naar buiten, maar komen de kamer in. Dat is slecht voor de je gezondheid en kan zelfs gevaarlijk zijn (koolmonoxide).

Gesloten gaskachels: veiliger en hoger rendement

Gesloten gaskachels - zoals gasgevelkachels - hebben een extra pijp naar buiten om de lucht voor het vuur aan te voeren. Gesloten gaskachels zijn veiliger en hebben een hoger rendement.

Wil je een gesloten gaskachel aansluiten op een schoorsteen? Laat dan goed onderzoeken of de schoorsteen hiervoor geschikt is. De doorgang moet schoon zijn en breed genoeg voor een pijp waardoor verse lucht kan worden aangevoerd én verbrandingsgassen kunnen worden afgevoerd. Is de schoorsteen te smal? Dan heb je voor de aanvoer van verse lucht een aparte toevoerpijp nodig, bijvoorbeeld via de kruipruimte, plus een rooster in de buitengevel.

Pas op voor koolmonoxide

Let bij gebruik van een open gaskachel goed op de uitstoot van koolmonoxide (CO). Een open kachel haalt de zuurstof voor de verbranding uit de kamer waarin hij staat. Zorg daarom voor extra goede ventilatie (zet de roosters in de ramen open, of open een klepraampje). Krijgt de vlam te weinig zuurstof, dan ontstaat het gas koolmonoxide, dat gemakkelijk in de kamer kan komen. Koolmonoxide is zeer giftig, je kunt er van stikken. Signalen zijn vermoeidheid, hoofdpijn en ademhalingsproblemen.

Koolmonoxidemelder

Bij gebruik van een gaskachel is daarom het verstandig om een koolmonoxidemelder te gebruiken. Deze geeft een alarmsignaal voordat de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht gevaarlijk wordt.

Onderhoud gaskachels

Laat gaskachels en afvoerpijpen elk jaar door een professioneel bedrijf nakijken en schoonmaken. Het is handig om hier een onderhoudscontract voor af te sluiten. Schoorstenen waar een kachel op is aangesloten, moet je eens per jaar laten vegen.

Koop je een tweedehands kachel? Installeer hem niet zelf, maar vraag een specialist om hem na te kijken en te installeren.

Meer informatie

  • Zoek een installateur die lid is van Techniek Nederland.
  • Of kijk voor installateurs en voorbeelden van gaskachels op Sfeerverwarming.nl, van de brancheorganisatie Sfeerverbrandingsgilde.
  • Vakbekwame schoorsteenvegers zijn aangesloten bij de brancheorganisatie ASPB (algemene schoorsteenvegers patroonsbond), zie www.schoorsteenveger.nl.