Verwarmen op gas of hout

De meeste huizen hebben nog een cv-ketel. Maar wat doe je als die stuk gaat? En hoe kun je op je gasverbruik besparen? Is hout een duurzaam alternatief voor gas?

Cv-ketel vervangen of niet?

Advies op maat Wat doe je als je cv-ketel stuk gaat: repareren, vervangen of iets anders? Vul de vragen in en krijg persoonlijk advies voor een slimme keuze.

Gas of hout in het kort

Op dit moment is zo'n 95 procent van de huizen aangesloten op het aardgasnet. Dat wordt stap voor stap minder, omdat Nederland overgaat over op verwarming met elektrische warmtepompen, zonneboilers en duurzame warmtenetten. Heb jij een wat oudere cv-ketel of nog losse gaskachels? Dan doe je er slim aan om alvast na te denken over alternatieven zonder aardgas.

Is je cv-ketel nu aan vervanging toe? Een nieuwe hr-ketel kan soms nog nodig zijn. Milieu Centraal geeft handige informatie en tips voor het kopen van een nieuwe cv-ketel of combiketel. Kijk of je de ketel kunt combineren met een hybride warmtepomp: daarmee verlaag je je CO2-uitstoot flink. Verder is het slim om je cv-ketel goed te onderhouden. Je kunt de monteur vragen om hem zuinig in te stellen, bijvoorbeeld met een lagere keteltemperatuur. Lees meer op cv-ketel onderhoud en instellingen.

Je ziet ze niet vaak meer, maar ze zijn er nog wel: huizen met losse gaskachels. Ze zijn niet energiezuinig, zeker niet als je in meerdere kamers stookt. Ook hout stoken in een houtkachel of open haard is niet duurzaam: een groot deel van de warmte vliegt de schoorsteen uit. En ze zorgen voor veel schadelijke stoffen en fijnstof in en om je huis.