Drinkwater besparen

vrouw met douchetimer bij douche in badkamer
Nederlanders gebruiken dagelijks heel wat drinkwater. De vraag naar drinkwater neemt toe, terwijl er minder waterbronnen beschikbaar zijn voor schoon drinkwater. Het is daarom belangrijk om zuinig om te gaan met water. Ontdek hier handige tips om drinkwater te besparen. 

Het Nederlandse drinkwater staat onder druk. Daar zijn verschillende redenen voor. De bevolking in Nederland groeit en er is veel water nodig om de economie draaiende te houden. Bovendien komen door klimaatverandering hete en droge periodes in de zomer steeds vaker voor. Tegelijkertijd neemt de beschikbaarheid van schone drinkwaterbronnen af. De winning, zuivering en distributie van drinkwater kunnen bijdragen aan uitputting van grondwatervoorraden, verdroging en verzilting.

Tips om drinkwater te besparen

 1. 01

  Zorg dat je nooit meer water gebruikt dan nodig. Dat kan al met kleine aanpassingen van je dagelijkse gewoonten: zet bijvoorbeeld de kraan uit tijdens het tandenpoetsen. 

 2. 02

  Controleer je leidingen en kranen regelmatig op lekkages. Repareer lekkende leidingen zo snel mogelijk. Een druppelende kraan die tien druppels per minuut lekt lijkt weinig, maar verspilt al snel 5 liter per huishouden per dag. 

 3. 03

  Douche maximaal 5 minuten: een douchetimer kan je daarbij helpen.

 4. 04

  Douche minder vaak. Was je je twee keer per week bij de wastafel? Dan bespaar je al flink wat water. 

 5. 05

  Kies voor een waterbesparende douchekop en níet voor een regendouche.  

 6. 06

  Verklein de stortbak van je toilet als je nog een grotere stortbak hebt. Ga je het toilet verbouwen? Kies dan direct voor een waterbesparende toiletpot. 

 7. 07

  Was je kleding alleen als het echt nodig is en zorg dat de wastrommel vol is. Gebruik bij was die niet heel vies is het eco-programma. Dit bespaart water én energie. 

 8. 08

  Gebruik je de vaatwasser? Zet je vaatwasser dan vol en kies voor het eco-programma. Ja kan ook een waterbesparende kraan nemen. 

 9. 09

  Gebruik regenwater voor de planten in je tuin. Vang regenwater bijvoorbeeld op met een regenton. Sproei je tuin het liefst één keer per week goed in plaats van een paar keer per week minder goed. Geef planten in de ochtend water en niet op het warmste moment van de dag.  

 10. 10

  Ga je verbouwen of koop je een nieuwbouwhuis? Ook dan kan je met de aanleg van waterleidingen rekening houden met waterbesparing.

Drinkwatergebruik in Nederland

In 2021 gebruikte een Nederlands huishouden gemiddeld 129 liter drinkwater per persoon per dag. Hiervan gebruiken we ruim 40 procent voor het in bad gaan en douchen met warm water. De overige 60 procent gebruiken we voor het toilet (24 procent), de was (13 procent) en andere activiteiten zoals de afwas, koken en water drinken. Het kabinet wil het drinkwatergebruik in 2035 terug hebben gebracht naar 100 liter per persoon per dag.

Wist je dat... Met een watermeter kan je beter inzicht krijgen in je eigen waterverbruik. Dit apparaatje installeer je op je analoge watermeter. Vervolgens kan je via een app je waterverbruik bijhouden.

Waterbronnen in Nederland 

In Nederland wordt drinkwater gemaakt van grondwater (60%) en oppervlaktewater (40%). In het oosten van het land wordt vooral grondwater gebruikt: dit is regen- en rivierwater dat door de bodem naar grotere diepte is gezakt. In het westen wordt vooral oppervlaktewater gebruikt (zoals rivieren en meren). Deze drinkwaterbronnen staan allebei steeds meer onder druk. Wees daarom zuinig met drinkwater, waar je ook woont in Nederland.

vrouw spoelt mond na tandenpoetsen met glas water in badkamer

Manieren om drinkwater te besparen

Er zijn verschillende manieren om water te besparen. Zorg er in ieder geval voor dat je nooit meer water gebruikt dan nodig. Dat kan al makkelijk met kleine handelingen: zet bijvoorbeeld de kraan uit tijdens het tandenpoetsen. Zo bespaar je al snel 22 liter per persoon per dag. Er zijn ook grotere maatregelen die je kan nemen. Bekijk de tips hieronder waarmee je op verschillende manieren water bespaart.