Praktisch over duurzaam

Asbest verwijderen

In sommige gevallen is het goed om asbest in en om je huis te verwijderen, maar niet altijd. Asbest dat goed vastzit of op plekken zit waar je toch nooit komt, kun je beter laten zitten. Heb je een asbestdak? Dan moet je het waarschijnlijk wel voor 2024 (laten) verwijderen. Milieu Centraal vertelt wat de regels zijn en laat zien hoe je asbest veilig verwijdert.

Golfplaat met asbest. Een asbestdak moet je voor 2024 verwijderen.

Asbest zit niet in gewone dakpannen. Maar het werd tot 1994 wel verwerkt in golfplaten (zie foto), platte dakleien en bitumen. Let dus op als je een huis, schuur, dakkapel of aanbouw met golfplaten, dakleien of bitumen hebt: als de dakbedekking voor 1994 is aangebracht, kan daar wel asbest in zitten.

Asbest kan ook op andere plekken in of om het huis zitten, bijvoorbeeld in een vensterbank of afvoerbuis. Is er een risico dat er vezels vrijkomen en dat je die inademt, dan moet je het asbest (laten) verwijderen. Zit het asbest goed vast (bijvoorbeeld in cement) of op afgeschermde plekken waar je nooit komt, dan kun je het beter laten zitten. Lees meer over asbest en de plekken waar het vaak zit.

Tips asbest verwijderen

 • 1

  Wil je asbest uit je huis of schuur verwijderen? Dan heb je toestemming nodig van de gemeente. Op Omgevingsloket online kun je een melding doen.

 • 2

  De regering werkt aan een verbod op asbestdaken. Als dit verbod doorgaat moet je een asbestdak, bijvoorbeeld op je schuurtje, voor 2024 (laten) verwijderen. Kijk of je dat samen met buren kunt doen om de kosten te drukken.

 • 3

  Mag je het asbest zelf verwijderen van de gemeente? Dan is het belangrijk dat je dat zorgvuldig doet. Bereid je goed voor, draag beschermende kleding en pak het materiaal goed in. Bekijk voor meer tips onze video.

 • 4

  Bij sommige gemeenten kun je gratis beschermende kleding en plastic om het asbest in te verpakken krijgen. Informeer bij je gemeente.

 • 5

  Zie je tegen het zelf verwijderen op? Schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in. Verkeerd verwijderen is gevaarlijker dan laten zitten.

 • 6

  Tot en met 2019 kun je subsidie krijgen als je een dak laat verwijderen. Deze subsidie is onafhankelijk van de grootte van het dak. 

 • 7

  Moet je dak vervangen worden? Overweeg dan meteen isolatie en/of zonnepanelen.

Asbest verwijderen: zelf doen of laten doen?

Wil je asbest in je huis of schuur verwijderen, bijvoorbeeld een muur, plafond of het dak van je schuurtje? Dan heb je toestemming nodig van de gemeente. Hiervoor kun je een melding doen via het Omgevingsloket online. De gemeente laat weten of je het asbest zelf mag verwijderen (en onder welke voorwaarden) of dat je dit moet laten doen door een gecertificeerd bedrijf.

Wanneer mag je zelf asbest verwijderen?

Bepaalde asbesthoudende materialen met een oppervlakte tot 35 vierkante meter (m2) mag je zelf verwijderen. Bijvoorbeeld: asbestplaten die zijn vastgeschroefd (zoals een vensterbank of de golfplaten op je schuurtje) en vloerzeil dat niet is vastgelijmd. Is het meer dan 35 m2, dan moet je een deskundig bedrijf inschakelen. Dakleien (platte dakpannen) met asbest mag je nooit zelf verwijderen.

Moet ik mijn asbestdak laten verwijderen?

Welke regels gelden en wat gaat het verwijderen van asbest op je dak kosten? Vul de vragen in en krijg advies op maat voor jouw woning. 

Advies op maat asbestdak

Vóór 2024 asbestdak verwijderen

Een dak kan beschadigd raken door weer, wind en mosaangroei. Bij asbestdaken kunnen er dan gemakkelijk schadelijke vezels vrijkomen. Daarom werkt de regering aan een verbod op asbestdaken. Als het verbod doorgaat moeten voor 2024 alle asbestdaken verwijderd zijn. Het verbod geldt alléén voor dakbedekking en dus niet voor boeidelen (platen tegen of onder de dakrand), dakgoten en gevelpanelen. Ook asbesthoudend materiaal aan de binnenkant van het dak valt niet onder het verbod: denk aan het dakbeschot en isolatiemateriaal. Vaak is het wel handig om dit meteen mee te nemen bij het vervangen van het dak. Zorg dan meteen voor goede isolatie en overweeg om zonnepanelen te plaatsen. 

Wel of geen asbest op je dak?

Op de meeste woonhuizen in Nederland ligt geen asbest. Het zit niet in gewone dakpannen. Golfplaten bevatten géén asbest als op de één-na-laatste golf van de plaat deze letters staan: NT, AF, AFM, NA, AP of AV.

Waar vind je asbest wel?

 • In golfplaten op een aanbouw of schuur. Tot in de jaren 80 werd asbest in golfplaten verwerkt. Asbestplaten liggen ook op veel boerenschuren. Staat op de golfplaat één van deze letters, dan zit er zeker asbest in: AT, NF, CAF
 • In leien daken die voor 1994 zijn gelegd of vernieuwd. Maar dakleien kunnen ook van (lei)steen zijn, daarin zit geen asbest. Heb je dakleien? Laat een professional checken of er asbest in zit.
 • In bitumen op platte daken. Is het bitumen in of na 1994 aangebracht, dan zit er geen asbest in. Is het bitumen ouder, laat dan een professional checken of er asbest in zit. Let op: een nieuwe laag bitumen kan zijn 'vastgelijmd' op een oude asbesthoudende laag. In dat geval moet je het hele bitumendak laten vervangen. 

In beeld: asbestdak zelf verwijderen

In de video zie je hoe je asbestplaten zelf van je dak kunt halen. Ook hoor je meer over de voorwaarden.

Zelf verwijderen: check de voorwaarden

Golfplaten op je schuurtje of aanbouw mag je onder voorwaarden zelf verwijderen. Dakleien moet je altijd door een professioneel bedrijf laten verwijderen! Voor je de golfplaten gaat verwijderen, moet je een melding doen bij de gemeente via Omgevingsloket online. Pas als je toestemming hebt om het dak te verwijderen, kun je aan de slag. Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor zelf verwijderen?

 1. Het dak is niet groter dan 35 vierkante meter.
 2. De golfplaten liggen op een woning of privégebouw (het gebouw heeft dus geen bedrijfsfunctie).
 3. De platen mogen niet kapot of verweerd zijn. Dan kunnen er bij het verwijderen namelijk makkelijk asbestvezels vrij komen. Mos op het dak kan duiden op een verweerd dak. Een asbestinventarisatie kan duidelijkheid bieden of de vezels nog goed vast zitten ('hechtgebonden zijn').
 4. Je verwijdert de golfplaten zelf en je schakelt geen betaalde hulp in. Buren of vrienden mogen wel onbetaald meehelpen. Als je een betaalde klusser of bedrijf inschakelt, moet die aan de wettelijke regels voor het verwijderen van asbest voldoen (onder andere gecertificeerd zijn om asbest te verwijderen).  

Wanneer moet je het dak deskundig laten verwijderen?

Gaat het om meer dan 35 m2 asbest of is het gevaarlijk om te verwijderen (je hebt dakleien of verweerde/kapotte golfplaten)? Dan heb je een rapport nodig van een deskundig bedrijf dat asbest verwijdert. Dat heet een asbestinventarisatie. Bovendien mag je het asbest dan niet zelf verwijderen, maar moet je een gecertificeerd bedrijf inschakelen.

Wat kost het om een asbestdak te verwijderen?

De kosten voor het verwijderen van een asbestdak lopen flink uiteen. Ze hangen onder andere af van de grootte van het dak, of je het zelf mag verwijderen of niet, of je een bouwlift of steiger moet huren en van de nieuwe dakbedekking. Als je zelf de golfplaten van een klein schuurtje verwijdert, ben je voor een paar honderd euro klaar, inclusief nieuw dak. Moet je de dakleien van je huis laten vervangen, dan moet je rekening houden met een paar duizend euro voor de inventarisatie, huur van een bouwlift, nieuwe dakbedekking en arbeidsloon. Daar staat een subsidie van 4,50 euro per m2 tegenover. 

Milieu Centraal zet 2 situaties voor je op een rij: zelf vervangen van een klein schuurdak (6 m2) en laten vervangen van een groot dak met dakleien (50 m2). De kosten zijn een zo goed mogelijke inschatting, maar kunnen afwijken, afhankelijk van aanbieders en omstandigheden. Als je meteen je dak laat isoleren of zonnepanelen laat plaatsen, komen er nog kosten bij.

beweeg de tabel van links naar rechts

Golfplaten schuurdak (6 m2), zelf verwijderen Dakleien woningdak (50 m2), laten verwijderen
Melding bij gemeente € 0 € 0
Inventarisatie € 0 € 400
Verwijderen € 100 voor materiaal (dik plastic, beschermende kleding)* € 900***
Huur bouwlift € 0 € 1.300*** (inclusief transport en opbouwen)
Afvoeren asbest naar milieustraat Meestal gratis** Verrekend in verwijderen (check de offerte)
Subsidie € 0 € 225 (krijg je terug)
Nieuw dak € 180 (golfplaten) € 6.300*** (natuurstenen leien)
Totaal € 280 € 8.675

* In sommige gemeenten kun je gratis materialen ophalen bij de milieustraat. Vraag ernaar bij je gemeente.
** Het zelf afvoeren van asbest is meestal gratis, maar in sommige gemeenten moet je betalen; dit kan oplopen tot 175 euro.
*** Bedragen zijn inclusief arbeidsloon en btw. 

Subsidie voor verwijderen asbestdak

Van 2016 tot en met 2019 kun je subsidie krijgen als je een asbestdak laat verwijderen (je krijgt dus geen subsidie voor het zelf verwijderen van een klein dak). De subsidie is 4,50 euro per m2. Kijk voor alle voorwaarden, meer informatie en het aanvragen van de subsidie op Rvo.nl.

Samen doen bespaart kosten

Samenwerken met buren helpt om de kosten te beperken: je kunt dan meer vierkante meters dak in één keer laten vervangen en de kosten voor een bouwsteiger of bouwlift delen. Dit kan wel 15 tot 20 procent in de kosten schelen. De initiatiefnemers van asbestwoning.nl ondersteunen woningeigenaren graag om gezamenlijke asbestsanering zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Asbestdak en verzekering

Als je asbestdak beschadigd raakt – bijvoorbeeld door brand of hagel - kunnen er asbestdeeltjes in de omgeving terechtkomen. Hierdoor ontstaat een gevaarlijke situatie voor de omgeving. De kosten om dit op te ruimen, kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Check eens of jouw opstalverzekering de opruimkosten vergoedt, en tot welk bedrag (misschien is er een maximum). Houd er ook rekening mee dat dit vanaf 2024 kan veranderen als het asbestdakenverbod doorgaat: de kans bestaat dat verzekeraars de opruimkosten dan niet meer vergoeden omdat je volgens de wet het dak had moeten vervangen. Je draait dan zelf op voor de kosten om het asbest op te ruimen.

Meer informatie

 • Wil je asbest in of rond jouw woning verwijderen? Doe voor je aan de slag gaat een melding op Omgevingsloket online.
 • Vraag aan je gemeente naar de voorwaarden om het zelf te verwijderen. Vraag ook waar je het afval kunt inleveren.
 • Zoek je een bedrijf om asbest te laten verwijderen? Contactgegevens van gecertificeerde bedrijven vind je via: Ascert, VAVB, Veras en VVTB.
 • Meer informatie over het verbod op asbestdaken en de subsidieregeling vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Je kunt de subsidie daar ook direct aanvragen.
 • Vragen over asbest kun je stellen aan de helpdesk van Rijksoverheid.
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.