Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Houtwormen

Houtwormen zijn de larven van bepaalde kevers die hout eten. Je voorkomt aantasting door houtwormen als je het hout beschermt met verf, was of beits.

bigstock-Holzwurm-49963940-400x300.jpg

Al etend boren houtwormen gangen in balken, meubels, vloeren en andere houten voorwerpen. Professionele bestrijders zien aan de grootte van de gaatjes en het boormeel om welke soort houtworm het gaat.

Tips

 • 1

  Behandel hout met een beschermende verf- of waslaag: kevers leggen hun eitjes bij voorkeur op onbehandeld hout.

 • 2

  Verwijder aangetast hout en zet het zo snel mogelijk bij het grofvuil. Zo voorkom je dat de houtworm zich verspreidt.

 • 3

  Als je hout koopt, controleer het dan op aantasting door houtwormen. Let vooral op hout dat langere tijd in een vochtige ruimte heeft gelegen.

 • 4

  Zijn vloeren, balken of grote houten voorwerpen aangetast, schakel dan een professionele bestrijder in. Als je in een huurhuis woont, zijn de kosten hiervan voor de eigenaar.

Bescherm hout goed

Goed onderhouden hout is weinig vatbaar voor houtwormen en schimmels. Verf, lak, vernis of beits je hout daarom regelmatig en zet vloeren in de boenwas. Veel houtaantastende insecten zijn dol op vochtig, schimmelig hout. Je kunt voorkomen dat er vocht in het hout trekt door te zorgen voor goede ventilatie in huis en door lekkages op tijd te verhelpen. Kwetsbare plekken zijn onverwarmde ruimtes waarin het hout direct op koude, vochtige steen rust. Wat helpt, is een laagje kurk tussen de steen en het hout.

Preventief behandelen: alleen als het echt moet

Komo-keur.png (1)

Balken kunt je preventief laten behandelen met chemische bestrijdingsmiddelen, maar deze middelen zijn belastend voor het milieu. Kies daarom alleen voor deze optie als de balkenconstructie gevaar loopt en er geen alternatief is. Geïmpregneerd hout heeft dezelfde bezwaren: de bestrijdingsmiddelen waarmee dit hout is behandeld, zijn giftig. Als je geïmpregneerd hout koopt, let dan op het KOMO-keurmerk. Dit is zo behandeld, dat de bestrijdingsmiddelen niet snel in het milieu terecht zullen komen.

Zit er nog wel houtworm in?

Soms zijn de gaatjes oud en is de houtworm allang vertrokken. Check dan ook of de worm in het hout actief is, voordat je aan bestrijding denkt. Nieuwe houtwormgaatjes zijn herkenbaar aan de schone, lichtgekleurde binnenkant. Twijfel je, vul de gaatjes dan met bijenwas. Zo herken je vers geboorde gaatjes beter. Boormeel betekent niet per se dat er nog houtwormen zijn; dit kan ook uit de boorgangen tevoorschijn komen door trillingen.

bigstock-Longhorn-beetle-boktor74683759-400x300.jpg

Boktor

bigstock-Woodworm-7530274-400x300.jpg

Houtwormlarve

In de diepvries of de oven

Bij losse houten voorwerpen is chemische bestrijding onnodig. Je kunt kleine dingen zelf twee weken in de diepvries (-18 °C) of minstens een half uur in de oven (55 °C) leggen. Heeft de houtworm zich in meubels of andere grote voorwerpen genesteld, dan kunnen gespecialiseerde bedrijven dit voor jou doen. In containers krijgen de aangetaste objecten een behandeling met vrieskou, warmte, stikstof of CO2.

Bestrijding met warmte

Grootschalige warmtebehandeling is ook een effectieve methode als het constructiehout in een gebouw flink is aangetast. Dit moet wel door een professioneel bedrijf gebeuren. Voordeel is dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas komen en dat de constructie niet vervangen hoeft te worden. Nadelen zijn dat deze behandeling veel energie, tijd en geld kost en dat je de aangetaste kamers enkele dagen niet kunt bewonen.

Chemische bestrijding

Binnenshuis mag je op meubels en kleine voorwerpen zelf permethrine tegen houtworm spuiten of aanstrijken. Chemische middelen tegen houtworm zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. Daarom mogen op grotere voorwerpen alleen professionele bestrijders ze toepassen, ook alleen binnenshuis of in een afgesloten container. Nadat zij een ruimte in je huis hebben behandeld, mag je daar 48 uur lang niet naar binnen. Professionele bestrijders vind je via de NVPB, PLA..N. of – voorzien van het KAD-keurmerk – via de KAD.

Terug naar boven