Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Vlooien

Vlooien zijn lastig te bestrijden. Daarom is het belangrijk om een vlooienplaag te voorkomen. Gelukkig is dat niet zo moeilijk.

bigstock-Mastiff-In-Garden-47860331-400x300.jpg

Honden en katten die zich veelvuldig krabben, hebben meestal last van vlooien. De hardnekkige plaagbeestjes kunnen behalve jeuk ook infecties overbrengen, zoals de kattenkrabziekte of lintwormen. Op mensen kunnen vlooien niet overleven, maar dat proberen ze wel: vandaar dat jij soms ook gebeten wordt.

Tips

 • 1

  Een vlooienplaag is moeilijk onder controle te krijgen. Voorkómen is daarom erg belangrijk.

 • 2

  Regelmatig en zorgvuldig stofzuigen helpt een plaag te voorkomen. Zuig vooral goed op plaatsen waar je huisdier vaak ligt.

 • 3

  Klop kleden en honden- of kattenmanden regelmatig uit en was de bekleding op 60 °C of hang deze in de hete zon.

 • 4

  Als de vlooien een plaag zijn geworden, behandel dan tegelijkertijd je huisdier(en) en de besmette plaatsen in huis.

Waar komen vlooien vandaan?

Vlooien komen voor op vogels en in het wild levende zoogdieren. Huisdieren hebben er ook last van: katten en honden, maar ook konijnen en kippen. Hoe weet je of jouw huisdier vlooien heeft? Door het dier een week lang elke dag te kammen met een speciale vlooienkam. Vind je volwassen vlooien of vlooienpoepjes dan is het dier waarschijnlijk besmet. De poepjes zijn zwartbruine puntjes die op een witte tissue roodbruin verkleuren.

Vlooienlarven in de mand

vlo_shutterstock_35654377[1].JPG

Zo'n vlooienbesmetting doen ze meestal buiten op, waar ze vlooieneitjes meenemen in hun vacht. Die eitjes zijn met het blote oog niet zichtbaar. Ze liggen, net als larven en poppen, vooral in de manden of op de kleden van huisdieren. Donkere, rustige plaatsen zijn favoriet bij vlooienlarven. Vaak is dat een tapijt, maar ook op een houten of stenen vloeren kan een vlooienplaag ontstaan.

Stofzuigen, uitkloppen en kammen

Je kunt misschien niet voorkomen dat jouw huisdieren vlooien meenemen, maar wel dat ze uitgroeien tot een plaag:

 • Geef je huisdier (in overleg met de dierenarts) preventief antivlooiendruppels, zodat eventuele vlooien zich niet meer voort kunnen planten.
 • Door elke dag te stofzuigen en de vloer te dweilen, ruim je eitjes en larven tijdig op. Zijn er al vlooien in huis, vervang de stofzuigerzak dan regelmatig. Verpak de gebruikte zak in een afgesloten plastic zak voordat je die weggooit.
 • Je verstoort de ontwikkeling van eitjes en larven ook als je kleden en manden regelmatig uitklopt en in de zon hangt. Een wasbeurt op 60 °C doodt de vlooienlarven.
 • Kam je huisdieren regelmatig met een ijzeren vlooienkam. Kom je vlooien tegen, leg ze dan in een bakje water met wat afwasmiddel. Dit mengsel is dodelijk voor de plaagbeestjes.

Natuurlijke bestrijding

In (dieren)winkels zijn middelen te koop op basis van etherische oliën en vetzuren. Die werken niet.

Heb je geen huisdieren in huis hebt, maar wel vlooien? Plaats dan 's nachts een kaarsje in een bak water met afwasmiddel en wat slaolie. Vlooien springen naar het licht en verdrinken in het water. Zorg er wel voor dat de bak water zo groot is dat het kaarsje dooft, als het omvalt. Ook een plat wit bord met een sopje en olie kan dit effect hebben: de vlooien komen af op de witte kleur.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Chemische antivlooienmiddelen moeten vaak langdurig ingezet worden, omdat vlooienplagen erg hardnekkig zijn. Des te belangrijker om zo'n plaag te voorkomen.

kca-logo-2010.jpg

Vlooiensprays bevatten pyrethrinen, pyrethroïden of pyriproxyfen. De eerste twee zijn ook giftig voor andere insecten zoals bijen. Alle drie stoffen zijn giftig voor sommige waterorganismen. Ze mogen dan ook alleen binnenshuis gebruikt worden. Heb je een aquarium, dek dit dan goed af.

Spuit de middelen op plaatsen waar vlooienlarven zich vaak schuilhouden: in de rug van een tapijt, in kieren in de vloer en achter plinten. Volg de gebruiksaanwijzing nauwkeurig en lever restanten in bij het Klein Chemisch Afval.

Chemische middelen voor dieren

Antivlooienhalsbanden en -shampoo, die in winkels te koop zijn bevatten verboden middelen en werken slecht. Ga naar de dierenarts als je je huisdier tegen vlooien wilt behandelen. Chemische antivlooienmiddelen die alleen op de dieren zelf gebruikt mogen worden, zijn diergeneesmiddelen. Ze ontregelen de voortplanting van vlooien. Meestal zitten deze middelen in pipetjes waarmee u de stof aanbrengt in de nek van je huisdier. Spoel restjes niet weg, maar lever ze – net als ongebruikte pipetjes – in bij het klein chemisch afval. Lege pipetjes kun je bij het restafval gooien.

Terug naar boven