Cacao

Chocola. Chocola wordt gemaakt van de tropische vrucht cacao.

Kies de juiste chocolade

Keurmerkenwijzer Zonder wroeging genieten van een reep chocola? Check op welke keurmerken je moet letten! Check het hier
In Nederland eten we jaarlijks ongeveer 3 kilo chocola per persoon. De tropische vrucht cacao is een onmisbaar ingrediënt voor chocola en komt vooral uit Ivoorkust en Ghana. Op de meeste producten met cacao in de supermarkt staat een duurzaamheidslogo. Kies voor een topkeurmerk om een duurzame keuze maken.

De productie van cacao brengt milieuproblemen met zich mee. Er gaat tropisch woud verloren en bij de productie ontstaat een enorme berg organisch afval. Bovendien gaat de teelt vaak gepaard met grote sociaal-economische problemen, zoals uitbuiting, slechte werkomstandigheden en kinderarbeid. Maar het kan ook anders. Er is inmiddels een aantal keurmerken die garanderen dat de cacao met aandacht voor mens en/of milieu is geproduceerd.

Tips voor milieuvriendelijke chocola

  1. 01

    Kies voor chocola of cacao met een topkeurmerk. Het ligt gewoon bij de supermarkt, biologische winkel of speciaalzaak.

  2. 02

    Chocola is lang houdbaar en kun je ver na de THT-datum nog veilig eten.

  3. 03

    Je kunt chocola het beste bij kamertemperatuur en op een droge en donkere plaats bewaren. Is de chocola toch een keer zacht geworden en zitten er witte plekjes op? Niet erg, je kunt het nog prima eten.

Keurmerken op cacao

Cacao met een keurmerk is geproduceerd met aandacht voor mens en milieu. Bij chocola kun je letten op de volgende topkeurmerken: Fairtrade en Rainforest Alliance. Het ene keurmerk legt meer de nadruk op mens en werk, het andere op milieu. Je vindt van elk keurmerk een beschrijving in de Keurmerkenwijzer.

Milieugevolgen cacao

Verreweg de grootste milieubelasting van cacao zit in de productie. De juiste omstandigheden om cacao te telen vind je in het tropische regenwoud. In deze gebieden is de diversiteit aan planten en dieren heel hoog. De teelt van cacao tast het tropische regenwoud aan, waardoor de biodiversiteit daalt.

Let op Cacao telen in een zogeheten gemengd systeem - schaduwgevend gewas temidden van het bestaande bos - beschermt de natuur en biodiversiteit juist.

Beter aanpakken: cacaoteelt die natuurbehoud helpt

Het kan ook anders. De cacaoteelt kan namelijk een rol spelen in het behoud van natuur en biodiversiteit. Kleine bedrijven telen cacao vaak in een zogeheten gemengd systeem, als schaduwgevend gewas temidden van het bestaande bos. Er zijn cacaobedrijven die zo natuurgebieden beschermen.

Afval van cacaobonen

De productie van cacao gaat om cacaobonen, maar er blijft ook afval over zoals vruchtvlees, doppen en pulp. Dat kan leiden tot vervuiling. Cacaodoppen worden in Nederland nuttig gebruikt als biobrandstof voor energiecentrales en als bodembedekking in tuinen.

Wist je dat Cacaobonen voor veel afval en bijproducten (zoals vruchtvlees, doppen en pulp) zorgen?

Arbeidsomstandigheden

Cacao is in landen waar het geproduceerd wordt een belangrijke bron van werkgelegenheid en inkomsten. Maar er komt kinderarbeid en dwangarbeid voor bij de productie van cacao. Keurmerken zoals Fairtrade en Rainforest Alliance stellen eisen aan eerlijke handel en/of arbeidsomstandigheden.

Meer informatie

Lees over de problemen en mogelijkheden voor de cacaoteelt via Solidaridad.