Groene cadeautips voor Sint

Geef deze feestdagen duurzame cadeaus!
Met de Groene Geefgids verklaart Milieu Centraal het duurzame cadeauseizoen voor geopend. De geefgids biedt een overzicht van milieuvriendelijke cadeautips, van tweedehands tot het geven van een ervaring. Allemaal gericht op het besparen van grondstoffen en energie.

Tweedehands: milieubewuster en goedkoper 

‘Tweedehands producten zijn populair’, zegt expert duurzaam consumeren Mariska Joustra van Milieu Centraal. ‘Online vind je vaak de mooiste vintageschatten. Het helpt ook als de ontvanger van het cadeau van tevoren aangeeft tweedehands een prima alternatief te vinden. Dan is dat alvast uit de lucht.’ 

Veel speelgoed is nog lang niet uitgespeeld

Voor al het nieuwe speelgoed zijn energie en grondstoffen nodig geweest voor productie en vervoer, terwijl bestaand speelgoed nog steeds veel speelplezier kan geven. Door vaker en meer speelgoed te ruilen of door te geven, wordt niet alleen de milieu-impact lager, maar scheelt het ook aanzienlijk in aanschafkosten.

In de maanden november en december worden door heel Nederland meer dan 50 speelgoedruilmarkten rondom Sinterklaas georganiseerd. Nieuw dit jaar is de unieke pop-upstore in Amsterdam van Swap Sint (voorheen Recycle Sint), de initiatiefnemer van de ruilmarkten.

Cadeaus weggooien

Ook duurzaam: verlanglijstjes. Een passend cadeau is namelijk een groener cadeau. 20% van de Nederlanders gooit wel eens een cadeau weg. Bij jongeren tussen de achttien en vijfentwintig jaar is dat zelfs 42%. ‘Zonde, want we geven er gemiddeld 25 euro aan uit’, zegt Joustra. Bij 7 op de 10 kinderen gebeurt het weleens dat een cadeau ongebruikt de kast ingaat omdat ze te veel hebben gekregen of iets hebben gekregen dat ze niet leuk vinden of al hebben.   

Gooi eens een ervaring door de schoorsteen 

Ook veel uitjes zijn geschikt als duurzaam cadeau, zoals een concert, theaterbezoek of etentje. Bovendien waarderen de meeste mensen een ervaring meer dan een fysiek cadeau, blijkt uit onderzoek. Joustra: ‘Het is ontzettend waardevol samen herinneringen te maken.’

Koop verstandig online 

De coronacrisis heeft het online winkelen enorm aangejaagd. Bij iedere online aankoop zijn er een aantal aandachtspunten om de milieu-impact kleiner te maken.  Door aankopen bij één aanbieder te bestellen, wordt het aantal transportkilometers lager. Retourzendingen kunnen voorkomen worden door goed te kijken naar foto’s, reviews, specificaties en vergelijkingen. Laat pakketten tenslotte bij een afhaalpunt bezorgen en haal deze lopend of met de fiets op.

Alle tips zijn te vinden in de groene geefgids van Milieu Centraal, ook is er een online quiz beschikbaar om inzicht te geven hoe je duurzaam online kan winkelen.

Einde persbericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Woordvoerder Mariska Joustra, tel. 06 – 81166214 / 030 – 230 5070
e-mail: [email protected]