Stappenplan: regenton installeren

Een vrouw giet water uit haar regenton op een plantje. Met de regenton kun je jaarlijks honderden liters water besparen.

Water besparen in de tuin

Een regenton helpt om water te besparen in de tuin. Er is nog meer wat je kunt doen om minder water te gebruiken. Lees meer tips!
Regenwater dat op een dak valt, kun je opvangen en opslaan in een regenton. Handig om in droge periodes je tuin of de planten op je balkon water mee te geven. Milieu Centraal legt stap voor stap uit hoe je een regenton installeert.

Regenwater gebruiken voor je tuin biedt veel voordelen. Je gebruikt bijvoorbeeld minder leidingwater voor het sproeien van je tuin. Daarnaast zorg je ervoor dat regenwater niet het riool instroomt, waar het onnodig gezuiverd moet worden. Er zijn regentonnen in verschillende maten, die je in de tuin of op je balkon kunt installeren.

Kosten en subsidie

Voor ongeveer 80 euro heb je een eenvoudige, kunststof regenton met een inhoud van 100 tot 300 liter. Dat is inclusief een voetstuk om de regenton hoger te plaatsen. Een  en een kosten meestal tussen de 15 en 50 euro per stuk.

Met een regentonvulautomaat voorkom je dat je regenton overstroomt. Je monteert hem als onderdeel van je regenpijp. De vulautomaat leidt regenwater de ton in en klapt vanzelf om als de regenton vol is, daarna voert hij het regenwater af via de regenpijp. Er zijn ook vulautomaten beschikbaar met geïntegreerde bladvanger. Vulautomaten kun je ook handmatig ‘omzetten’, als je liever wilt dat alle regenwater (tijdelijk) direct via de regenpijp wordt afgevoerd, bijvoorbeeld wanneer je je regenton winterklaar maakt. 

Ook wel bekend als ‘bladvanger’. Een bladscheider is een halfopen onderdeel dat in de regenpijp wordt geplaatst. Dit werkt als een zeef. Bladeren worden door de bladscheider opgevangen, het regenwater gaat erlangs. De bladeren kunnen makkelijk uit de bladscheider worden gehaald en verstoppen zo niet de regenpijp of de rest van het infiltratiesysteem. 

Subsidie in jouw gemeente?

Sommige gemeentes bieden subsidies aan voor het plaatsen van een regenton. De voorwaarden en subsidiebedragen verschillen per gemeente. Op de Groene Subsidiewijzer vind je snel welke groene subsidies er zijn in je gemeente.

Subsidiecheck

Voor je begint: capaciteit van de regenton

Een regenton kan vaak niet ál het regenwater opvangen, zeker niet bij heftige buien. Je moet dus bedenken waar het overtollige water naar toe moet in zo’n situatie. Je kunt het overtollige water het riool in leiden, maar ook direct naar je tuin.

Dit is een stappenplan voor het installeren van een regenton met vulautomaat. Een vulautomaat installeer je in de regenpijp: deze leidt regenwater in de ton en voert het af via de regenpijp als de ton vol is. De rest van het regenwater stroomt dan gewoon het riool in.

Je kunt er ook voor kiezen om de regenpijp van het riool af te koppelen en het overtollige water zo in je tuin op te vangen. Je tuin moet dan extra water wel aankunnen: er moet genoeg groen of bijvoorbeeld een zijn. Eventueel kun je een infiltratiekrat installeren in je tuin, die zorgen voor extra wateropvang.

Je kunt een regenton ook zonder vulautomaat installeren. Je kunt het overtollige water dan wegleiden door een extra opening bovenin de regenton te maken, met daaraan een slang die het water naar de tuin leidt. Als je gaatjes in de slang maakt, functioneert dit meteen als een soort druppelsysteem. Of je laat het einde van de slang in een wadi uitkomen.

Meer dan één regenton

Dit stappenplan is voor het installeren van één regenton. Je kunt meerdere regentonnen met elkaar verbinden om zo de opvangmogelijkheden te vergroten.

Een wadi is een lager gelegen deel van de tuin dat tijdelijk gevuld kan zijn met water. Een wadi kan bestaan uit meerdere lagen, met een filtrerende toplaag en daaronder een infiltratievoorziening zoals een grindkoffer. Een wadi is doorgaans begroeid. Een wadi heeft vaak ook een overloop. 

Dak en dakgoot checken

Regenwater dat je opvangt voor je regenton mag je niet gebruiken als drinkwater. En ook als je het opvangt voor gebruik in je tuin is het belangrijk om te weten dat het water niet vervuild is. Check dus met welke materialen het water in contact komt op je dak en in de dakgoot voor het in de regenton eindigt. Heb je nog een asbestdak? Dan moet je eerst je dak vervangen. Andere materialen die je water kunnen vervuilen zijn geïmpregneerd hout en metalen zonder coating zoals zink en koper.

Stappenplan regenton installeren

Tijd: ongeveer 3 uur Kosten: ongeveer 140 euro
Dit stappenplan bewaren?
Akkoord en verzenden
U moet aangeven dat geen robot bent.
Een vrouw giet water uit haar regenton op een plantje. Met de regenton kun je jaarlijks honderden liters water besparen.

Wat heb je nodig?

1. Kies de plek voor de regenton

Een vrouw tilt een regenton naar de juiste plek in haar tuin om hem te installeren.

Kies de plek voor je regenton, naast de regenpijp. Bepaal ook alvast de hoogte: je moet een gieter onder het kraantje kunnen plaatsen. 

Een regenton kun je het beste in de schaduw plaatsen.

2. Installeer de verhoging

Een vrouw stapelt bakstenen op, om haar regenton hoger te plaatsen. Door de regenton hoger te plaatsen, maak je het makkelijker om een gieter onder het kraantje van de ton te plaatsen.

Plaats de verhoging voor de regenton. Dit kan een bij de regenton behorend voetstuk zijn, maar ook een stapel tegels. De verhoging moet zo hoog zijn dat de gieter die je gaat gebruiken goed onder het kraantje van de regenton past.

Houd in de gaten dat je regenton niet verzakt. Dat kan er voor zorgen dat het water niet meer terugloopt in de regenpijp als de ton vol zit: met overstroming tot gevolg. Je kunt dit voorkomen door de verhoging waar de regenton op staat op tijd weer op te hogen of via een slang overtollig water af te voeren. Doe dit laatste alleen als je tuin dat water aan kan, anders loopt deze onder.

3. Meet de hoogte van de opening van de regenton

Een vrouw meet de hoogte uit waarop ze een gat in de regenpijp moet maken, om hem aan te sluiten op de regenton. Het gat in de regenpijp moet iets hoger komen dan de aansluiting van de regenton, zodat het water afloopt.

Plaats de regenton op de verhoging. Meet nu uit hoe hoog de vulopening (waar het water in de regenton loopt) van de regenton zit ten opzichte van de grond. De uitstroomopening (waar het water uit de regenpijp loopt) in de regenpijp moet even hoog of ongeveer 1 centimeter hoger komen. Als de regenton vol is, loopt het water dan terug de regenpijp in. Markeer de hoogte.

4. Installeer de vulautomaat

Een vrouw installeert een vulautomaat in haar regenton. Een vulautomaat zorgt ervoor dat de regenton niet kan overstromen.

Zaag of slijp een stuk van ongeveer 5 centimeter uit de regenpijp. Het gat moet in ieder geval groot genoeg zijn voor de vulautomaat. Als de vulautomaat goed past, schuur dan alle aansluitingen lichtjes op met schuurpapier. Lijm de vulautomaat nog niet vast!

5. Sluit de vulautomaat aan

Een vrouw sluit een vulautomaat aan op haar regenpijp, naar haar regenton. Met een regenton kun je jaarlijks honderden liters water besparen.

Sluit de vulautomaat aan op de regenton met het bijbehorende verloopstukje. Controleer goed of alles past. Zo ja, schuur dan de aansluitingen weer licht op. Je kunt dan de aansluitingen aan elkaar lijmen met de pvc-lijm.

6. Test het systeem

Een vrouw giet water in haar dakgoot, om te testen of het water in haar regenton terecht komt.

Je kunt het systeem nu testen. Giet water via de bladvanger (als je die hebt geïnstalleerd) of de regengoot door de regenpijp. Controleer de aansluitingen op lekkage en ga na of het water via de vulautomaat in de regenton komt.

Dek de regenton af met een deksel. Zo voorkom je overlast van bijvoorbeeld muggen.

Maak de regenton winterklaar. Regentonnen zijn kwetsbaar voor vorstschade. Leeg voor de winter de regenton en laat de vulautomaat het water afvoeren naar de tuin of het riool. Pak ook het kraantje in tegen vorst met een doek of haal het tijdelijk van de regenton.

Een andere manier om vorstschade te voorkomen is een aantal plastic flessen (met dop) te verzwaren met een bodempje zand. Deze laat je in de regenton drijven. Wanneer het water in de regenton bevriest, zullen eerst de plastic flessen in elkaar gedrukt worden en zal het ijs niet uitzetten tegen de wand van de regenton. Doe dit alleen bij milde vorst.

Video: 3 tips om je tuin slim water te geven