Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Delen is het nieuwe hebben

Delen is duurzaam. Wanneer je samendoet met spullen zoals een partytent, hogedrukspuit, auto of bakfiets scheelt dat voor het milieu en in je portemonnee. Er hoeven namelijk minder spullen gemaakt te worden en er wordt minder weggegooid. Online platforms maken het makkelijker om elkaar te vinden voor ruilen, huren of gezamenlijke inkoop. 

Hoewel de deeleconomie nieuw klinkt is delen niet nieuw: al in de jaren ’70 deelden gezinnen een auto. Nieuw is wel de techniek die het makkelijker maakt om een match te vinden. Via online platforms, buurtapps en sociale netwerken kun je in jouw buurt spullen lenen of te leen aanbieden. Delen is goed voor het milieu, bespaart je kosten en je kunt iets betekenen voor een ander. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van alle deelinitiatieven.

Tips voor delen

 • 1

  Bedenk vóór een aankoop of je het product zelf in huis wilt hebben. Als je het tijdelijk gebruikt of maar een paar keer per jaar nodig hebt, kijk dan of je het van vrienden, buurtgenoten of via een platform te leen kunt krijgen.

 • 2

  Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het delen. Maak anderen blij met producten die je maar weinig of een korte periode gebruikt zoals een statafel, babybadje of klopboormachine. In sommige gevallen verdien je er ook nog wat mee.

 • 3

  Laat een beoordeling achter op ruilplatforms. Vertel in een review hoe prettig de ruil verliep en of de prijs-kwaliteitverhouding klopte. Zo wordt delen voor iedereen leuker, makkelijker en betrouwbaarder.

 • 4

  Zie delen ook als een kans om mensen in de buurt te ontmoeten of iets te betekenen voor een buurtgenoot die een aankoop minder hoeft te doen.

Spullen delen

In de deeleconomie wordt iedereen vrager en aanbieder van spullen en diensten. Je hoeft bijvoorbeeld zelf geen gereedschap aan te schaffen, maar vindt deze bij een buurtgenoot of via een deelplatform zoals Peerby. De platforms vormen de schakel om spullen te delen, lenen of tegen een kleine vergoeding te huren van je buren.

Boeken

De meeste mensen lezen boeken maar één keer, daarom is het delen hiervan een goed idee. Dit kan door ze te lenen bij de bibliotheek of door met vrienden en kennissen te delen. Ook zijn er openbare minibiebs: in deze publiekelijke boekenkasten kun je boeken achterlaten of meenemen.

Speelgoed

Delen of ruilen van speelgoed is eigenlijk heel logisch: kinderen raken uitgekeken op eigen speelgoed en worden graag verrast met ‘nieuw’ speelgoed. Vraag aan vrienden met kinderen of zij speelgoed willen delen. In veel gemeentes is ook een speelotheek te vinden waar je speelgoed kunt huren. Verder vind je op internet genoeg mensen die zo goed als nieuw speelgoed graag een tweede leven geven of overnemen. Meld je aan op een buurtgroep op Facebook of gebruik een app waarmee je in contact komt met je buurt.

Kleding 

Ben je uitgekeken op je garderobe? Dan is kledingruilen een goed idee! Door kleding te ruilen gaat het langer mee. Daarmee slinkt de afvalberg en voorkom je dat er grondstoffen gebruikt worden om nieuwe kleding te maken. Ruilen kun je online regelen, er bestaan bijvoorbeeld websites speciaal voor het ruilen van kinderkleding. Een kledingruilparty bijwonen is een andere manier om je garderobe te vernieuwen. En is er geen party bij jou in de buurt te vinden? Organiseer dan zelf een ruilmoment.

Meer duurzame kledingtips vind je op Slow Fashion. Is je kleding versleten of kapot en niet meer te repareren? Doe het in de textielcontainer, dan krijgt het een nuttige bestemming.

Deel je kookkunsten!

Als je teveel gekookt hebt kun je de maaltijd invriezen of de volgende dag iets koken met de restjes. Tegenwoordig kun je ook iemand anders blij maken met je kookkunsten door jouw ‘bordje over’ via online platforms aan te bieden. Wanneer je structureel een bordje teveel klaarmaakt of graag voor anderen kookt, kun je gekoppeld worden aan iemand anders in de buurt die wel een maaltijd kan gebruiken. Een initiatief als Bijzonder Thuisafgehaald regelt graag de match tussen kok en kwetsbare buurtgenoot.

Samen tuinieren

Heb je geen tuin maar wel kriebelende groene vingers? Je kunt online makkelijk iemand in de buurt vinden die grond beschikbaar heeft voor je tuinambities. Bijvoorbeeld een ongebruikt stuk volkstuin of een tuin van iemand die het onderhoud fysiek niet aankan. Probeer het onderhoud wel zo natuurlijk mogelijk te doen. Voor het ruilen van planten, zaden of tegels bestaan ook sites die je graag matchen.

Auto delen

Als je een auto weinig gebruikt, betaal je relatief veel om hem voor je deur te hebben staan. Een auto lenen, delen of huren, bijvoorbeeld van je buren, is dan vaak voordeliger én beter voor het milieu. Lees verder over auto's delen.

Weggeven of ruilen

Heb je een product zelf niet meer nodig? Dan kun je het beter, in plaats van het weg te gooien, weggeven of ruilen. Dit wordt je extra makkelijk gemaakt door sites of social media groepen waar je je spullen aan kunt bieden. Als je spullen gratis weggeeft, zijn mensen vaak bereid het op te komen halen. Zo zorg je ervoor dat spullen langer gebruikt worden en bruikbare spullen niet onnodig op de afvalberg belanden. Ook als je spullen kapot zijn, hoef je ze niet meteen weg te gooien. Soms kun je ze nog (laten) repareren.

Samen duurzame energie opwekken

Ook zonder dak of groot budget is het mogelijk om te profiteren van zonne- en wind energie. Je kunt namelijk zonnepanelen delen of via deelinvesteringen in windmolens bijdragen aan meer duurzame energie.

Deelinitiatieven op een rij

Er komen steeds meer deelinitiatieven bij. Hieronder een overzicht met bekendere en minder bekende deel- en ruilplatforms. 

Terug naar boven