Praktisch over duurzaam

Delen is het nieuwe hebben

Delen is duurzaam. Wanneer je samendoet met spullen zoals een partytent, hogedrukspuit, auto of bakfiets scheelt dat voor het milieu en in je portemonnee. Er hoeven namelijk minder spullen gemaakt te worden en er wordt minder weggegooid. Online platforms maken het makkelijker om elkaar te vinden voor ruilen, huren of gezamenlijke inkoop. 

Hoewel de deeleconomie nieuw klinkt is delen niet nieuw: bibliotheken zijn al eeuwen oud, de trein en de bus deel je met andere passagiers en al in de jaren ’70 deelden gezinnen een auto. Nieuw is wel de techniek die het makkelijker maakt om een match te vinden. Via online platforms, buurtapps en sociale netwerken kun je in jouw buurt spullen lenen, huren of te leen en te huur aanbieden. Delen is goed voor het milieu, bespaart je kosten en je kunt iets betekenen voor een ander. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van deelinitiatieven.

Tips voor delen

  • 1

    Bedenk vóór een aankoop of je het product zelf in huis wilt hebben. Als je het tijdelijk gebruikt of maar een paar keer per jaar nodig hebt, kijk dan of je het van vrienden, buurtgenoten of via een platform te leen kunt krijgen.

  • 2

    Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het delen. Maak anderen blij met producten die je maar weinig of een korte periode gebruikt zoals een sta-tafel, babybadje of klopboormachine. Als je een vergoeding vraagt verdien je er ook nog wat mee.

  • 3

    Laat een beoordeling achter op ruilplatforms. Vertel in een review hoe prettig de ruil verliep en of de prijs-kwaliteitverhouding klopte. Zo wordt delen voor iedereen leuker, makkelijker en betrouwbaarder.

Spullen delen

In de deeleconomie wordt iedereen vrager en aanbieder van spullen en diensten. Je hoeft bijvoorbeeld zelf geen gereedschap aan te schaffen, maar vindt deze bij een buurtgenoot of via een deelplatform zoals Peerby. De platforms vormen de schakel om spullen te delen, te lenen of tegen een kleine vergoeding te huren van je buren.

Boeken

De meeste mensen lezen boeken maar één keer, daarom is het delen hiervan een goed idee. Dit kan door ze te lenen bij de bibliotheek of door ze met vrienden en kennissen te delen. Ook zijn er openbare minibiebs: in deze particulier, openbaar toegankelijke boekenkasten kun je boeken achterlaten of meenemen.

Speelgoed

Delen of ruilen van speelgoed is eigenlijk heel logisch: kinderen raken uitgekeken op eigen speelgoed en worden graag verrast met ‘nieuw’ speelgoed. Vraag aan vrienden met kinderen of zij speelgoed willen delen. In veel gemeentes is ook een speelotheek te vinden waar je speelgoed kunt huren. Verder vind je op internet genoeg mensen die zo goed als nieuw speelgoed graag een tweede leven geven of overnemen. Meld je aan op een buurtgroep op Facebook of gebruik een app waarmee je in contact komt met je buurt.

Kleding 

Ben je uitgekeken op je garderobe? Dan is kledingruilen een goed idee! Door kleding te ruilen gaat deze langer mee. Er zijn dan minder grondstoffen nodig om nieuwe kleding te maken. Ruilen kun je online regelen, er bestaan bijvoorbeeld websites speciaal voor het ruilen van kinderkleding. Een kledingruilparty bijwonen is een andere manier om je garderobe te vernieuwen. En is er geen party bij jou in de buurt te vinden? Organiseer dan zelf een ruilmoment.

Meer tips om langer met je kleding te doen ontdek je via de duurzame kledingstijl Slow Fashion. Is je kleding versleten of kapot en niet meer te repareren? Doe het in de textielcontainer, dan krijgt het een nuttige bestemming.

Deel je kookkunsten!

Als je teveel hebt gekookt, kun je de maaltijd invriezen of de volgende dag iets koken met de restjes. Tegenwoordig kun je ook iemand anders blij maken met je kookkunsten door jouw ‘bordje over’ via online platforms aan te bieden. Wanneer je structureel een bordje teveel klaarmaakt of graag voor anderen kookt, kun je gekoppeld worden aan iemand anders in de buurt die wel een maaltijd kan gebruiken. Een initiatief als Bijzonder Thuisafgehaald regelt graag de match tussen kok en kwetsbare buurtgenoot.

Samen tuinieren

Heb je geen tuin maar wel kriebelende groene vingers? Je kunt online makkelijk iemand in de buurt vinden die grond beschikbaar heeft voor je tuinambities. Bijvoorbeeld een ongebruikt stuk volkstuin of een tuin van iemand die het onderhoud fysiek niet aankan. Probeer het onderhoud wel zo natuurlijk mogelijk te doen. Voor het ruilen van planten, zaden of tegels bestaan ook sites die je graag matchen.

Auto delen

Als je een auto weinig gebruikt, betaal je relatief veel om hem voor je deur te hebben staan. Een auto lenen, delen of huren, bijvoorbeeld van je buren, is dan vaak voordeliger én beter voor het milieu. Lees verder over auto's delen.

Vintage is het nieuwe tweedehands

Heb je een product zelf niet meer nodig? Gooi het dan niet weg. Je kan het beter verkopen, weggeven of ruilen. Dit wordt je extra makkelijk gemaakt door sites of social media groepen waar je je spullen aan kunt bieden. Als je spullen gratis weggeeft, zijn mensen vaak bereid het op te komen halen. Doe dit bij voorkeur in de buurt (via lokale groepen) zodat mensen minder ver met de auto hoeven rijden om de spullen op te halen. Je kunt spullen ook naar een kringloopwinkel brengen. Je zorgt er zo voor dat spullen langer gebruikt worden en bruikbare spullen niet onnodig op de afvalberg belanden.

Laat kapotte spullen repareren

Ook als je spullen kapot zijn, hoef je ze niet meteen weg te gooien. Vaak kun je ze nog (laten) repareren, bijvoorbeeld bij een Repair Café. Maar let op: laten repareren of tweedehands aanbieden is niet voor alle apparaten het beste voor het milieu. Oude wasdrogers en koelkasten kunnen beter vervangen worden voor een nieuwe energiezuinige. Ook nieuwe auto's zijn vaak zuiniger in gebruik. Lees meer over de aanschaf van een zuinige auto

Samen duurzame energie opwekken

Ook zonder dak of groot budget is het mogelijk om te profiteren van zonne- en windenergie. Je kunt namelijk zonnepanelen delen of via deelinvesteringen in windmolens bijdragen aan meer duurzame energie.

Deelinitiatieven op een rij

Er komen steeds meer deelinitiatieven bij. Hieronder een overzicht met bekendere en minder bekende deel- en ruilplatforms. 

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.