Delen is het nieuwe hebben

vrouw geeft ladder aan man

Delen, lenen, ruilen en huren

Deelplatforms Bekijk het overzicht met bekende en minder bekende deelplatforms. Naar de lijst
Delen is duurzaam. Wanneer je samendoet met spullen zoals een partytent, hogedrukspuit, babybadje of auto scheelt dat voor het milieu en in je portemonnee. Er hoeven namelijk minder spullen gemaakt te worden en er wordt minder weggegooid. Online platforms maken het makkelijker om elkaar te vinden voor delen, lenen, ruilen of huren.

Als je spullen tijdelijk gebruikt of maar een paar keer per jaar nodig hebt, kijk dan of je het van vrienden, buurtgenoten of via een platform kunt lenen. Bedenk dus vóór een aankoop of je het product zelf in huis wilt hebben. Je kunt ook anderen blij maken met spullen die je niet of weinig gebruikt, zoals een sta-tafel, reistas of klopboormachine. Via online platforms, buurtapps en sociale netwerken kun je in jouw buurt spullen delen, lenen, ruilen en huren. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van deelinitiatieven.

Hoewel de deeleconomie nieuw klinkt is delen niet nieuw: bibliotheken zijn al eeuwen oud, de trein en de bus deel je met andere passagiers en al in de jaren ’70 deelden gezinnen een auto. Nieuw is wel de techniek die het makkelijker maakt om een match te vinden.

Wat kun je delen?

In de deeleconomie wordt iedereen vrager en aanbieder van spullen en diensten. Je hoeft bijvoorbeeld zelf geen gereedschap aan te schaffen, maar vindt deze bij een buurtgenoot of via een deelplatform zoals Peerby. De platforms vormen de schakel om spullen te delen, te lenen of tegen een kleine vergoeding te huren van je buren. Vaak kun je ook een beoordeling achterlaten op een platform. Vertel in een review hoe prettig het delen verliep. Als het tegen een vergoeding was kun je ook laten weten of de prijs-kwaliteitverhouding klopte. Zo wordt delen voor iedereen leuker, makkelijker en betrouwbaarder.

Boeken

De meeste mensen lezen boeken maar één keer, daarom is het delen hiervan een goed idee. Dit kan door ze te lenen bij de bibliotheek of door ze met vrienden en kennissen te delen. Ook zijn er openbare minibiebs: in deze particulier, openbaar toegankelijke boekenkasten kun je boeken achterlaten of meenemen.

Speelgoed

Delen of ruilen van speelgoed is eigenlijk heel logisch: kinderen raken uitgekeken op eigen speelgoed en worden graag verrast met ‘nieuw’ speelgoed. Vraag aan vrienden met kinderen of zij speelgoed willen delen. In veel gemeentes is ook een speelotheek te vinden waar je speelgoed kunt huren. Verder vind je op internet genoeg mensen die zo goed als nieuw speelgoed graag een tweede leven geven of overnemen. Meld je aan op een buurtgroep op Facebook of gebruik een app waarmee je in contact komt met je buurt.

Kleding

Via een kledingbibliotheek (check deze voorbeelden van hetkanwel) kun je ook kleding lenen. Kleding lenen kan van een basiscollectie tot een outfit voor een feestje of een speciale gelegenheid. Kleding ruilen is ook een manier om je garderobe te vernieuwen. 

Auto delen

Als je een auto weinig gebruikt, betaal je relatief veel om hem voor je deur te hebben staan. Een auto lenen, delen of huren, bijvoorbeeld van je buren, is dan vaak voordeliger én beter voor het milieu. Lees verder over auto's delen.

Deel je kookkunsten

Als je teveel hebt gekookt, kun je de maaltijd invriezen of de volgende dag iets koken met de restjes. Tegenwoordig kun je ook iemand anders blij maken met je kookkunsten door jouw ‘bordje over’ via online platforms aan te bieden.

Wanneer je structureel een bordje teveel klaarmaakt of graag voor anderen kookt, kun je gekoppeld worden aan iemand anders in de buurt die wel een maaltijd kan gebruiken. Een initiatief als Thuisgekookt regelt graag de match tussen kok en kwetsbare buurtgenoot.

Samen duurzame energie opwekken

Ook zonder dak of groot budget is het mogelijk om te profiteren van zonne- en windenergie. Je kunt namelijk zonnepanelen delen of via deelinvesteringen in windmolens bijdragen aan meer duurzame energie.

Samen tuinieren

Heb je geen tuin maar wel kriebelende groene vingers? Je kunt online makkelijk iemand in de buurt vinden die grond beschikbaar heeft voor je tuinambities. Bijvoorbeeld een ongebruikt stuk volkstuin of een tuin van iemand die het onderhoud fysiek niet aankan. Probeer het onderhoud wel zo natuurlijk mogelijk te doen. Voor het delen van planten, zaden of tegels bestaan ook sites die je graag matchen.

Deelinitiatieven op een rij

Steeds vaker kun je via online platforms, buurtapps en sociale netwerken je spullen delen, lenen, ruilen en huren. Hieronder vind je een overzicht met bekende en minder bekende platforms.

Weggeven, verkopen of repareren

Heb je een product zelf niet meer nodig? Gooi het dan niet weg. Je kan het beter verkopen of weggeven. Ook als je spullen kapot zijn, hoef je ze niet meteen weg te gooien. Vaak kun je ze nog (laten) repareren, bijvoorbeeld bij een Repair Café.