Kleding krijgt tweede leven

Afval Kleding Textielcontainer 3
Afvalscheidingswijzer Je kleding weggooien? Wat mag er wel en niet in de kledingbak? Ontdek het in de Afvalscheidingswijzer! Check het hier
Door langer met je kleding te doen ben je heel goed bezig om de milieubelasting van kleding te verlagen. En repareren kun je leren. Maar er komt een punt dat je bepaalde kleding niet meer draagt. Het is versleten, stuk of je vindt het niet meer leuk. Verkoop, ruil of lever je kleding gescheiden in. Je staat er versteld van hoeveel wordt hergebruikt!

Vind je een kledingstuk niet meer zo leuk als toen je het kocht? Je kunt er anderen (en je portemonnee) blij mee maken door het te verkopen, door te geven of te ruilen.

Kleding ruilen

Een swap party organiseren of bezoeken is een leuke manier om 'nieuwe' kleding te scoren. Op zo’n ruilevenement neemt iedereen kleding mee waar ze zelf op uitgekeken zijn. Net zoals in de winkel kun je kijken wat je leuk vindt en passen. Bij professionele ruilbeurzen is er soms bedacht hoe het ruilen eerlijk gebeurt, zodat iedereen blij naar huis gaat. Blijft er na de ruil kleding over die niemand past of wilt? Lever die kleding gescheiden in, in de textielbak. Dan krijgt het op die manier een tweede leven. Ontdek hoe je een kledingruil kunt organiseren.

Oude kleding in de textielbak

Er mag meer in de kledingcontainer dan je denkt! Zo zijn kapotte en versleten kledingstukken of schoenen welkom. Ook knuffels, gordijnen en beddengoed mag erin. Belangrijk is dat je het schoon en in een gesloten zak inlevert.

Textiel dat bij het restafval belandt, wordt verbrand. Zonde, want textiel kan meestal prima worden hergebruikt of gerecycled! Kleding en spullen uit de textielbak worden gesorteerd. Spullen die nog goed zijn, gaan naar kringloopwinkels of Oost-Europa, Afrika en Azië. De rest van het textiel wordt grotendeels gerecycled: er wordt bijvoorbeeld vloerbedekking of vulmateriaal voor autostoelen van gemaakt. En van steeds meer vezels kan opnieuw kledingstof worden gemaakt.

Tips: wat mag in de kledingbak?

01

Alle kleding mag in de textielcontainer, als het maar schoon en droog is en verpakt in dichte zak.

02

Zwemkleding, ondergoed, sokken en kousen mogen gewoon in de container.

03

Schoenen kun je per paar en samengebonden in de container doen.

04

Ook veel accessoires mogen in de container, onder andere: tassen, riemen, stropdassen, hoeden, petten, handschoenen en sjaals.

05

Natte kleren mogen niet in de container. Een ook geen kleren of schoenen met olievlekken of verfvlekken.

06

Ook ander textiel kun je gerust in de container gooien. Bijvoorbeeld: handdoeken, theedoeken, beddengoed, gordijnen. Een volledig overzicht vind je op Kleding, textiel en schoenen.

07

Elke partij die kleding inzamelt, is verplicht om ook gebruikt en versleten textiel te sorteren.

08

Bij steeds meer kledingwinkels vind je een inleverpunt voor gebruikte kleding. Daar kun je dus op dezelfde manier kleding inleveren als in de textielcontainer.

Wat gebeurt er ná inzameling?

Ingezameld textiel wordt allereerst gesorteerd. Draagbare kleding gaat naar kringloopwinkels of de buitenlandse markt. Kleding die niet meer draagbaar is, wordt verwerkt tot poetsdoeken of gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld dekens en vloerbedekking.

Recyclen

Er zijn steeds meer initiatieven waarbij van gerecyclede stoffen nieuwe kleding of accessoires worden gemaakt.

En anders: verbranden

Als het ingezamelde textiel onbruikbaar is gaat het naar de verbrandingsoven. Dat is slechts een klein deel want meestal is afgedankte kleding nog draagbaar of als grondstof opnieuw te gebruiken. Verbranding levert energie op die bruikbaar is voor opwekking van elektriciteit of stadsverwarming.