Praktisch over duurzaam

Bloemen

Het is leuk om een bos ruikers te geven of te krijgen, maar het kost energie om bloemen te telen en te vervoeren. Telers nemen daarom vaak energiebesparende maatregelen. Wil je zelf ook rekening houden met het klimaat? De teelt van sommige soorten bloemen en in sommige seizoenen is relatief klimaatvriendelijk.

Tulpen 400x300.jpg

De bloementeelt vereist veel (fossiele) energie, en dat is nadelig voor het klimaat. Behalve voor klimaatbelasting, zorgen bloemen ook voor milieubelasting vanwege het gebruik van bestrijdingsmiddelen, meststoffen en water.

Tips klimaatvriendelijker bosje bloemen

 • 1

  Koop bloemen vooral in zomer en nazomer, dan is er veel keuze in seizoensbloemen.

 • 2

  Wissel een bloemetje eens af met een bloeiende potplant. Bloeiende potplanten gaan langer mee en zijn gemiddeld klimaatvriendelijker dan snijbloemen.

 • 3

  Verzorg bloemen en bloeiende planten goed; dan gaan ze langer mee.

 • 4

  Lees meer over keurmerken op bloemen in de Keurmerkenwijzer.

Seizoensinvloed op energiegebruik

In het winterseizoen is meer energie nodig om bloemen in de winkel te krijgen. Dat is omdat de teelt dan in kassen plaatsvindt, of omdat de bloemen dan uit het buitenland komen en dus veel meer fossiele transportbrandstof vereisen. Zo belast een bosje rozen in de zomer en nazomer het klimaat voor de helft minder dan in de winter.

Bloeiende planten

Bloeiende potplanten vergen gemiddeld genomen minder energie en komen daardoor klimaatvriendelijker uit de bus dan snijbloemen. Bovendien gaan ze meestal langer mee. Een bloeiende potplant in een mooie sierpot op tafel of in de vensterbank kan dus een alternatief zijn voor het bosje bloemen.

Meer milieubelasting dan alleen klimaatverandering

Maar de uitstoot van broeikasgassen is niet de enige post op het totaal van de milieubelasting die bloemen en potplanten veroorzaken.

Er zijn ook negatieve gevolgen door watergebruik en uitspoeling van meststoffen. Deze twee aspecten zijn niet meegenomen in het onderzoek. Enerzijds omdat ze afhankelijk van lokale omstandigheden erg kunnen variëren, anderzijds omdat er niet altijd voldoende gegevens bekend zijn.

Weinig bestrijdingsmiddel voor gerbera

gerbera-meisje.jpg

Ook gewasbescherming (gebruik van bestrijdingsmiddelen) heeft gevolgen voor het milieu. Gelet op bestrijdingsmiddelen is de gerbera een weinig belastende bloem. 

Werkomstandigheden

Sommige bloemenkeurmerken letten op de omstandigheden waaronder de arbeiders hun werk moeten doen, zoals Fairtrade en FFP.

Herkomst en keurmerken

Bij de bloemist, de supermarkt of het tuincentrum is vaak niet te zien of bloemen en planten uit Nederland komen, of zijn geïmporteerd uit het buitenland. Bloemen uit het buitenland veroorzaken via bestrijdingsmiddelengebruik vrijwel altijd meer milieubelasting dan Nederlandse bloemen.

Keurmerken voor bloemen

Er zijn keurmerken voor bloemen, maar bloemen met zo'n keurmerk zijn niet overal verkrijgbaar. Lees meer over keurmerken op bloemen in de Keurmerkenwijzer.

Langer plezier en minder milieubelasting

Over een heel jaar minder vaak bloemen kopen, vermindert ook de milieubelasting van bloemen. Goede verzorging zorgt dat ze lang meegaan, en voorkomt dat je onnodig vaak bloemen moet kopen.

Bloemen verzorgen

 • 1

  Snij de steel schuin af met een scherp mes en haal de onderste bladeren weg zodat er geen blad in de vaas zit.

 • 2

  Zet ze in een schone vaas, gebruik snijbloemenvoedsel. Rozen en heestertakken zet je op handwarm water.

 • 3

  Zet bloemen eerst even op een koele plaats, zodat de bloemen goed vocht kunnen opnemen.

 • 4

  Vul het water in de vaas op tijd bij en geef bloeiende potplanten regelmatig water.

Weggooien: bij het groente- fruit- en tuinafval

Zijn de bloemen uitgebloeid, gooi ze dan niet bij het restafval, maar doe ze bij het groente-fruit en tuinafval.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.