Praktisch over duurzaam

Bloemen

Met een bos bloemen kun je bij veel gelegenheden aankomen. Ze zijn leuk om te krijgen of geven, maar helaas belasten bloemen ook het milieu. Vooral de (fossiele) energie die nodig is voor teelt en transport weegt zwaar voor het klimaat. Waar kun je op letten als je een bosje koopt? 

Tulpen 400x300.jpg

Veel bloemen komen uit de verwarmde kas of van ver met het vliegtuig. De energie die nodig is voor verwarming en brandstof voor vervoer is nadelig voor het klimaat. Daarnaast bestaan er milieuproblemen door watergebruik en de inzet van bestrijdingsmiddelen. 

Tips voor bloemen en het klimaat

 • 1

  Koop liever geen bloemen als het koud is. Het aanbod seizoensbloemen is groter in de zomer en nazomer.

 • 2

  Omdat je meestal langer doet met een potplant is dit een milieuvriendelijkere keuze dan herhaaldelijk een bosje bloemen kopen.

 • 3

  Gebruik deze verzorgtips om langer van je bloemen en bloeiende planten te genieten.

 • 4

  Check in de Keurmerkenwijzer wat een keurmerk op bloemen zegt over duurzaamheid.

 • 5

  Wil je eens iets anders geven dan bloemen? Bekijk de ideeën in de groene geefgids

Seizoensinvloed op energiegebruik

In het winterseizoen is meer energie nodig om bloemen in de verwarmde kas te telen. Het hele jaar door komen bloemen met het vliegtuig uit Afrika. ’s Zomers komen bloemen zoals de zonnebloem, gladiool en guldenroede van de volle grond.   

Bloemen verwelken, planten blijven gaan

Een bloeiende potplant kan een vergelijkbare klimaatbelasting hebben als een bos snijbloemen. Omdat je meestal langer doet met een potplant is dit een milieuvriendelijkere keuze dan meerdere bosjes bloemen.

CO2-uitstoot, watergebruik en mest

De uitstoot van broeikasgassen voor kasverwarming en vervoer is niet het enige probleem bij bloemen en potplanten. Watergebruik en mest zorgen ook voor milieuproblemen. Het is niet bekend hoe groot de schade is en vaak afhankelijk van de locatie, maar waterschaarste (zeker bij Afrikaanse bloemen) en uitspoeling van meststoffen is een bijkomend milieuprobleem. 

Werkomstandigheden

Voor bloemen uit Afrika zijn de arbeidsomstandigheden een aandachtspunt. Sommige bloemenkeurmerken letten op de omstandigheden waaronder de arbeiders hun werk moeten doen, zoals Fairtrade.

Herkomst en keurmerken

Bij de bloemist, de supermarkt of het tuincentrum is meestal niet te zien of bloemen en planten uit Nederland komen, of zijn geïmporteerd uit het buitenland. 

Keurmerken voor bloemen

Er zijn keurmerken voor bloemen, maar bloemen met zo'n keurmerk zijn niet overal verkrijgbaar of herkenbaar. Er is ook een keurmerk voor duurzame bloemisterijen. Lees meer over keurmerken op bloemen in de Keurmerkenwijzer.

Langer plezier en minder milieubelasting

Over een heel jaar minder vaak bloemen kopen, vermindert ook de milieubelasting van bloemen. Goede verzorging zorgt dat ze lang meegaan, en voorkomt dat je onnodig vaak bloemen moet kopen.

Bloemen verzorgen

 • 1

  Snij de steel schuin af met een scherp mes.

 • 2

  Haal de onderste bladeren weg zodat er geen blad in het water in de vaas hangt.

 • 3

  Zet bloemen in een schone vaas en gebruik snijbloemenvoedsel.

 • 4

  Zet bloemen niet op de tocht of naast de verwarming.

 • 5

  Vul het water in de vaas op tijd bij en geef bloeiende potplanten regelmatig water.

Weggooien: bij het groente- fruit- en tuinafval

Zijn de bloemen uitgebloeid, gooi ze dan niet bij het restafval, maar doe ze bij het groente-, fruit- en tuinafval.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.