Tips voor bijen, vlinders en insecten
Het gaat zorgwekkend slecht met de natuur. Steeds meer soorten sterven uit of worden met uitsterven bedreigd, aantallen nemen af en populaties worden kleiner. Ook met de insectenpopulatie gaat het niet goed in Nederland. Bijen hebben het moeilijk: er sterven veel bijen en een groot aantal soorten is in het voortbestaan bedreigd. Bijensterfte komt door te weinig aanbod van bloemen, gebruik van bestrijdingsmiddelen (met in het bijzonder neonicotinoïden), en ziektes en parasieten. Ook met de vlinders gaat het niet goed: het aantal vlinders is in dertig jaar tijd met meer dan 50% afgenomen. Ook bij vlinders wordt de achteruitgang in verband gebracht met te weinig aanbod van bloemen.
De achteruitgang is zorgelijk, want veel planten hebben insecten nodig voor bestuiving. Wilde bijen en honingbijen zijn onmisbaar voor de fruitteelt en het verbouwen van andere gewassen. Daarnaast spelen insecten een belangrijke rol in de voedselketen: zo staan insecten onder andere op het menu van vogels. Ook helpen bepaalde insecten bij het voorkomen van plagen. Ontdek wat je kunt doen om bijen te helpen aan voldoende voedsel, water, beschutting en nestplekken.
Een bestrijdingsmiddel bevat werkende (chemische) stoffen die giftig zijn voor het ongedierte, schimmel of onkruid. Vaak is het middel ook gevaarlijk voor andere (huis)dieren, planten en mensen.
Lees waarom je liever geen bestrijdingsmiddelen gebruikt thuis en vind tips voor veilig gebruik.
Door gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw neemt de biodiversiteit af. Lees meer over landbouw en biodiversiteit en over biologische landbouw.
Tips voor een insectvriendelijke tuin
-
01
Zet bloemen in je tuin of op je balkon waar bijen, vlinders en andere insecten op afkomen. Kies het liefst voor inheemse bloemen en voor bloemen waar insecten makkelijk bij de nectar kunnen.
-
02
Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien: bijen hebben van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig. Check de bloemetjes- en bijtjeskalender.
-
03
Koop biologische zaden en planten: die zijn niet met voor bijen schadelijke middelen behandeld. Keurmerken zoals EU-biologisch, EKO en Demeter garanderen dat planten, bollen en zaden gifvrij zijn.
-
04
Maai (een deel van) je gazon minder vaak: een grasmat met hoger gras en bloeiende bloemen zorgt voor voedsel en beschutting voor insecten, zoals bijen en vlinders.
-
05
Zorg dat insecten in je tuin kunnen nestelen door rommelhoekjes te maken in de tuin. Bijen help je ook met wat kale grond of een bakje leem.
-
06
Creëer een waterplekje voor insecten in je tuin, bijvoorbeeld door een natuurlijke tuinvijver aan te leggen of (zelf) een insectendrinkplaats te maken.
-
07
Tuinier het liefst gifvrij en vermijd bestrijdingsmiddelen waar voor bijen en andere insecten schadelijke stoffen inzitten.