Wespen

Wesp
De wespen die in de zomer overlast geven zijn werksters. Zij vliegen uit om eten te verzamelen als het wespennest is volgroeid, meestal eind juli. De wespen komen dan vooral af op zoetigheid, maar ook op vlees. Zolang ze geen overlast bezorgen, hoef je ze niet te bestrijden. Wespen hebben namelijk ook nut: ze eten vliegen en muggen.

Vooral in augustus ontstaat wespenoverlast omdat wespen dan zoeken naar vlees en zoetigheid. Probeer rustig te blijven en maak geen snelle slaande beweging. Ontdek wat je kunt doen om te voorkomen dat wespen bij je in de buurt komen. 

Tips tegen wespenoverlast

01

Blijf uit de buurt van een wespennest en laat wespen zo veel mogelijk met rust. Sla ze niet als ze in de buurt komen.

02

Hang horren of vliegengordijnen voor deuren en ramen zodat wespen niet binnenkomen. 

03

Lok wespen naar een andere plek met iets dat ze lekker vinden, zoals een buffetje rottend fruit.

04

Hang aan het begin van de zomer een nep-nest op. De koningin zoekt dan een ander plekje op.  

05

Lok alleen wespen en geen bijen in je wespenval. Gebruik bier met limonade (radler) en plaats de val op voldoende afstand.

06

Roep de hulp in van professionele bedrijven als een wespennest buiten voor overlast zorgt, of binnenshuis op een onhandige plek zit.

Wespen voorkomen

Bied wespen elders een buffet

Heb je genoeg ruimte in je tuin? Met een buffetje van rottend fruit kun je wespen rond je huis naar een door jou gekozen plek lokken. Als ze daar genoeg te eten vinden zullen ze je minder snel lastig vallen.

Wespen verjagen met geur

Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin. Met een kruidentuin of potjes verse kruiden zou je wespen op afstand kunnen houden van je terras of balkon. Ontdek welke geuren wespen vies vinden. Met horren en vliegengordijnen voorkom je dat wespen bij je in huis vliegen.

Zelf een wespenval maken

Met een wespenval (zelf gemaakt uit een PET-fles of kant en klaar te koop) kun je ze vangen. Hang alleen een val op als je voldoende ruimte hebt om de val op afstand te plaatsen. Een val trekt wespen aan, dus als je geen overlast hebt, werkt het averechts. Giet in de val een paar centimeter bier met limonade (zoals radler) waarin de wespen zullen verdrinken. Ze kunnen de wespenval wel binnenvliegen, maar komen er moeilijk uit. Wanneer je alleen zoetigheid gebruikt, zoals limonade, lok je ook bijen in de val. Bijen houden niet van alcohol, dus mix wat bier door de limonade of gebruik radler om te voorkomen dat je bijen vangt.

Nep-nest leidt wespen om de tuin

Wespen vermijden nesten van andere wespen, en zullen op afstand (tot wel 6 meter) blijven van zo’n nest. Om dit effect na te bootsen zijn nep-nesten te koop: 'waspinator', 'wespenverjager' of 'wespenzak'. Om een waspinator te laten werken moet het nep-nest al vroeg in het seizoen worden opgehangen, zodat de koningin een ander territorium zoekt. Een oud (leeg) nest kun je ook proberen als wespenverjager. Hoewel de meningen verdeeld zijn over de werking, is het een milieu- en diervriendelijk middel en het proberen waard.

Sla geen wespen dood

Als er toch wespen op bezoek komen is het belangrijk om rustig te blijven. Een wespensteek is gevaarlijk voor mensen met een allergie of als ze in je mond belanden. Maak geen snelle slaande beweging want dan zal een wesp sneller steken. Als je een wesp doodslaat kan er een stofje (feromonen) vrijkomen waar andere (agressieve) wespen op afkomen, die de wesp in nood willen helpen.

Hoe herken je een wespennest?

Een wespennest herken je aan de ronde vorm, de grijzige kleur en het papierachtige materiaal. Soms zit het nest verstopt en valt het nest op door de hoeveelheid vliegende wespen. Je kunt beter uit de buurt van een wespennest blijven; als de wespen jou als een bedreiging zien, kunnen ze gaan steken.

Wespennest. Blijf uit de buurt van een wespennest.

Een wespennest verwijderen kan gevaarlijk zijn voor jezelf of je omgeving. Schakel een professional in. Probeer in ieder geval niet de uitvliegopening van een nest dat in of aan je huis zit, dicht te stoppen. De wespen zullen net zolang zoeken of knagen tot ze een andere uitgang hebben gevonden. Op die manier kunnen ze in grote aantallen ook binnen een gebouw terechtkomen.

Chemische bestrijding

Bestrijd een wespennest alleen als je er echt last van hebt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als jouw terras of looppad in hun aanvliegroute ligt, of als het wespennest in je huis uitkomt.

Om wespen te bestrijden, kun je verschillende chemische middelen kopen. De middelen moeten hier een toelating voor hebben. Hoe je dat herkent en waarom het belangrijk is, lees je hier. Volg altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing om schade aan het milieu te voorkomen. Lever restanten in bij het Klein Chemisch Afval.

Gif buitenshuis: altijd professionele bestrijders

Buitenshuis mogen wespennesten alleen chemisch bestreden worden door een professional. Bedrijven die zijn gespecialiseerd in de bestrijding van plaagdieren mogen chemische middelen gebruiken die verboden zijn voor particulieren. Het is belangrijk dat je de aanwijzingen van deze professionals goed opvolgt.

Binnenshuis mag je chemische middelen zelf toepassen

Binnenshuis mag je wespen zelf bestrijden met insecticiden op basis van natuurlijke pyrethrinen met piperonylbutoxide. Deze spuit je in een ruimte waar veel wespen zitten (maar geen nest). Sluit deuren en ramen van het te behandelen vertrek. Dan vanuit het midden in de vier bovenhoeken spuiten. In totaal niet langer dan 1 seconde per 10 m3 inhoud van de ruimte. Houd minstens 50 cm afstand van wanden of voorwerpen. Na behandeling de ruimte 10 minuten gesloten houden, en daarna grondig luchten. Er is ook oppervlaktespray met pyrethrinen tegen wespen en andere vliegende insecten. Besproei die op plaatsen waar de wespen zich regelmatig ophouden, zoals vensterbanken, verwarmingselementen, lampen, wanden of plafonds.

Synthetische pyrethroïden (met als werkzame stoffen permethrin of tetramethrin) mag je tegen wespennesten binnenshuis inzetten. De nestingangen, meestal gelegen aan de onderzijde van het nest, en het binnenste van het nest moeten langdurig worden bespoten. Deze behandeling dient 's avonds te worden uitgevoerd, wanneer alle wespen zich in het nest bevinden en de kans dat rondvliegende wespen steken, zo klein mogelijk is. Het wordt aangeraden een professioneel bestrijder te raadplegen in geval van grote of moeilijk te bereiken nesten.