Wespen

De wespen die in de zomer overlast geven zijn werksters. Zij vliegen uit om eten te verzamelen als het wespennest is volgroeid, meestal eind juli. De wespen komen dan vooral af op zoetigheid, maar ook op vlees. Zolang ze geen overlast bezorgen, hoef je ze niet te bestrijden. Wespen hebben namelijk ook nut: ze eten vliegen en muggen.

Vooral in augustus ontstaat wespenoverlast omdat wespen dan zoeken naar vlees en zoetigheid. Probeer rustig te blijven en maak geen snelle slaande beweging. Ontdek wat je kunt doen om te voorkomen dat wespen bij je in de buurt komen. 

Tips tegen wespenoverlast

  1. 01

    Blijf uit de buurt van een wespennest en laat wespen zo veel mogelijk met rust. Sla ze niet als ze in de buurt komen.

  2. 02

    Hang horren of vliegengordijnen voor deuren en ramen zodat wespen niet binnenkomen. 

  3. 03

    Lok wespen naar een andere plek met iets dat ze lekker vinden, zoals een buffetje rottend fruit.

  4. 04

    Hang in april een nep-nest op. De koningin zoekt dan een ander plekje op.  

  5. 05

    Roep de hulp in van professionele bedrijven als een wespennest buiten voor overlast zorgt, of binnenshuis op een onhandige plek zit.

Wespenoverlast voorkomen

Houd wespen buiten de deur

Plaats horren en vliegengordijnen voor de deuren en ramen in je huis. Zo voorkom je dat wespen jouw huis binnenvliegen.

Bied wespen elders een buffet

Heb je genoeg ruimte in je tuin? Met een buffetje van rottend fruit kun je wespen naar een door jou gekozen plek lokken. Als ze daar genoeg te eten vinden zullen ze je minder snel lastig vallen.

Wespen verjagen met geur

Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin. Met een kruidentuin of potjes verse kruiden zou je wespen op afstand kunnen houden van je terras of balkon.

Nep-nest leidt wespen om de tuin

Wespen vermijden nesten van andere wespen, en zullen op afstand (tot wel 6 meter) blijven van zo’n nest. Om dit effect na te bootsen zijn nep-nesten te koop. Om een waspinator te laten werken moet het nep-nest al vroeg in het seizoen (begin april) worden opgehangen, zodat de koningin een ander territorium zoekt. Een oud (leeg) nest kun je ook proberen als wespenverjager. Hoewel de meningen verdeeld zijn over de werking, is het een milieu- en diervriendelijk middel en het proberen waard.

Sla geen wespen dood

Als er toch wespen op bezoek komen is het belangrijk om rustig te blijven. Een wespensteek is gevaarlijk voor mensen met een allergie of als ze in je mond belanden. Maak geen snelle slaande beweging en probeer de wesp niet dood te slaan, want dan zal een wesp sneller steken. Bij het steken kan er een stofje (feromoon) vrijkomen waar andere (agressieve) wespen op afkomen, die de wesp in nood willen helpen.

Hoe herken je een wespennest?

Een wespennest herken je aan de ronde vorm, de grijzige kleur en het papierachtige materiaal. Soms zit het nest verstopt en valt het nest op door de hoeveelheid vliegende wespen. Je kunt beter uit de buurt van een wespennest blijven; als de wespen jou als een bedreiging zien, kunnen ze gaan steken.

Wespennest. Blijf uit de buurt van een wespennest.

Een wespennest verwijderen kan gevaarlijk zijn voor jezelf of je omgeving. Schakel een professional in. Probeer in ieder geval niet de uitvliegopening van een nest dat in of aan je huis zit, dicht te stoppen. De wespen zullen net zolang zoeken of knagen tot ze een andere uitgang hebben gevonden. Op die manier kunnen ze in grote aantallen ook binnen een gebouw terechtkomen.

Chemische bestrijding

Heb je alles geprobeerd, maar heb je nog steeds last van wespen? Dan kun je overwegen om chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Vanwege de belasting voor het milieu raden wij het af, maar in het geval van een echte plaag is het soms de enige oplossing.

Infographic over gebruik bestrijdingsmiddelen (Klik om te zoomen)

Tegen wespen zijn chemische bestrijdingsmiddelen te koop. Deze middelen zijn doorgaans alleen voor gebruik binnenshuis en niet voor buiten. Koop alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'. Lees meer over toegelaten middelen. Welk middel je mag gebruiken tegen een plaag kun je ook vinden op de toelatingslijst van het Ctgb.

Bestrijdingsmiddelen zijn vaak toegelaten voor specifieke (plaag)dieren. Twijfel je over met welke plaagdier jij te maken hebt? Dan kun je het Kennis- en adviescentrumdeterminatie (KAD) inschakelen om erachter te komen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing

Dat een middel is toegelaten betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of voor andere dieren dan het plaagdier. Volg daarom altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van een bestrijdingsmiddel. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk.

Negeer vage claims

Soms zie je termen als 'plantaardig', ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket staan. Dit soort vage kreten zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel: gif is gif. Dat geldt ook voor 100% natuurlijke middelen. Laat je dus niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket.

Klein chemisch afval

Laat na gebruik de spuitbus of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.

Professionele bestrijding

Heb je alles geprobeerd en heb je nog steeds last van de plaag? Schakel dan professionele bestrijders in. Erkende bestrijders kijken eerst samen met jou wat je aan preventie kunt doen. Pas als laatste redmiddel gebruiken ze gif. Erkende professionele plaagdierbestrijders kun je vinden via het KAD, of via brancheverenigingen NVPB of PLAN.