Bloemen

Welk bloemen herken jij?

Bloemenquiz Test je kennis over bloemen. Herken jij de bloemsoorten in de quiz? Doe de test
Bloemen zijn leuk om te krijgen of te geven, maar helaas vaak niet zo duurzaam. Een bosje uit de verwarmde kas of van ver ingevlogen met het vliegtuig heeft een flinke klimaatimpact. Daarnaast zijn er problemen door watergebruik en bestrijdingsmiddelen. Waar kun je op letten als je een bloemetje koopt?

Een bosje vollegrondsbloemen – uit het Nederlandse veld – is de beste keuze voor het klimaat. De CO2-uitstoot van bloemen schiet vooral omhoog door verwarming en belichting in de kas, teelt op potgrond (veen) of door het invliegen. Op de Hollandse Bloemenkalender zie je welk boeket nu goed scoort voor het klimaat. Via keurmerken kun je letten op bestrijdingsmiddelen, watergebruik en arbeidsomstandigheden.

Tips voor duurzame bloemen

 1. 01

  De klimaatimpact van bloemen verschilt per bos. Met de Hollandse Bloemenkalender vind je fraaie bossen met minder klimaatimpact.

 2. 02

  Vraag bij de bloemist naar bloemen van de Nederlandse akker (vollegrond). Koop geen bloemen uit de warme kas of ingevlogen met het vliegtuig.

 3. 03

  Check de keurmerken voor bloemen in de Keurmerkenwijzer. Zo zijn er strenge eisen voor bestrijdingsmiddelen bij Biologisch, On the Way to PlanetProof en MPS-A. Fairtrade let op arbeidsomstandigheden bij de teelt.

 4. 04

  Gebruik deze verzorgtips om langer van je bloemen te genieten.

 5. 05

  Heb je een tuin? Zaai of plant je eigen bloemen. Of kijk of er een pluktuin in de buurt is waar je kunt plukken in het seizoen.

 6. 06

  Wil je eens iets anders geven dan bloemen? Bekijk de ideeën in de groene geefgids.

 7. 07

  Ga je voor een (bloeiende) potplant in plaats van bloemen? Een kleinere potplant is een duurzamere keuze dan een grote.

De Hollandse bloemenkalender

Deze kalender laat maand voor maand zien welke bloemen klimaatvriendelijk zijn. Milieu Centraal heeft de klimaatbelasting per boeket uitgerekend voor 18 snijbloemen uit Nederland en van ingevlogen rozen. Een bos met een groen bloemetje is de beste keuze voor het klimaat en rood een afrader.

Bij de vergelijking is uitgegaan van een boeket snijbloemen van 10 kleine bloemen (zoals tulp of roosje) of 3 grote bloemen (zoals gladiool of zonnebloem). De klimaatscore kijkt naar hoeveel CO2 door de bloemen in de lucht komt. De impact van bestrijdingsmiddelen en watergebruik weegt nog niet mee in deze vergelijking omdat hier nog onvoldoende informatie over bekend is.

Lente, herfst of winter: energiegebruik

Hoeveel energie nodig is voor de teelt van bloemen hangt van het seizoen af. In de winter is er meer energie nodig en komen bloemen meestal uit de verwarmde kas of uit Afrika. Bloemen uit de verwarmde kas of ingevlogen met het vliegtuig kun je voor het klimaat beter vermijden. In de winter scoort de tulp het beste voor het klimaat.

De rest van het jaar groeien verschillende bloemsoorten ook buiten op de Nederlandse velden. Als ze in het seizoen zijn, scoren de Nederlandse zonnebloem, gladiool, guldenroede, lelie en chrysant goed voor het klimaat. Vooral in de zomer heb je veel bloemenkeuze zoals vrouwenmantel, akelei, duizendschoon, aster, korenbloem, dahlia, klokjes, enzovoort. Er blijft dus het hele jaar genoeg te kiezen als je rekening wilt houden met het klimaat.

Bestrijdingsmiddelen, water en mest

De klimaatimpact door kasverwarming en vervoer is niet het enige probleem bij de teelt van bloemen en potplanten. Bestrijdingsmiddelen, watergebruik en mest zorgen ook voor milieuproblemen. Er wordt onderzoek gedaan naar deze problemen bij de bloementeelt, maar er is nog weinig informatie over verschillen tussen bloemensoorten. Over meststoffen die in grondwater, sloten en rivieren terechtkomen, en waterschaarste (zeker bij Afrikaanse bloemen) is weinig informatie.

Bij de teelt van sommige bloemen worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bij sierteelt is het vaak nog moeilijker om zonder bestrijdingsmiddelen te werken dan bij voedsel. Niet alleen de bloem moet er goed uitzien, maar de hele plant. En voor de export mag er geen enkel insect op de planten aanwezig zijn. Bij groente hoeft bijvoorbeeld alleen de tomaat er goed uit te zien, maar mag de tomatenplant wat plekjes hebben. Bovendien zijn er voor groente en fruit strenge eisen voor resten van bestrijdingsmiddelen omdat het opgegeten wordt, voor bloemen zijn zulke eisen er niet. De hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen zegt overigens niet alles over de schadelijkheid ervan, en in hoeverre ze bijvoorbeeld in het water terechtkomen.

Waar komen bloemen vandaan?

Bij de bloemist, de supermarkt of het tuincentrum is meestal niet te zien of bloemen en planten uit Nederland komen, of zijn geïmporteerd uit het buitenland. Vaak weet een bloemenverkoper wel meer over de bloemen. Vraag naar een keurmerk of waar de bloemen vandaan komen.

Bloemen van Nederlandse bodem, die niet uit de warme kas komen, zijn de beste keuze voor het klimaat. Daarnaast komen het hele jaar door bloemen, vooral kleine roosjes, met het vliegtuig uit Afrika. Opvallend genoeg is de klimaatimpact van een bosje ingevlogen kleine roosjes minder groot dan de klimaatimpact van een bos grote rozen uit de Nederlandse kas.

Keurmerken voor bloemen

In de Keurmerkenwijzer lees je meer over alle keurmerken en plaatjes die je op bloemen kunt vinden. Biologische bloemen zijn een goede keuze als je wilt letten op gifgebruik. Deze bloemen zijn over het algemeen veilig voor bijen. Naast biologisch houden ook andere keurmerken rekening met het milieu, en soms ook met arbeidsomstandigheden – zoals Fairtrade voor bloemen uit bijvoorbeeld Afrika. Op de website van SlowFlowers vind je bloemisten die gecertificeerde bloemen aanbieden.

Potplant in plaats van vaasje bloemen?

Een potplant die lang meegaat is een betere keuze voor het klimaat dan steeds een nieuwe bos bloemen in een vaas. Het is alleen de vraag of het als cadeau even geschikt is. Je wilt tenslotte vaker met iets leuks kunnen aankomen.

En ook de klimaatimpact van potplanten verschilt sterk. Een handige vuistregel: begin klein. Zo is de klimaatbelasting van een ficus van 150 cm 10 x zo hoog is als die van een ficus van 60 cm. Bloeiende potplanten die relatief goed scoren voor het klimaat zijn bijvoorbeeld een hyacint of tulp in een mandje, orchidee, kleine potchrysant en kalanchoë.

Hoe lang gaan bloemen mee?

Met de verzorgtips blijven bloemen langer goed. Hoe lang een bloem mooi blijft in een vaas hangt ook van het soort bloemen af. Gemiddeld is de vaastijd 9 dagen voor bloemen. Bekijk hieronder per bloemsoort hoe lang je van de bloemen kunt genieten in een vaas.

Soort bloem Vaastijd in dagen
Anthurium (flamingo bloem) 18
Chrysant, anjer, amaryllis 10 - 14
Alstroemeria, aster, gerbera, roos (klein) 9
Gladiool (zwaardlelie), lelie, freesia 8
Roos (groot), gipskruid, tulp 6
Narcis, iris 4

 

Verzorgtips: zo gaan bloemen langer mee

Bloemen die je goed verzorgt gaan langer mee. Zo hoef je minder vaak bloemen te kopen.

 • Snij de steel recht af met scherp mes of knip ze met een snoeischaar.
 • Haal de onderste blaadjes weg (geen blad onder water).
 • Zet de bloemen in een passende en schone vaas.
 • Vul de vaas met schoon water, met snijbloemenvoeding.
 • Zoek een goed plekje uit (niet te dicht bij de verwarming).
 • Ontdek wat je kunt doen tegen schimmel of vraatinsecten in je kamerplanten.

Weggooien: bij het groente- fruit- en tuinafval

Zijn de bloemen uitgebloeid, gooi ze dan niet bij het restafval, maar doe ze bij het groente-, fruit- en tuinafval.