City trip met de trein

Klimaatwijs op reis

Advies op maat Benieuwd hoeveel klimaatvriendelijker jouw stedentrip kan zijn, als je gaat met de trein? Doe de check
De trein is geschikt voor een langere vakantie of rondreis, maar ideaal voor een stedentrip van een paar dagen. Stap in op een station in de buurt, lees een boek of bewonder het landschap, stap uit in hartje stad en ontdekken maar. Hoe lang ben je onderweg, wat kost het en hoe boek je een ticket? Tien Europese stedentrips mét praktische spoortips.

Fijn per trein naar Berlijn

Historische hoogtepunten als de Muur, de Brandenburger Tor en de Gedächtniskirche wachten op je, maar ook hippe wijken als Kreuzberg, Friedrichshain en Neukölln. Een hogesnelheidstrein is er nog steeds niet, maar met de IC Berlijn reis je comfortabel naar de hippe Duitse hoofdstad. Eten kan onderweg in de BordBistro. Het plan is om de reistijd met vernieuwd materieel en minder tussenstops terug te brengen tot vijfeenhalf uur. Geheimtip: bezoek Flughafen Tempelhof, ooit door de nazi’s uitgebouwd tot ‘s werelds grootste luchthaven en nu het grootste stadspark van Berlijn.

Citytrip naar Berlijn? Hoe je gaat maakt uit voor het klimaat. Met de trein bespaar je zo'n 300 kilo CO2 ten opzichte van het vliegtuig en reis je comfortabeler. Je doet wel langer over je reis.
Vergroot afbeelding
City trip naar Berlijn: met de trein is je CO2-uitstoot 300 kilo lager dan met het vliegtuig

Reisinformatie

 • Trein: overdag per IC Berlijn, 5 à 6 keer per dag
 • Reistijd: 6 uur en 20 minuten (vanuit Amsterdam, opstappen kan ook in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo)
 • Voordeligste ticket: Supersparpreis Europa, € 38 enkele reis
 • Boeken: NS International, Deutsche Bahn of in de app DB Navigator.
 • Klimaatimpact: 40 kg CO2 per persoon (vliegtuig: 340 kg p.p.)

Tip: maak er een duo-stedentrip van!

 • Zet de vakantieverdubbelaar in en maak van je stedentrip een duo-stedentrip. Berlijn biedt aansluitingen naar tal van andere steden, zoals Warschau, Krakau en Praag. Die zijn rechtstreeks en, mits je op tijd boekt, voordelig bereikbaar.

Dubbelsnel naar Düsseldorf

Eet sushi en sashimi in de Japanse wijk, bezoek de tweehonderdvijftig bars en clubs in de Altstadt, ga shoppen in de chique winkelstraat Königsallee of slenter langs de Rijnoever bij zonsondergang. Düsseldorf mist misschien de magnetische aantrekkingskracht van Berlijn, Parijs of Barcelona, maar dat is onterecht, want het is een verrassend leuke bestemming voor een weekend of midweek weg. En je bent er zo: met de ICE International zoef je in zo’n twee uur van Amsterdam naar Düsseldorf. Geheimtip: kunstliefhebbers komen hier goed aan hun trekken, met keuze uit tientallen musea en galeries, zoals het Kunstpalast, de Kunsthalle en de Kunstsammlung.

Reisinformatie

 • Trein: overdag per ICE International, 6 à 7 keer per dag
 • Reistijd: 2 uur en 12 minuten (vanuit Amsterdam, opstappen kan ook in Utrecht en Arnhem)
 • Voordeligste ticket: Supersparpreis Europa, € 19 enkele reis
 • Boeken: NS International, Deutsche Bahn of in de app DB Navigator.
 • Klimaatimpact: 20 kg CO2 (auto: 80 kg, vliegtuig: 210

De onder ‘klimaatimpact’ genoemde getallen zijn gebaseerd op een stedentrip voor twee personen inclusief heen- en terugreis, exclusief verblijf en activiteiten.

Bereken de klimaatimapct van jouw vakantie op Klimaatwijs op Vakantie.

Tip: goede uitvalsbasis

 • Dankzij uitstekende OV-verbindingen is Düsseldorf ook een goede uitvalsbasis om de rest van het Ruhrgebied te verkennen. Hiervandaan ben je zo in Wuppertal voor een ritje met de Schwebebahn, in Leverkusen voor het Kolonie-Museum of in Essen voor de Zollverein.

Majestueus München

De naam roept misschien beelden op van Lederhosen en het jaarlijkse Bierfest, maar de Beierse hoofdstad heeft nog veel meer in zijn mars. Zoals statige paleizen, prachtige landschapstuinen en voorname musea – en inderdaad ook riante bierhuizen en -tuinen waar de taps non-stop openstaan. Dankzij de Nightjet naar Innsbruck is ook München rechtstreeks bereikbaar per slaaptrein.

Reisinformatie

 • Trein: Nightjet
 • Reistijd: 11 uur en 41 minuten
 • Voordeligste ticket: € 30 (stoel), € 60 (ligplaats)
 • Boeken: Nightjet of NS International
 • Klimaatimpact: 100 kg CO2 (auto: 320 kg, vliegtuig: 500

De onder ‘klimaatimpact’ genoemde getallen zijn gebaseerd op een stedentrip voor twee personen inclusief heen- en terugreis, exclusief verblijf en activiteiten.

Bereken de klimaatimapct van jouw vakantie op Klimaatwijs op Vakantie.

Tip: Zwarte woud en Beierse Alpen

 • München is een leuke stedentrip op zich, maar ook een goede uitvalsbasis voor uitstapjes in de Beierse Alpen en het Zwarte Woud.

Wist je dat... ...je voor slechts een paar tientjes per trein naar bijvoorbeeld Brussel, Wenen of Parijs reist?

Lekker snel naar Londen

Citytrip naar Londen? Hoe je gaat maakt uit voor het klimaat. Met de trein bespaar je 150 kilo CO2 en ben je zelfs een sneller in de Britse hoofdstad!
Vergroot afbeelding
City trip naar Londen: met de trein is je CO2-uitstoot 150 kilo lager dan met het vliegtuig

Eet een bord curry in Brick Lane, ga op bezoek bij David Hockney, Monet, en Picasso in het Tate Modern, maak een rondje in de London Eye en slaap dan prinsheerlijk in een historisch spoorweghotel: Londen is druk en duur, maar o zo leuk.

Dankzij de rechtstreekse Eurostar is Londen per trein uitstekend bereikbaar: viermaal daags zoef je van Amsterdam Centraal met 160 tot 300 kilometer per uur via de Kanaaltunnel naar station St. Pancras International. De reis duurt iets meer dan vier uur en je stapt uit in hartje stad, dus je stedentrip kan meteen beginnen. All aboard!

Reisinformatie

 • Trein: Eurostar
 • Reistijd: 4 uur en 40 minuten (vanuit Amsterdam; opstappen kan ook in Rotterdam)
 • Voordeligste ticket: € 55 enkel, € 88 retour
 • Boeken: Eurostar of NS International
 • Klimaatimpact: 20 kilo CO2 per persoon (vliegtuig: 170 kilo p.p.)

Tip: boek op tijd

 • Eurostar is snel, maar ook duur, zeker als je kort van tevoren boekt. Boek zo vroeg mogelijk; dat kan vanaf 9 maanden voor vertrek. En boek als het even kan ook meteen de terugreis, want een retour is voordeliger dan twee enkeltjes. Via de tarievenzoeker op de site van Eurostar vind je de voordeligste reisdata.

Bergbeklimmen in Brussel

Zo dichtbij en toch zo buitenlands, dat is Brussel. Zie de metershoge muurschilderingen van Suske & Wiske, Lucky Luke en Kuifje, bekijk de bollen van het Atomium van binnen of wandel door het Jubelpark. Alleen voor de Kunstberg heb je al een week nodig: hier vind je zeven cultuurtempels bij elkaar, waaronder BOZAR, het Paleis voor Schone Kunsten in een grandioos art-decogebouw van de Brusselse bouwmeester Victor Horta.

Wie haast heeft neemt de Eurostar, maar die is prijzig, zeker als je kort van tevoren boekt. Voor een spontaan tripje is de IC Brussel beter geschikt.

Reisinformatie

 • Trein: IC Brussel
 • Reistijd: 3 uur en 17 minuten (vanuit Amsterdam; opstappen kan ook in Schiphol, Rotterdam en Breda)
 • Voordeligste ticket: Early Bird, € 25 (weekdagen) of € 33 (weekend), boekbaar tot 7 dagen voor vertrek
 • Boeken: NS International, NMBS Internationaal of in de app van NMBS Internationaal
 • Klimaatimpact: 25 kg CO2 (auto: 70 kg, vliegtuig: 210

De onder ‘klimaatimpact’ genoemde getallen zijn gebaseerd op een stedentrip voor twee personen inclusief heen- en terugreis, exclusief verblijf en activiteiten.

Bereken de klimaatimapct van jouw vakantie op Klimaatwijs op Vakantie.

Tip: keuzevrijheid op weg naar Brussel

 • Een internationaal treinticket naar Brussel is niet gebonden aan een specifieke verbinding; je kunt reizen met elke IC Brussel. Bovendien is het ticket geldig naar elk treinstation in de Zone Brussel; behalve naar Brussel-Noord, -Centraal of -Zuid kun je er bijvoorbeeld ook mee naar Schaarbeek voor een bezoek aan spoorwegmuseum Train World.

Prachtig Parijs

Citytrip naar Parijs? Hoe je gaat maakt uit voor het klimaat. Met de trein bespaar je 160 kilo CO2 ten opzichte van het vliegtuig en je bent ook nog bijna anderhalf uur sneller op je bestemming.
Vergroot afbeelding
City trip naar Parijs: met de trein is je CO2-uitstoot 160 kilo lager dan met het vliegtuig

Lichtstad, stad van de liefde, mode en kunst, Paname, Pantruche: Parijs is een stad van vele bijnamen. Elk beeld van de Eiffeltoren, Champs-Elysees of Arc de Triomphe doet verlangen naar die aangename stad die eigenlijk niet één stad is – want elk arondissement is een stedentrip op zich waard.

Dwaal door schilderachtig Montmartre, dineer en dans in de Marais, of ontbijt met koffie en een croissant op een terras in Montparnasse. Wie ooit in Parijs is geweest, zal er de rest van zijn leven blijven terugkeren. En dat kan, want met de Eurostar ben je er zo.

Reisinformatie

 • Trein: Eurostar
 • Reistijd: 3 uur en 40 minuten (vanuit Amsterdam; opstappen kan ook in Schiphol en Rotterdam)
 • Voordeligste ticket: Standard Mini, € 35
 • Boeken: Op de site of in de app van Eurostar of via NS International
 • Klimaatimpact: 20 kilo CO2 p.p. (vliegtuig: 180 kilo p.p.)

Tip: nachttrein naar Cannes of Nice

 • Bijna een eeuw lang transporteerde Le Train Bleu de welgestelden van Parijs naar de Côte d’Azur. In 2003 haalde de SNCF de legendarische slaaptrein uit de dienstregeling, maar sinds 2021 rijdt hij weer, nu als Intercité de nuit met zitplaatsen en slaapplekken. Wil je slapend naar Cannes of Nice reizen, boek dan bijtijds je bed, want de trein is erg populair.

Wandelen in Wenen

Ooit was Wenen de hoofdstad van de wereld en de grandeur van weleer valt nog af te lezen aan de Habsburgse kastelen en paleizen. Freud woonde er, Graham Greene's klassieker De derde man speelt zich er af, er zijn prestigieuze musea en in talloze Weense koffiehuizen kunnen de Weners urenlang relaxen met een krantje en een Wiener Melange. Wenen is een stad voor levensgenieters.

En sinds er vanuit Nederland weer een dagelijkse nachttrein rijdt, is het wel heel makkelijk om een weekendje of midweekje Wenen te doen.

Reisinformatie

 • Trein: Nightjet
 • Reistijd: 14 uur en 48 minuten (vanuit Amsterdam, opstappen kan ook in Utrecht en Arnhem)
 • Voordeligste ticket: € 30 (stoel), € 60 (ligplaats)
 • Boeken: Nightjet of NS International
 • Klimaatimpact: 160 kg CO2 (auto: 450 kg, vliegtuig: 650

De onder ‘klimaatimpact’ genoemde getallen zijn gebaseerd op een stedentrip voor twee personen inclusief heen- en terugreis, exclusief verblijf en activiteiten.

Bereken de klimaatimapct van jouw vakantie op Klimaatwijs op Vakantie.

Tip: combineer de stedentrip met Innsbruck

 • Maak er een duo-stedentrip van. In Neurenberg wordt de Nightjet gesplitst in twee delen: naar Wenen en Innsbruck. Doe een paar dagen Wenen, stap op het Hauptbahnhof in de comfortabele Railjet en vier uur later sta je in het aantrekkelijke Innsbruck. Na nog een paar dagen daar reis je per rechtstreekse Nightjet slapend terug naar Nederland.

Aan de boemel in Basel

De strategisch gelegen Rijnstad Basel heeft bezoekers veel te bieden; van historische gebouwen en pleinen, uitstekende musea en restaurants tot paleishotels en de beroemde jaarlijkse kunstbeurs Art Basel. Dankzij de centrale ligging op de Duitse en Franse grens en de goede bereikbaarheid is Basel een puike stedentrip op zich én een goede uitvalsbasis voor een grand tour per trein door Zwitserland.

Er rijdt vanuit Nederland ook weer een dagelijkse nachttrein, een handig alternatief voor de trein overdag.

Reisinformatie

 • Trein: ICE International, 1 x per dag rechtstreeks en Nightjet
 • Reistijd: 6 uur en 39 minuten (vanuit Amsterdam, opstappen kan ook in Utrecht en Arnhem), met de Nightjet duurt het 9 uur
 • Voordeligste ticket: Super SparPreis Europa, € 38
 • Boeken: NS International, Nightjet, Deutsche Bahn of in de app DB Navigator.
 • Klimaatimpact: 140 kg CO2 (auto: 280 kg, vliegtuig: 450

De onder ‘klimaatimpact’ genoemde getallen zijn gebaseerd op een stedentrip voor twee personen inclusief heen- en terugreis, exclusief verblijf en activiteiten.

Bereken de klimaatimapct van jouw vakantie op Klimaatwijs op Vakantie.

Tip: reis verder naar Italië

 • Italië te ver om vanuit Nederland naartoe te treinen? Dat valt alles mee, zeker als je een tussenstop maakt of overstapt in Zwitserland. Vanuit Basel reis je viermaal daags per rechtstreekse EuroCity in iets meer dan 4 uur door naar Milaan. Daarvandaan is heel Italië binnen een etmaal per trein bereikbaar – tot Palermo op het puntje van Sicilië aan toe.

Wist je dat... ...je binnen 7 uur met de trein in Basel kunt zijn?

Slenteren in Zürich

Wat is Zürich toch een zalige stad. Slenteren langs de Limmat met uitzicht op de torens van de Fraumünster en Grossmünster, een terrasje pakken in de Altstadt, shoppen in de Bahnhofstrasse, lunchen aan de blauwe Zürichsee, cultuurhappen in het Kunsthaus en dan dineren, drinken en dansen in het hippe Züri-West.

Dankzij de Nightjet reis je erheen terwijl je ligt te dromen, zodat je uitgeslapen aan je stedentrip kan beginnen.

Reisinformatie

 • Trein: Nightjet
 • Reistijd: 11 uur en 35 minuten (vanuit Amsterdam, opstappen kan ook in Utrecht en Arnhem)
 • Voordeligste ticket: € 38 (stoel), € 50 (ligplaats)
 • Boeken: Nightjet of NS International
 • Klimaatimpact: 100 kg CO2 (auto: 310 kg, vliegtuig: 450

De onder ‘klimaatimpact’ genoemde getallen zijn gebaseerd op een stedentrip voor twee personen inclusief heen- en terugreis, exclusief verblijf en activiteiten.

Bereken de klimaatimapct van jouw vakantie op Klimaatwijs op Vakantie.

Tip: prachtige bergritjes

 • Als je dan toch in Zürich bent, reis dan (in ruim een uur) door naar Chur, vertrekstation van de Bernina Express naar Tirano en de Glacier Express naar Zermatt. Welke van de twee de mooiste treinreis ter wereld is? Doe ze gewoon allebei en oordeel zelf.

Sprookjesachtig Praag

Zie het uitzicht op honderd torens vanaf de Praagse Burcht, loop over de koppen op de Karelsbrug en vergaap je aan de jugendstilkunst van Alfons Mucha: Praag is een sprookje.

Vanuit Amsterdam rijdt er een rechtstreekse slaaptrein heen. Een buitenbeentje in vergelijking met de andere treinen op deze pagina: de particuliere vervoerder GreenCityTrip biedt complete 5-daagse stedentrips per nachttrein aan, inclusief hotelovernachtingen ter plaatse.

Reisinformatie

 • Trein: GreenCityTrip
 • Reistijd: 13 uur (vanuit Amsterdam, opstappen kan ook in Utrecht)
 • Voordeligste ticket:
 • Boeken: GreenCityTrip
 • Klimaatimpact: 100 kg CO2 (auto: 340 kg, vliegtuig: 500

De onder ‘klimaatimpact’ genoemde getallen zijn gebaseerd op een stedentrip voor twee personen inclusief heen- en terugreis, exclusief verblijf en activiteiten.

Bereken de klimaatimapct van jouw vakantie op Klimaatwijs op Vakantie.

Let op: De geadverteerde prijs is te mooi om waar te zijn, want er komen nog veel kosten bij: voor garantiefonds en boekingskosten, toeslag voor vertrekdatum, toeslag voor plaatskeuze, kosten voor beddengoed en ontbijtpakket, hotelontbijt en meerprijs voor een centraler of luxueuzer hotel. Dat kan zomaar €150 tot zo'n €450 euro extra kosten opleveren, vooral afhankelijk van je hotelkeuze.